Curtea de Conturi a pus gând rău Cluj Arena!

Curtea de Conturi vrea să închidă Cluj Arena, din cauya datoriilor către administrația locală, punând astfel, în pericol disputarea meciului de tenis din Cupa Davis, dintre România și Spania, programat în luna iulie a acestui an / Foto: Dan Bodea

Datoriile acumulate de Cluj Arena se ridică la aproximativ patru milioane de euro și din acest motiv al doilea cel mai mare și mai modern stadion din România riscă să fie închis în perioada următoare. Vestea pică cum nu se poate mai prost pentru fanii sportului din România. Recent, Federația Română de Tenis (FRT) anunța că arena din Cluj-Napoca ar urma să găzduiască meciul de tenis dintre echipele de Cupa Davis ale României și Spaniei. Însă, varianta majorării capitalului social, ca alternativă la stingerea datoriilor, propusă de Consiliul Județean și de administratorii stadionului, nu a fost acceptată de Consiliul Concurenței.

Datoriile amintite reprezintă neplata impozitelor către Primăria Cluj-Napoca. Practic, de la inaugurare şi până în prezent administratorii Cluj Arena nu au plătit niciun ban către autorităţile locale. ”Majorarea capitalului social cu această sumă ar putea reprezenta un ajutor de stat. În aceste condiții, soluția recomandată a fost aceea acordării unui împrumut în condiții perfect compatibile cu cele ale pieței”, a declarat Alin Iuga, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, citat de Digi 24. Interesant este că în luna ianuarie a acestui an Consiliul Judeţean Cluj, proprietarul stadionului, a anunţat că va achita restanţele din bugetul propriu, după ce şi municipalitatea a decis ştergerea unei părţi a penalităţilor de întârziere.

Tot la începutul acestui an conducerea stadionului anunţa că s-a ajuns la o înţelegere cu Primăria Cluj-Napoca, în baza căreia municipalitatea va închiria o parte din arenă pentru activităţi şcolare, în acest mod urmând a fi acoperită cea mai mare parte din impozitele care trebuie plătite anual administraţiei locale. „Încercăm ca stadionul Cluj Arena să fie folosit de şcolari, atât elevii din clasele V-VIII cât şi cei din clasele IX-XII, de la tot felul de evenimente sportive la ore de educaţie fizică, orice presupune mişcare, şi să se facă şi alte activităţi şcolare pe stadion. Probabil va fi o chirie, în momentul de faţă este în analiză acest lucru, iar colaborarea cu primăria categoric va fi o gură de oxigen pentru instituţia pe care o coordonez şi care administrează stadionul”, declara la începutul anului, pentru Radio Cluj, Radu Raţiu, directorul Cluj Arena.

De atunci şi până azi problemele legate de plata taxelor şi impozitelor locale, plus penalităţile aferente nu s-au rezolvat. Şi totuşi, Radu Raţiu este optimist că în perioada următoare se va găsi o soluţie pentru stingerea acestor datorii. „Stadionul nu se va închide, asta pot să le garantez iubitorilor de sport și fanilor echipelor naționale ale României din orice sport. Toate evenimentele vor continua conform calendarului stabilit”, a spus Rațiu. Următorul eveniment major găzduit de cea mai modernă arenă din Cluj ar fi meciul de tenis dintre echipele de Cupa Davis ale României și Spaniei. Evenimentul, contând pentru turul secund al Grupei I, Zona Europa-Africa, va avea loc în perioada 15-17 iulie, iar Cluj-Napoca a fost oraşul ales de FRT pentru organizarea acestui meci.

Pentru a oferi o şi mai mare amploare evenimentului, oficialii Federaţiei Române de Tenis au anunţat deja că vor să amenajeze terenul de joc în incinta stadionului Cluj Arena, ceea ce ar reprezenta un proiect fără precedent în istoria tenisului românesc. „Pentru că ne dorim să fie un eveniment deosebit la care să participe cât mai mulţi români, am înaintat ideea organizării meciului pe Cluj Arena, pentru că avem nevoie de un număr mare de locuri în tribune. Suprafaţa de joc ar urma să fie montată cât mai aproape de una dintre tribunele stadionului, iar de cealaltă parte s-ar amenaja o tribună pe structură metalică. Singurul impediment l-ar reprezenta lipsa acoperişului, dar se caută soluţii pentru amenajarea unuia provizoriu”, a declarat un reprezentant al Federației Române de Tenis.

Ideea disputării unui meci de tenis pe un stadion nu e nouă. Chiar federația iberică a organizat în 2011 finala Cupei Davis dintre Spania și Argentina pe Stadionul Olimpic din Sevilla, iar la eveniment au participat peste 25.000 de spectatori. Dacă varianta Cluj Arena pică, din cauza potențialei închideri a arenei, întâlnirea de Cupa Davis dintre România și Spania, va avea loc în Sala Polivalentă Cluj-Napoca, aceași sală în care echipa de Fed Cup a României a disputat în luna februarie confruntarea cu Cehia, iar la sfârşitul săptămânii viitoare va întâlni Germania în barajul de menţinere în grupa 1 mondială. Pentru ambele evenimente, cele 7.000 de bilete s-au epuizat la doar câteva ore de la punerea lor în vânzare.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Alex says:

    Ce legatura are Cupa Davis cu Cluj Arena? Cupa Davis s-ar tine pe Polivalenta, daca ar fi sa vina in Cluj!!

Postaţi un comentariu