Cristina Neagu, singurul 8 de nota 10

Foto: Dan Bodea

Pentru a doua oară în cariera ei Cristina Neagu a fost încoronată ”Regina mondială” a handbalului. Distincția acordată de IHF încununează un an (2015) fantastic pentru handbalista de 27 de ani. A câștigat Liga Campionilor cu echipa de club, Buducnost Podgorica și a obținut medalia de bronza a Campionatelor Mondiale de la finalul anului trecut, din Danemarca, unde a dat nu mai puțin de 63 de goluri. Este calificată la Jocurile Olimpice de Vară de la Rio, acolo unde toate privirile și toată considerația iubitorilor de handbal de pe pământ se vor îndrepta înspre Cristina.

Românca a fost a doua în topul mondial și în 2014, dar ce a făcut diferența în stabilirea irarhiei finale pe 2015, credem noi că a fost secunda 50 a finali Ligii Campionilor de anul trecut – Buducnos vs Larvik. Revenim, era doar secunda 50 a finalei când Cristina Neagu a călcat strâmb și s-a prăbușit pe podea. Țipetele de durere prevesteau o nouă accidentare, iar Cristina a avut prea multe astfel de momente în carieră. În ianuarie 2013 și-a rupt ligamentul încrucișat anterior al genuchiului stâng la un antrenament, accidentare care venea la doar trei luni după ce i se vindecase o operație la umărul drept, una atât de dificilă încât uneori încheie carierele celor mai mari sportivi ai lumii.

Cele două nefericite evenimente au ținut-o departe de semicerc doi ani și patru luni (26 de luni de zile!). Interul echipei naționale a strâns din dinți, medicii i-au bandajat strâns glezna, iar la finalul partidei avea să ridice deasupra campului cel mai râvnit trofeu din întrecerile intercluburi – Liga Campionilor. Pentru momente precum cel din finala Ligii Campionilor și pentru tot ce înseamnă Cristina Neagu pentru handbalul planetar, acest premiu trebuia să-i fie înmânat.

În 2005, la 17 ani, Cristina a fost declarată jucătoarea Campionatului European de Junioare U17 din Austria, chiar dacă România a terminat a doua. Titlurile și medaliile au continuat: bronz și din nou cea mai valoroasă jucătoare la Campionatul Mondial de Tineret din Canada în 2006, bronz la Europeanul de Junioare de la Izmir din 2007. În 2006, la 18 ani, Cristina s-a transferat la Rulmentul Brașov, unde antrena Mariana Tîrcă, una dintre cele mai importante handbaliste românce.

În 2009, după nouă luni în care au jucat neplătite, Neagu și Vizitiu au cerut federației să devină libere de contract și s-au transferat la Oltchim, cel mai bun club din țară. A urmat 2010, finala Ligii pierdută cu Oltchim și apoi problemele de care aminteam mai sus. Nimic nu a oprit-o pe Cristina Neagu să continue să dovedească ce știm deja cu toții. Cristina Neagu este singurul 8 (numărul cu care evoluează pe tricou, n.a.) de nota 10.

Distribuie:

Postaţi un comentariu