Cum îți așterni, așa dormi. Campioana CFR nu reduce, încă, salariile, dar nici nu le achită la termen

Foto: Dan Bodea

Criza provocată de coronavirus a stârnit panică între finanțatorii fotbalului din țara noastră, cei mai mulți dintre patroni anunțând micșorări importante a contractelor jucătorilor, unii dintre ei mergând până la înjumătățirea angajamentelor. Există însă și situații de aparentă liniște, cum este cazul Universității Craiova și a campioanei CFR.

Cele două cluburi nu au anunțat măsuri pecuniare care să afecteze jucătorii, staff-urile tehnice și pe ceilalți angajați ai cluburilor. Președintele oltenilor, Sorin Cârțu, a anunțat că acest lucru nu se va întâmpla, cel puțin nu în viitorul apropiat, iar jucătorii pot să stea liniștiți. Același lucru este valabil și la CFR, însă în acest ultim caz există și motive întemeiate care îi cam obligă pe șefii clubului să nu se atingă de banii jucătorilor și antrenorilor.

CFR-iștii joacă pe datorie, clubul a încasat milioane
La campioana ultimilor doi ani în Liga 1, CFR Cluj, situația financiară este mereu fluctuantă din cauza salariilor exorbitante pe care unii vișinii le încasează anual. Nu este un secret că feroviarii joace cel mai adesea pe datorie, plățile fiind efectuate în funcție de toanele și încasările patronului, dar și în funcție de când și cât încasează clubul de la sponsori, din drepturile TV și, mai nou, de la UEFA, după parcursul foarte bun din actualul sezon al cupelor europene (CFR a atins faza 16-imilor de finală în Europa League, de unde au fost eliminați fără să fi pierdut vreun meci în fața multiplei câștigătoare a trofeului FC Sevilla).

În condițiile în care fotbaliștii și staff-ul tehnic au de încasat sume considerabile de bani, atât din participarea în cupele europene, cât și de pe urma succeselor din Liga 1, o eventuală negociere de micșorare a contractelor ar stârni o revoltă în vestiarul CFR-ului, deci nici nu poate fi luată în considerare. Situația ingrată în care este poziționat clubul față de echipă este oarecum ciudată în contextul în care gruparea feroviară a încasat aproximativ 17 milioane de euro de la UEFA.

Nu e mai puțin adevărat că și datoriile clubului, înainte să primească banii de la UEFA, erau de ordinul zecilor de milioane de euro (aproximativ 20.000.000). Chiar și așa fotbaliștii pot sta liniștiți, CFR urmând să încaseze în perioada următoare încă aproximativ trei milioane de euro, ceea ce înseamnă că măcar o parte dintre datorii vor fi achitate.

Ultimii bani încasați, tocmai în ianuarie
Bugetul de salarii, extrem de generos în cazul CFR-ului (aproximativ 800.000 de euro/lună), este greu de acoperit, iar acest lucru duce la întârzieri constante care pot să ajungă la săptămâni bune. Este cunoscut episodul din noiembrie anul trecut, când, înaintea meciului cu Lazio, Dan Petrescu și jucătorii s-au revoltat din cauza restanțelor. Atunci conducătorii clubului au făcut un efort și au achitat salariile, nu și primele stipulate în contracte (30.000-40.000 de euro pentru accederea în grupele Europa League), însă pentru acestea jucătorii au primit hârtii semnate de conducere cu angajamentul că se vor face și aceste plăți cel târziu la finalul lunii februarie anul curent.

Cum înaintea meciului cu FCSB, din 2 februarie, oficialii CFR-ului au plătit toate salariile restante în acel moment, jucătorii și antrenorii nu au, încă, motive să se plângă, chiar dacă primele pentru victoriile din Europa League și din Liga 1, în acest ultim caz 16 la număr, tot restante sunt. 1.000 de euro trebuie să încaseze fiecare jucător pentru fiecare succes din campionat, și câte 5.000 de euro pentru fiecare victorie din Europa League.

Problemele cu care se confruntă de ani de zile jucătorii și antrenorii CFR-ului au fost confirmate de Damjan Djokovic într-un interviu acordat publicației batave AD. Croatul le-a povestit olandezilor câteva situații demne de un club de amatori, nicidecum unul profesionist, la care a fost martor de când joaca la CFR Cluj. Djokovic a spus cu subiect și predicat că la CFR Cluj e o adevărată sărbătoare dacă își încasează salariul la timp.

„În prima perioada, patronul a scos banii din club și a plecat în Dubai. În a doua jumătate a sezonului nu s-au mai plătit salariile. Aici e ceva special daca îți încasezi salariul la timp”, a punctat Djokovic care din 2017 este la a doua experiență în tricoul feroviarilor (prima oară croatul a evoluat la CFR în sezonul 2013/2014).

Temerile patronilor din Liga 1 nu se justifică
Revenind la panica ce i-a cuprins pe cei mai mulți dintre finanțatorii din Liga 1 (care anunță dezastre și falimente în masă), aceasta nu se justifică întru totul. Chiar dacă, se știe, pentru majoritatea cluburilor din Liga 1 banii încasați din drepturile TV reprezintă în jur de 60% din bugetul pe un sezon (în cazul celor de la Gaz Metan Mediaș procentul se ridică chiar la 80% din buget!), reducerea salariilor jucătorilor, sau chiar rezilierea contractelor, nu se justifică în condițiile în care deținătorii drepturilor TV au plătit deja cluburilor 92% din banii cuveniți deși mai mult de un sfert din meciuri încă nu s-au disputat.

În medie, cluburile ar mai avea de încasat câte 160.000 de euro, adică bugetul de salarii care ar acoperi cel mult o lună și jumătate, pentru cele mai multe dintre echipe. Sigur, algoritmul de împărțire a banilor este ceva mai sofisticat și-l prezentăm mai jos, dar în medie, 160.000 de euro ar mai avea de încasat cluburile, adică o sumă totuși infimă. Teama finanțatorilor arată, însă, încă o dată amatorismul care guvernează fotbalul românesc și lipsa educației financiar-sportive a conducătorilor.

Cum se împart cele 28 de milioane
Drepturile de retransmisie TV a meciurilor din Liga 1 au fost vândute, în primăvara anului trecut, pentru suma de 28 de milioane de euro plus TVA, contractul fiind valabil până în 2024. Din suma totală, 14 milioane se împart astfel:
– 30% se repartizează în mod egal cluburilor, indiferent de locul ocupat la un moment dat;
– 70% se repartizează în funcție de locul ocupat în sezonul precedent.

Celelalte 14 milioane se împart după următorul algoritm:
– 50% din sumă (adică 7 milioane de euro) se împarte echipelor din play-off, în funcție de locul ocupat în clasamentul sezonului regulat;
– 50% din sumă (adică alte 7 milioane de euro) se împart echipelor din play-out, în funcție de locul ocupat în clasamentul sezonului regulat.

Pe scurt, campioana încasează 3,7 milioane de euro, iar echipa de pe locul 6 (ultimul din play-off) primește 2,6 milioane de euro. Sume importante, între 2,4 și 1,7 milioane încasează și echipele din play-out, iar grupările ce promovează din eșalonul secund în Liga 1 au asigurat, fiecare, un bonus de 1,5 milioane de euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu