Ciprian Deac a marcat ”resetarea” României

Sursa foto: libertatea.ro

Ciprian Deac a marcat ”resetarea” RomânieiEchipa națională de fotbal a României a terminat campania de calificare la Cupa Mondială din Rusia cu un rezultat important în Danemarca, scor 1-1. Chiar dacă pentru ”Tricolori” întâlnirea de la Copenhaga nu mai avea nicio miză, selecționerul Cosmin Contra a fost inspirat și atunci când i-a trimis în teren pe cei doi fotbaliști de la CFR, Ovidiu Hoban, respectiv Ciprian Deac, și la schimbările pe  care le-a impus în formula de joc. Eroul serii a fost mijlocașul CFR-ului, Deac, care a marcat primul lui gol în tricoul echipei naționale.

După 7 ani și 7 luni 

La Copenhaga naționala ”Tricoloră” a jucat slab vreme de 80 de minute și era condusă cu 1-0, după ce Ganea l-a faultat în careu pe Bendtner, iar Christian Eriksen a transformat. Trebuie menționat că în prima repriză danezii au mai înscris odată, perfect regulamentar, prin Bendtner, dar golul a fost anulat eronat de centralul Deniz Aytekin. În fotbal însă, e nevoie nu doar de forță, inteligență și curaj, ci și de un dram de noroc. Contra a schimbat din temelii primul 11 al României, în care și-au făcut loc șase fotbaliști din campionatul intern (Bălașa, Ganea, Hoban, Deac, Budescu și Băluță), dintre care unul, Bălașa, chiar a debutat în fața danezilor.

În cazul lui Ciprian Deac nu vorbim despre un debut, ci despre o revenire în lotul național după mai bine de șase ani de absență. Evoluțiile bune din Liga 1 și constanța de care Deac a dat dovadă și experiența lui au fost elementele definitorii care l-au readus în primul 11 al României. Deac nu s-a ”văzut” prea mult în teren. A evoluat în ritmul României, dar a fost acolo unde trebuia să fie în minutul 88. Mai întâi George Țucudean, al treilea debutant al al serii (după Bălașa și Bancu), a reluat slab o centrare, dar mingea a ajuns la Deac și mijlocașul CFR-ului a trimis cu latul, în poartă, pentru un punct inutil, dar pentru un rezultat de palmares.

”Mă bucur că am obținut un rezultat de egalitate. Am avut un om în minus aproape o repriză și era important să nu renunțăm să le creăm probleme, atât cât se putea. Personal mă bucur pentru acest punct. Am făcut un joc tactic destul de bun, nu le-am dat spații de gol, chiar și în 11 oameni nu au avut ocazii”, a declarat Deac pentru Pro X, imediat după terminarea partidei.

Mijlocașul liderului Ligii 1, CFR Cluj, a marcat primul lui gol la echipa națională, la 7 ani și 7 luni de la debutul lui în tricoul ”tricolor” și are un mesaj pentru fanii primei reprezentative. ”O să vă săturați de mine cât o să mă mai vedeți pe teren. Eu nu mă consider așa bătrân, cred că mai pot juca destui ani la un nivel destul de ridicat. Echipa națională are viitor cu domnul Contra, e nevoie de răbdare și o să vedeți că echipa națională e pe drumul cel bun. O să arate din ce în ce mai bine”, a mai spus Deac.

Altă ”față” și trei debutanți

Fără să strălucească în meciul de la Copenhaga, echipa națională a României a arătat altceva, comparativ cu evoluțiile sub comanda fostului selecționer Christoph Daum. În meciul cu Kazahstan fotbaliștii aruncați în luptă de Contra au alergat mult și cu folos. Astfel, au apărut ocaziile de gol și implicit golurile. La Copenhaga selecționerul a riscat încă din primul minut. L-a titularizat pe Mihai Bălașa, de la FCSB, deși îi mai avea la dispoziție pe Romario Benzar (FCSB), respectiv pe Sergiu Hanca (Dinamo), doi fundași dreapta de meserie.

Bălașa a debutat cu această ocazie în tricoul primei reprezentative și a făcut-o foarte bine. Tot din primul minut i-a trimis în teren pe Ovidiu Hoban și Ciprian Deac (ambii de la CFR Cluj), plus Alexandru Băluță (CSU Craiova). Astfel, Contra s-a asigurat practic că are la mijlocul terenului o echipă de luptători, pentru care meciul nu se termină când dau adversarii primul gol, o echipă dispusă să alerge, să poată să alerge, să lupte până la capăt.

Cu cei trei fotbaliști titularizați la mijlocul terenului, plus Budescu și Stanciu, chiar dacă ultimul nu a fost deloc inspirat, România a arătat că se poate alerga până la ultimul fluier. Deși naționala ”Tricoloră” a rămas în inferioritate numerică, după eliminarea lui Ganea, selecționerul a făcut alte două schimbări curajoase. Mai întâi l-a trimis în teren pe Nicușor Bancu pentru a suplini eliminarea din flancul stâng.

Bancu a debutat și el cu această ocazie, iar pe finalul meciului l-a aruncat în luptă și pe capriciosul George Țucudean (al treilea debutant al serii), cel care avea să aibă o contribuție decisivă la golul marcat de Deac. Așadar Cosmin Contra a ”debutat” trei fotbaliști, ”uitându-i” în tribune pe Sergiu Hanca, Iasmin Latovlevic, Mihai Pintilii, sau Bogdan Stancu.

”Ultima impresie” într-o campanie ratată

Campania de calificare la Cupa Mondială de anul viitor din Rusia a fost ratată încă de la jumătatea ei. Practic după egalul de pe Cluj Arena (0-0 cu Danemarca), pentru echipa națională a României lucrurile se lămuriseră. Per ansamblu ”Tricolorii” au fost o echipă banală, de pluton, fără veleități reale de lider al ”cursei”, dar a mai spălat puțin din rușine prin ultimele două rezultate (3-1 cu Kazahstan și 1-1 cu Danemarca), și mai ales prin atitudine.

Cu doar 12 goluri marcate în 10 meciuri, ”Tricolorii” nu meritau să se claseze nici măcar pe podiumul grupei E. Golgheterul preliminariilor, polonezul Robert Levandovsky, a marcat singur 16 goluri! Din cele 12 goluri marcate de ai noștri nu mai puțin de 9 au fost reușite în porțile celor mai slabe contracandidate la calificare, Armenia (6 goluri), respectiv Kazahstan (3 goluri). România a mai marcat câte un gol cu Polonia, Muntenegru și Danemarca, toate fără efect în ceea ce privește stabilirea clasamentului final al grupei.

Lăsând la o parte cifrele ceea ce rămâne după această campanie de calificare ratată, sunt numele unor fotbaliști inexistenți pentru Christoph Daum, dar pe care Cosmin Contra i-a văzut, culmea, chiar în întrecerea internă. Rămâne impresia bună după meciurile cu Kazahstan și Danemarca, meciuri în care ”Tricolorii” n-au mai alergat bezmetici pe teren, ci au apărut și în fața porții, ba chiar au și marcat.  

CLASAMENT FINAL GRUPA E 

1. Polonia          10 8 1 1 28-14 25

2. Danemarca  10 6 2 2 20-8 20

3. Muntenegru 10 5 1 4 20-12 16

4. România       10 3 4 3 12-10 13

5. Armenia        10 2 1 7 10-27   7

6. Kazahstan     10 0 3 7 6-26   3

La turneul final al Cupei Mondiale de anul viitor din Rusia s-a calificat direct echipa națională a Poloniei, ocupanta locului secund, Danemarca, urmând să dispute meci de baraj pentru calificare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu