”Duminica Mare” a sportului clujean

Foto: Dan Bodea

Pentru fanii echipelor sportive din Cluj sfârșitul acestei săptămâni capătă conotații de sărbătoare. Până spre miezul nopții când CFR va afla dacă este noua campioană a României la fotbal, handbaliștii de la Potaissa Turda vor fi fiind deja în avionul ce va aduce Clujului primul trofeu european intercluburi, Cupa Challenge. Dacă punem la socoteală și disputele de baschet (din semifinalele Ligii Naționale masculine) și handbal feminin (ultima etapă a sezonului regulat în Liga Națională), programate sâmbătă, și în funcție de rezultatele pe care U-BT, respectiv Universitatea Cluj le vor obține, ultima zi a săptămânii ar putea fi una de poveste în care fanii sportului își vor da mâna și vor sărbătorii împreună succesele favoriților.

Primul trofeu din a treia încercare
Performanța Potaissei nu este o premieră pentru handbalul clujean. Turdenii joacă a doua finală consecutivă în Challenge Cup, competiție continentală în care Clujul este reprezentat pentru a treia oară. Drumul a fost deschis de Universitatea Jolidon care în sezonul 2006/2007 disputa prima finală continentală. Anul trecut Potaissa egala performanța Universității, însă atunci turdenii nu au avut nicio șansă în finala cu Sporting Lisabona.

A fost totuși o experiență din care trupa lui Horațiu Gal a rămas cu învățămintele de care avea nevoie. La începutul acestei săptămâni Potaissa a luat prima opțiune pentru câștigarea trofeului după ce a surclasat-o pe AEK Atena (33-22). Diferența de 11 goluri pare liniștitoare, dar valoarea adversarului, dublă campioană și de trei ori câștigătoare a Cupei Greciei nu lasă loc de interpretări.

”În niciun caz încă nu trebuie să sărbătorim ceva. Am câștigat manșa întâi, dar mai avem de disputat și returul. Știm că toată lumea ne vede favoriți acum, dar victoria de la Cluj a fost obținută greu, cu mult efort. AEK este o echipă robustă, iar pe teren propriu sunt foarte puternici. Sigur că avem șansa noastră și vrem să aducem cupa la Cluj”, a declarat tehnicianul Potaissei, Horațiu Gal.

Precedent periculos
În 2007 fetele de la Universitatea Cluj pregătite de Gheorghe Covaciu aveau să rateze trofeul pus în joc deși au terminat finala la egalitate cu Naisa Niș (scor 53-53). Sârboaicele au intrat în posesia Cupei Challenge datorită golurilor mai multe marcate în deplasare. Atunci Universitatea Jolidon câștigase prima manșă la o diferență de 9 goluri și părea că returul va fi o formalitate, dar Naisa a întors soarta finalei printr-un gol marcat cu nouă secunde înainte de ultima sirenă.

”Astfel de răsturnări de situații nu sunt neapărat ceva neobișnuit. Handbalul este un sport de viteză, în care fiecare secundă, fiecare aruncare, fiecare reușită poate fi decisivă. Eu sunt convins că handbaliștii clujeni vor ști să aplice tactica potrivită pentru a aduce trofeul Challenge în țară. Sunt o echipă redutabilă, au făcut meciuri foarte bune și în acest sezon și în sezoanele trecute, au experiența anului trecut și sunt convins că nu vor repeta acele greșeli inerente unei debutante într-o finală de cupă europeană”, a spus Gheorghe Covaciu, antrenorul care a condus prima echipă clujeană spre o finală continentală.

Distribuie:

Postaţi un comentariu