Dan Petrescu jubilează, vor fi permise 5 schimbări de jucători într-un meci de fotbal

Foto: Dan Bodea

FIFA a propus, IFAB a aprobat. Până în 31 decembrie anul curent antrenorii vor avea la dispoziție cinci înlocuiri de fotbaliști în timpul unui meci, cu două mai mult decât în momentul actual. Măsura este una provizorie și a fost adoptată de IFAB, (International Football Association Board), forul care reglementează Legile Jocului de fotbal, fiecare federație națională urmând să decidă dacă aplicarea acestei modificări de regulament este oportună în întrecerile pe care le organizează.

Ideea implementării acestei modificări este una de protecție pentru fotbaliștii afectați de întreruperea cauzată de pandemia de COVID-19, care nu s-au mai pregătit în condiții normale de aproximativ două luni, fapt ce ar putea genera numeroase accidentări. Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă au anunțat că vor aplica această modificare.

Noua regulă, fie și temporară, este pe placul antrenorului Dan Petrescu acesta solicitând de mai multă vreme modificarea regulamentului jocului de fotbal. Concret, tehnicianul campioanei CFR Cluj ar vrea ca în Liga 1 să se poată efectua chiar mai mult de cinci înlocuiri de jucători în timpul unui meci!

„Să se facă mai multe schimbări, să fie permise 5 schimbări, să fie permis să punem mai mulți jucători pe bancă (antrenorul CFR-ului ar vrea să aibă cel puțin 10 jucători pe banca de rezerve – n.a.), să nu mai fie obligatorie regula Under 21 sau, dacă rămâne, să fie mai multe schimbări”, este discursul pus pe repet de Dan Petrescu.

Odată cu aplicarea acestei noi reguli, antrenorii trebuie să fie extrem de chibzuiți cu modificările pe care le fac. Tot FIFA și IFAB au anunțat că pentru a nu fragmenta jocul acestea vor fi permise în doar trei momente ale partidei.

Așadar, conform comunicatului remis de FIFA federațiilor naționale, unei echipe îi vor fi permise câte 5 înlocuiri pe meci, însă, pentru a nu afecta cursivitatea jocului, acestea vor fi realizate în cel mult trei momente de întrerupere a partidei. Mai exact trei înlocuiri vor putea fi efectuate în timpul jocului, iar restul se vor putea face în pauza dintre reprize, sau în partidele cu prelungiri în oricare dintre cele două reprize suplimentare.

Propunerea FIFA intră în vigoare încă de la prima partidă a campionatelor care implementează ideea. IFAB şi FIFA vor analiza ulterior posibilitatea extinderii perioadei în care amendamentul se află în vigoare. Regula celor 5 schimbări a fost testată în cadrul calificărilor pentru viitoarea ediție a Campionatului European U21, care au debutat în toamna anului trecut.

Distribuie:

Postaţi un comentariu