Controverse. Cine se teme de CFR?

Gheorghe Hagi/ Foto: Dan Bodea

Iminenţa recuperării celor şase puncte cu care CFR Cluj a fost penalizată de Comisia de Licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal (FRF), la începutul acestui sezon, începe să deranjeze. Dacă fotbaliştii şi antrenorii păgubiţi de clubul clujean, oadtă cu intarea acestuia în insolvenţă, par mai degrabă resemnaţi că nu-şi vor mai primi niciodată restanţele financiare, Gheorghe Hagi s-a arătat recent extrem de deranjat de faptul că ardelenii vor câştiga un nou proces la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), de la Laussane. „Dacă era să se respecte regulamentele CFR trebuia retrogradată”, a răbufnit cel supranumit „Regele”. „Gică Hagi confundă lucrurile. Au fost retrogradate echipe care au intrat în faliment. Insolvenţa este altceva, e un fel de time out”, a venit replica preşedintelui de la CFR, Iuliu Mureşan.

Hagi nu mai înţelege nimic

Reacţia lui Gheorghe Hagi vis a vis de situaţia în care se regăseşte fosta campioană a României, CFR Cluj, a venit imediat după înfrângerea echipei pregătite de Hagi, FC Viitorul, scor 0-1, în deplasare la Pandurii Târgu Jiu, în ultima etapă a turului Ligii 1. „Protestul” lui Hagi face referire la solicitarea vişiniilor de a-şi reprimi cele şase puncte de penalizare care, adăugate la zestrea de 14 i-ar duce pe ardeleni mai aproape de locurile care asigură prezenţa în faza play-off a campionatului. „Am auzit că cei de la CFR își iau punctele înapoi. Când s-a schimbat regulamentul anul trecut, în timpul sezonului, ca să nu retrogradeze în divizia B, precum Vasluiul și celelalte echipe, cum este Rapid, din cauza problemelor financiare, a fost bine, au fost de acord. Dar nu mai înțeleg nimic. Se rescrie regulamentul, îl acceptă toată lumea, îl votează și după aceea se duc la TAS. Cum nu este corect? Că dacă tu anul trecut nu-ți plăteai datoriile trebuia să te duci în B, în iarnă. Anul trecut s-a votat ca în B să nu cadă echipele cu probleme, nu s-a mai făcut licențierea în funcție de aceste detalii, adică pe românește s-a făcut direct un bine pentru niște cluburi care au putere și relații la FRF. Și după aceea, te duci tu și reclami FRF că ți-a luat punctele? Eu nu mai înțeleg nimic, pe cuvântul meu. Adică, au acceptat să fie depunctați în cazul în care nu-și achită datoriile, după care contestă decizia la TAS. Suntem în România și o dăm pe comedie, acceptăm orice.

Domnule președinte Iuliu Mureșan, anul trecut, dacă era după regulament, așa cum au căzut Vaslui și Rapid, erați OUT (afară din Liga 1, n.r.). Eu așa știu. Păi, am înțeles că CFR este și campioană, că au echipă foarte bună și că se bat la titlu”, a declarat Hagi, după meciul din ultima etapă.

Replică din Gruia

Iuliu Mureșan / Foto: Dan Bodea

Iuliu Mureșan / Foto: Dan Bodea

În perioada în care clubul era în imposibilitatea să-şi plătească jucătorii, prestatorii de servicii, sau foştii antrenori şi  sportivi concediaţi fără să li se achite plăţile compensatorii stipulate în contracte, niciun oficial de la CFR nu a mai ieşit cu declaraţii în presă. Într-o primă fază clubul clujean a fost depunctat cu 24 de puncte, însă, TAS a anulat decizia comisiilor FRF, astfel că, CFR Cluj a obţinut o victorie zdrobitoare în lupta cu oficialii forului de la Bucureşti, demonstrând că intrarea în insolvenţă a fost declanşată înainte ca acele comisii să se pronunţe cu privire la comflictele de muncă declanşate de foştii jucători ai vişiniilor. Au urmat modificările de regulament cu privire la licenţierea cluburilor de fotbal, modificări care au fost în favoarea cluburilor. Concret, pentru a evolua în primul eşalon cluburile de fotbal nu mai erau obligate să-și achite datoriile către foști angajați.

