Dragostea pentru ”U” nu ține de foame

Foto: Dan Bodea

În sezonul 2018/2019 echipa feminină de handbal Universitatea Cluj a fost mai aproape ca niciodată, în ultimii ani, de retrogradarea în eșalonul secund. O ultimă răbufnire de orgoliu a făcut ca fetele care altădată evoluau în Liga Campionilor să salveze un sezon compromis în cea mai mare parte.

Trebuie menționat, totuși, că Universitatea a beneficiat de aportul unor jucătoare care au loc oricând, la orice echipă din Liga Națională: Ionica Muntean, Abigail Vălean, Laura Popa, Raluca Petruș, sau Mihaela Ani Senocico. Nu același lucru se poate spune despre viitorul campionat. Patru dintre fetele amintite nu vor mai continua la ”U”.

Fanii handbalului feminin își pot lua adio de la performanță
Declinul echipe feminine de handbal a CS Universitatea nu a început de ieri. Și totuși, nume importante au ales să joace în ultimii ani pentru echipa care umplea cândva Sala Sporturilor „Horia Demian”. Nici ediția precedentă de campionat nu a făcut excepție.

Între buturi s-a aflat Ionica Munteanu, o handbalistă care a cunoscut ascensiunea sportivă la sfârșitul anilor ’90 chiar la Universitatea. Ionica are în palmares un bronz mondial în 2015 (la senioare), aur la Campionatul Mondial pentru Tineret (1999), aur la Campionatul European de Tineret (1988), încă un aur și un argint la Campionatele Mondiale Universitare în 2002, respectiv 2000.

Despre Abigail Vălean nu putem spune aceleași lucruri, dar Abi (așa cum e alintată de suporteri) este una dintre cele mai vechi componente ale actualei echipe. A jucat și în Liga Campionilor pentru ”U” (în 2012) și a rămas alături de echipă și după perioada de glorie. Pentru Abigail, ”U” a reprezentat „acasă” până în această vară când a ales să spună STOP! Considerată una dintre liderele echipei, bistrițeanca a decis să dea un re-start carierei.

Și Laura Popa a contribuit la salvarea Universității Cluj de la retrogradarea în eșalonul secund, în sezonul recent încheiat, dar la rândul ei a luat și o decizie radicală. Popa a semnat pe două sezoane cu formația maghiară Mosonmagyaróvár, formație în Top 10 în țara vecină.

Despre Raluca Petruș numai de bine. Născută din părinți foști handbaliști, sportiva este unul dintre cele mai valoroase produse ale școlii clujene de handbal, dar cariera ei va continua în altă parte. Celor patru li se adaugă Sonia Vasiliu, Aleksandra Stoklasa, Martina Corkovici și Andra Moroianu. Nici ele nu vor mai evolua la ”U” în viitorul campionat.

Cine vine?
De departe, cel mai mare câștig al acestei veri este revenirea Florinei Chintoan. Fostul pivot al echipei naționale și al universitarelor, revine în echipă după ce a devenit mămică. La 33 de ani, Roza a ales să joace în continuare pentru echipa căreia i-a dedicat întreaga carieră, deși a avut oferte mult mai bune, inclusiv de la campioana SCM Râmnicu Vâlcea.

Un câștig poate fi considerat și transferul Macarenei Gandulfo, un inter dreapta din Argentina, care a evoluat ultima oară în Spania, la Malaga. Un alt transfer exotic este cel al braziliencei Larissa Araújo. De meserie extremă stânga, sportiva din Țara cafelei a evoluat în campionatul precedent la Măgura Cisnădie.

Patricia Moraru (de la CSM București), Andrada Preda (Minaur Baia Mare), Marian Mincu (Centrul de Excelență Râmnicu Vâlcea) și Luana Drăgănoiu (Corona Brașov) și-au dat și ele acordul să joace pentru Universitatea Cluj. În ediția de campionat 2019/2020 Universitatea Cluj va debuta, la sfârșitul lunii august, în deplasare, la Buzău, cu echipa locală SCM Gloria.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. iraola says:

    Singurele pierderi “grele” sunt: Andra Moroianu si Raluca Petrus, doua fete tinere de mare perspectiva, componente ale loturilor nationale. In loc sa le tinem si in jurul celor experimentate sa le crestem, clubul isi bate joc si de putinii fani care mai mergem la sala.Tot respectul pentru Abi, Laura, Sonia, Ionica care au ales sa pleci. Oare cat mai fentam retrogradarea? Viitorul e cenusiu…

Postaţi un comentariu