Clujul dă un nou vicepreședinte la tenis   

Cristian Miholca este al doilea clujean ales în ulimii ani în structurile Federației Române de Tenis (FRT), după fostul jucător Ciprian Porumb. În vârstă de 40 de ani, Miholca a fost ales recent în funcția de vicepreședinte al forului presidat de George Cosac. Absolvent al Facultăii de Educație Fizică și Sport din cadrul UBB Cluj, Cristian Miholca este administratorul clubului de tenis, Asociația Club Sportiv Marc Tenis, dar și omul care a făcut posibilă organizarea la Cluj-Napoca a meciului de Cupa Davis dintre echipele masculine ale României și Spaniei. În rândurile ce urmează vă invităm să-l cunoaștem pe noul vicepreședinte al FRT, Cristian Miholca.     

Transilvania Reporter: Tenisul s-a mutat de ceva vreme la Cluj. Și pentru că orice schimbare presupune prin definiție apariția unor lucruri noi, și Federaţia Română de specialitate are un nou vicepreşedinte. Intrăm abrupt în subiect și începem cu începutul: Cine este Cristian Miholca?

Cristian Miholca: Da, este adevarat, cel mai bun tenis pe care îl are România s-a mutat cu utimele confruntări la Cluj, unde publicul educat și avid de tenis, precum și infrastructura dată de numeroasele posibilități oferite de Sala Polivalentă, coroborate cu implicare a autorităților locale, fac ca acest oraș să fie gazda perfecta a acestor gen de evenimente. Cristian Miholca, este un maramureșean, născut la Baia Mare, școlit și crescut în Borsa și Baia Mare, apoi ”șlefuit” la Cluj-Napoca, unde am absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport. Tot la Cluj mi-am început cariera didactică, ca profesor de sport la una dintre școlile clujene, iar în paralel activitatea de antrenor, la CRD Tenis Group. Ulterior am înființat propriul club, Asociația Club Sportiv Marc Tenis. Mai tarziu am ajuns și să investesc în infrastructură, construind propria bază de tenis în Cluj-Napoca, unde copii legitimați la clubul nostru se antrenează.

Transilvania Reporter: Decizia ca meciul de Cupa Davis dintre România şi Spania să se dispute la Cluj-Napoca s-a luat înainte ca dvs. să deveniţi vicepreşedinte al FRT. Ce înseamnă pentru suporterul de rând, organizarea unui astfel de eveniment, dar și din perspectiva lui Cristi Miholca, în calitate de oficial al FRT?

Cristian Miholca: Este adevărat că decizia asupra locației s-a luat îninte ca eu să fiu ales în Comitetul Director al FRT, dar am participat activ la aducerea acestui meci la Cluj-Napoca. Eu și domnul primar, am fost primele voci care am susținut că și acest eveniment trebuie să se desfășoare tot aici, deoarece pentru a ne crește șansele de câștig, avem nevoie de o suprafață rapidă pe teren acoperit cu o capacitate, ca număr de spectatori mare și cu un public care să vin în număr cât mai mare să susțină echipa României. În ceea ce privește importanța acestui eveniment, din perspectiva mea ca și oficial FRT, vreau să spun că acest gen de evenimente au o conotație deosebită pentru zona în care se desfășoară, deoarece aducând acest sport cu vedetele lui, pe care le vezi doar la televizor și în presă, ”virusezi” o masă mare de oameni cu acest sport și dai un imbold practicării tenisului de câmp. Așadar, acest gen de evenimente crește numărul de practicanți, umple bazele de tenis din Cluj, crește numărul de copii care vor să devina și ei cândva mari jucători și, cine știe, de aici poate să se nască un nou Horia Tecau, noua Simona Halep, Irina Begu etc.

 IMG_3281

Transilvania Reporter: Ca suporter al tenisului aţi fost pe cele mai mari arene ale Euroei care găzduiesc turnee WTA, sau ATP. Care era alegerea cea mai bună pentru România – Spania? Cluj Arena, sau Sala Polivalentă?

Cristian Miholca: Hm… Cu această întrebare ai atins o zonă de contradicție activă și constructivă a mea și a lui Razvan Itu -vicepreședintele Executiv al FRT, care de alfel e și piesa cea mai importanta la reușita organizării acestor evenimente la Cluj. De cum am auzit cu cine jucăm și ce jucători vin, am făcut un site-visit pe Cluj Arena, am identificat zone posibile de a organiza meciul acolo și a profita de un număr cât mai mare de locuri, pentru suporteri. Recunosc că m-am inspirat și dintr-un meci de Cupa Davis pe care americanii l-au jucat pe un teren de basseball. Am făcut o schiță a amplasamentului propus de mine. În prima fază nu a fost respinsă, dar mai apoi, pentru că exista riscul unei vremi nefavorabile, am concluzionat cu toții că pentru a nu avea surprize, si pentru că avem experiențe pozitive în Sala Polivalentă, să rămânem la această variantă, unde să facem un eveniment frumos, unic în românia. Eu personal încă mai cred că, Cluj Arena este o opțiune foarte bună și pentru acest gen de competiții. Are oportunități infinite pentru orice tip de competiții, nu doar sportive. Ca să concluzionez, aș spune că oricare dintre cele două locații sunt perfecte pentru această întâlnire.

