Dacă nu e TAS, e Comisia de Disciplină și Etică. Cine decide promovarea în Liga 1?

Foto: Dan Bodea

”U” Cluj, Petrolul, UTA, FC Argeș, Farul Constanța, sau Ripensia sunt cluburile istorice din fotbalul românesc care evoluează în eșalonul secund. Simpla enumerare a acestor nume declanșează efervescența în rândul suporterilor. Stadioanele din Liga 2 sunt cel mai adesea mai animate decât jumătate din arenele echipelor din primul eșalon.

Numai că, în lupta pentru promovarea în Liga 1 s-au interpus grupări precum Sportul Snagov, Chindia Târgoviște și Academica Clinceni. Una este finanțată de primărie, alta se bazează pe bruma de bani a unui patroni de service-uri auto, iar Academica e unul dintre „sateliții” FCSB-ului. Visul de promovare al ilfovenilor e pe cale să se spulbere după ce Gigi Becali a recunoscut că sponsorizează trupa din Clinceni.

O șansă în plus pentru ”U”
Implicarea patronului de la FCSB în finanțarea clubului din Clinceni creează un nou caz interesant în fotbalul românesc. Promovarea „academicienilor” ar însemna că Becali controlează două cluburi din același eșalon (Liga 1), lucru interzis de Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF).

În cazul în care Academica va promova, dar nu va primi licența din partea FRF și LPF, echipele care vor „beneficia” de această situația vor fi Universitatea Cluj (ocupanta locului 3 în momentul de față), care ar urca o poziție în clasament ceea ce ar presupune promovarea directă și nu la baraj. Cealaltă echipă beneficiară de eventuale nelicențiere a Clinceniului ar fi Petrolul Ploiești (locul 4 după 33 de etape), prahovenii urmând să joace barajul de promovare, dacă își va menține poziția actuală. Pus în fața faptului împlinit, finanțatorul FCSB a făcut un pas în spate.

Sursa foto: doarromania.ro

„Dacă va promova Clinceniul o să fiu nevoit să fac demersurile la FRF, să spun că am finanțat, să cer banii înapoi, să fac ceva să fim în legalitate. Primăria dădea lucrurile administrative, iar salariile le plăteam, finanțam, sponsorizam eu. Am mai dat acolo bani, dar dacă va promova o să facem cereri la FRF să ne spună care sunt pașii să fim în legalitate. Finanțarea constă în niște sponsorizări, ce au nevoie. Jucătorii, de exemplu, pe care îi trimit acolo, le dau salarii eu. Ne gândim la niște lucruri care să nu afecteze legea, adică să nu încalce legea. Facem ceva ca să nu încălcăm legea”, a declarat Gigi Becali.

Până să se lămurească situația, antrenorul „Șepcilor roșii”, Bogdan Lobonț, este convins că echipa universitară poate promova și dacă va fi nevoită să joace baraj. „Cine spune că nu poți ajunge în prima ligă de pe loc de baraj? Cine contestă, înseamnă că nu crede în șansele acestei echipe!”, spune ferm Lobonț.

LPF aruncă mâța-n curtea FRF
FCSB-ul din Clinceni este lider absolut în clasamentul ligii a doua. Cu 13 victorii, un egal și un singur eșec în ultimele 15 etape, Academica mărșăluiește precum armata rusă, spre eșalonul de elită. Însă, liniștea „academicienilor” din Clinceni a fost spulberată tocmai de cel care finanțează clubul, Gigi Becali. Patronul FCSB-ului a recunoscut la începutul lunii trecute că, prin intermediul nepotului Vasile Geambazi, plătește salariile a jumătate din echipa ilfoveană.

Vlad Mihalcea, Cristian Dumitru, Robert Ion, Alexandru Nicola, Andrei Cristian, Ovidiu Horșa, Mihailov Mitrov, Ionuț Dinu și Salvatore Marrone sunt fotbaliștii legitimați la FCSB și plătiți de roș-albaștrii, care evoluează însă, la Academica. În plus, finanțatorul FCSB a mărturisit încă din vara anului trecut că el este „binefăcătorul” clubului de la marginea Capitalei. Pe cale de consecință, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Gino Iorgulescu dă asigurări că Academica nu are drept de promovare, dar că decizia va trebui anunțată de oficialii federației Române de Fotbal (FRF).

Sursa foto: gsp.ro

„Conform regulamentului, dacă Clinceni este satelitul altei echipe, nu are drept de promovare, dar trebuie făcută o analiză de către Federația Română de Fotbal, să consulte regulamentele și să ia o hotărâre în această privință. Pentru că dacă e satelit, în niciun caz nu are voie să o promoveze”, a punctat Iorgulescu.

Mai mult, departamentul juridic al LPF a emis și un comunicat de presă cu privire la această situație. „În măsura în care Academica Clinceni va promova în Liga 1, clubul va trebui să obțină în prealabil și să prezinte LPF licența de participare, eliberată de Federația Română de Fotbal. În aceiași măsură și FCSB trebuie să obțină licența de participare în noul sezon al Ligii 1.

În cadrul procesului de licențiere se fac verificări riguroase cu privire la structura juridică a grupului și partea care deține controlul financiar, pentru fiecare club solicitant (conform art. 44 și următoarele din RNLCFP ediția 2018), iar încălcarea acestor dispoziții se sancționează cu refuzarea acordării licenței (conform Anexa II a RNLCFP ediția 2018 – lista de sancțiuni).

Drept urmare, avem motive întemeiate să apreciem că niciun club care este controlat financiar de un alt club din Liga 1, nu va primi licență de participare în campionatul nostru. Obținerea licenței de participare în Liga 1 de către Academica Clinceni va constitui garanția faptului că acest club nu este controlat financiar de către FCSB sau acționarul acestuia.

Trebuie avut în vedere că autoritatea pentru a interveni într-o astfel de situație aparține FRF, conform art. 3, alin. 1 din ROAF, iar în situația în care vor exista probe suficiente din care să rezulte încălcarea dispozițiilor regulamentare privind integritatea competiției, o astfel de intervenție va fi necesară”, se arată în documentul remis de LPF.

Foto: Dan Bodea

„Cine spune că nu poți ajunge în prima ligă de pe loc de baraj? Cine contestă, înseamnă că nu crede în șansele acestei echipe!”, Bogdan Lobonț, antrenor Universitatea Cluj

Distribuie:

Postaţi un comentariu