Cluj-Napoca, o ”capitală” a sportului european

Foto: Dan Bodea

Cluj-Napoca și-a lansat oficial candidatura pentru a deveni ”Oraș European al Sportului”. Comisia de nominalizare, formată din reprezentanți ai Cehiei, Italiei, Poloniei, Spaniei și Olandei, condusă de Hugo Alonso, secretarul general al ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation), a fost prezentă, vinei, 17 noiembrie, la Cluj-Napoca pentru a vedea la fața locului infrastructura sportivă a municipiului.

”Atuurile municipiului Cluj-Napoca în obținerea titlului de Oraș European al Sportului se referă pe de o parte la infrastructura excelentă deja existentă pentru toate ramurile sportive, precum și la perspectivele de dezvoltare ale acesteia în anii următori. De asemenea, Clujul are un istoric în găzduirea unor evenimente sportive de relevanță internațională, precum FedCup, Campionate Europene de Gimnastică, Baschet, Karate. Și nu vrem să ne oprim aici.

În viitorul foarte apropiat vom vorbi de investiții în programe de încurajare a practicării unui stil de viață sănătos, care implică mișcarea pentru locuitorii orașului, prin încurajarea alternativelor de mobilitate urbană și a practicării sportului în parcurile de agrement sunt la rândul lor atuu-uri în aplicația pentru titlu. Va fi un exercițiu pentru noi care să ne ajute să pregătim terenul pentru o aplicație pentru titlul european de Capitală a sportului”, a spus viceprimarul municipiului, declarat Dan Tarcea, în pledoaria sa pentru promovarea orașului Cluj-Napoca, în cursa pentru titlul de ”Oraș European al Sportului”. 

Foto: Dan Bodea

Concret, pe raza municipiului sportivii profesioniști sau amatori au la dispoziție 25 de facilități sportive (săli sau terenuri), o sută de asociații sportive active, cinci cluburi importante și mai multe echipe, din diverse sporturi, angrenate în întreceri în ligile naționale. Dintre cele mai importante facilități sportive amintim Sala Polivalentă, stadionul Cluj Arena, Complexul Sportiv Gheorgheni, Parcul sportiv ”Iuliu Hațieganu”, stadionul CFR și Parcul Central ”Simion Bărnuțiu”.

”Cel mai mare avantaj al acestui proces este faptul că oferă contextul realizării unei strategii care să pună la un loc toate eforturile orașului pentru a fi unul prietenos cu sportul. Este extraordinar faptul că aici aveți procente superioare mediei din Europa cu privire la numărul de oameni activi sau la ponderea alocărilor bugetare pentru sport”, a spus Hugo Alonso, secretarul general al ACES Europe. Odată cu obţinearea titlului de Oraş European al Sportului 2018, trebuie achitată o taxă de 10.000 de euro care reprezintă drepturile de asociere a imaginii cu ACES Europe.

Distribuie:

Postaţi un comentariu