Transilvania Reporter: La meciurile din FED Cup ale echipei feminine de tenis a României biletele s-au epuizat mereu în timp record, iar tribunele au fost pline. Pentru meciul de Cupa Davis interesul, parcă, nu a mai fost atât de mare, de ce? Absenţa lui Rafael Nadal contează atât de mult, din punct de vedere al marketing-ului?

Cristian Miholca: Biletele! Dă-mi voie să te contrazic. A fost un nou record. 3500 de bilete vândute în 19 minute. Interesul a fost enorm, tocmai de aceea, de această dată s-a și anunțat înainte, pe site-ul frt.ro și Eventim, data, ora scoaterii biletelor la vânzare etc. Este adevarat că ulterior după anunțul că Rafael Nadal este incert, au reapărut bilete la vânzare, dar la fel s-a întâmplat și când Simona, la FED Cup, a anunțat că nu mai vine. Cred că sunt doar speculanții cei care își returnează biletele pentru că se văd nevoiți să își vândă cumva biletele cu care sperau să facă un profit bunicel înainte de competiție cu câteva zile. Iubitorii de tenis vin sa vadă tenisul de calitate, cu sau fără Nadal. Sigur că Rafael Nadal aduce spectatori oriunde participă. El este o emblemă și face marketingul oricărui eveniment foarte facil, dar și ceilalți componenți ai lotului Spaniei sunt foarte valoroși și merită văzuți.

Transilvania Reporter: Am vorbit destul de mult despre un eveniment ce va fi organizat în viitorul apropiat, dar nu am apucat să discutăm despre proiectele vicepreşedintelui FRT, Cristian Miholca…

Cristian Miholca: Fiecare nou venit într-un sistem de conducere are gândurile lui despre ce și cum vrea să facă, să schimbe, să îmbunătățească. Am și eu bineînțeles câteva idei despre ce și cum aș putea face pentru a ajuta tenisul din țara noastră. În noua mea calitate preiau din mers niște lucruri. Am doar un an la dispoziție pentru a-mi lăsa amprenta. Așadar proiectele pot fi doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Personal îmi doresc să ajut cluburile din țară și să le facilitez organizarea de competiții, să le ajut să își scadă costurile de organizare, prin asigurarea de arbitrii locali, pe care să-i formăm prin crearea de cursuri de arbitraj în diferite zone ale țării. Astfel, arbitrii fiind din zonă, sau chiar din orașul în care se desfășoară o competiție, se scad cheltuielile cu cazarea, cu cele trei mese zilnice, deci costurile vor sc[dea. De asemenea mi-aș dori să pot să ajut cluburile să aducem copii la tenis, în cluburile noastre prin programe gen Tenis 10, pentru copii sub 10 ani, care ulterior să continue activitatea la categoriile superioare de vârstă. Dacă venim în ajutorul cluburilor cu echipamentul necesar, logistică, ajutăm cluburile la selecțiile de copii. Alături de proiectele mele voi participa activ și la proiectele aflate în derulare, pe care colegii mei se străduiesc să le implementeze.

Transilvania Reporter: Ce va determinat să faceţi acest pas, să candidaţi la o funcţie în cadrul FRT?

Cristian Miholca: Motivul care a stat la baza deciziei de a candida a fost această colaborare a mea ca și reprezentant local al meciurilor de Fed Cup, unde am luat ”pulsul” organizării evenimentelor de acest gen. Am cunoscut staff-ul federației, am fost foarte compatibili unii cu ceilalți și a ieșit o colaborare foarte bună. Sugestia a venit din partea unora dintre oamenii din federație, ei mi-au sugerat să candidez deoarece ar avea nevoie de cineva care să ajute în ceea ce privește dezvoltarea proiectelor FRT în zonă. Ideea mi-a surâs și am dat curs inițiativei.

Transilvania Reporter: Revenim la meciul de Cupa Davis dintre România şi Spania, ce şanse au „Tricolorii” într-o astfel de înfruntare, sau cum ar putea să-şi maximizeze şansele unei victorii? La ce să ne așteptăm ca suporteri?

Cristian Miholca: Aș spune că depindem de forma pe care poate să o atingă Marius Copil, care joacă foarte bine în Cupa Davis, a mai produs surprize și eu sunt convins că ar putea să recidiveze și împotriva Spaniei. Daca el ne ”ajuta cu un punct”, iar la dublu Horia Tecău și Florin Mergea confirmă, am avea să zic un set de pornire, de care publicul să-și lege  speranțele și să ajute echipa României la următoarele meciuri unde… nu se știe. Încă nu știm exact lotul Spaniei ca să vedem pe cine trebuie să înfruntăm, dar în ceea ce-i privește pe ai noștri, cred că Andrei Pavel va scoate ce-i mai bun din ei și poate vom face o surpriză. Nu sunt de nebătut. Cu o abordare bună și seriozitate, cu publicul clujean alături de noi, eu zic că este posibil să-i învingem.

Distribuie:

Postaţi un comentariu