”Nu ştiu de ce a fost atât de nervos şi atât de incoerent Gică Hagi. Nu înţeleg ce a vrut să spună. E dreptul fiecăruia să-şi spună părerea, dar este neclar în ce spune. Eu n-am votat nimic. Erau echipe care au intrat în faliment şi atunci e normal să fie retrogradate, dar la echipele în insolvenţă este altceva. Practic, la o echipă în insolvenţă se blochează datoriile. E un fel de time-out. Dacă ai resurse să plăteşti datoriile ieşi din insolvenţă, dacă nu, intri în faliment. Ăsta e regulamentul. Nu vreau să comentez mai multe, pentru că îl respect mult pe Gică Hagi, dar chiar nu înţeleg de ce a făcut aceste declaraţii şi ce a vrut să spună”, a replicat Mureșan.

Una caldă, una rece

Până să-şi recupereze cele şase puncte la TAS (procesul va avea loc la data de 21 octombrie), CFR Cluj a denunţat contractele foştilor jucători Diogo Valente și Laszlo Sepsi. Demersurile au fost făcute încă în perioada în care clubul clujean a intrat în insolvemnță, dar jucătorii amintiți au contestat deciyia Tribunalului din Cluj și au câștigat, clubul fiind astfel, obligat să plătească restanțele financiare către cei doi. A urmat apelul făcut de oficialii CFR-ului, însă, recursul a fost respins la începutul acestei luni, de Curtea de Apel Cluj. În urma acestei decizii clubul CFR Cluj este obligat să achite către Sepsi și Valente o sumă de aproximativ 140.000 de euro, reprezentând remunerațiile acestora pentru perioada februarie-iunie 2015. Astfel, clubul din Gruia riscă o nouă penalitate (-3 puncte), în baza articolului 55 din regulamentul de licenţiere şi fair-play financiar. Salvarea vișiniilor o reprezintă cererea de suspendare de plată pe durata procesului, pe care Curtea de Apel Cluj a acceptat-o, obligând clubul CFR la plata restanţelor către cei doi jucători, începând cu 1 octombrie.

”Trebuie să plătim banii către Valente şi Sepsi, nu avem ce face, asta a fost decizia Curții de Apel. Însă, nu poate fi vorba de nicio depunctare, tocmai pentru că Curtea de Apel a suspendat obligaţia de plată până la finalul procesului, care a fost pe 1 octombrie”, a explicat Iuliu Mureșan. Dacă în cazul lui Valente și Sepsi, CFR este obligată să le achite restanțele financiare, oficialii din Gruia au obținut o altă ”victorie” în cazul lui Caludiu Voiculeț.

La fel ca și în cazurile lui Sepsi și Valente, și contractul lui Voiculeț a fost denunțat unilateral, iar fotbalistul a contestat acest lucru. A fost trimis să se antreneze cu juniorii clubului, iar ulterior a fost reprimit în lot și chiar utilizat în 9 din cele 12 partide din actualul campionat. Voiculeţ a pierdut, însă, disputa cu șefii clubului, iar odată cu pronunțarea de către comisiile FRF a acestei decizii, CFR l-a anunțat pe fotbalist că este liber să-și caute echipă. „Îmi pare rău că nu am rămas în vară la ASA Târgu Mureş, dar asta e viaţa. Am o ofertă din Liga 1 şi îi voi da curs”, a mărturisit fotbalistul. Oferta despre care vorbeşte jucătorul face referire la ACS Poli Timişoara, echipă care l-a dorit şi în vară, după despărţirea de vicecampioana României, ASA Târgu Mureş.

Distribuie:

Postaţi un comentariu