CIO i-a retras definitiv medalia olimpică halterofilului clujean Răzvan Martin

Foto: Dan Bodea

Medalia de bronz cucerită de halterofilul clujean, Răzvan Martin, la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, a fost retrasă definitiv din palmaresul României, a anunțat, miercuri, Comiteul Internațional Olimpic după reanalizarea probelor antidoping.

În aceeași situație se regăsește și Roxana Cocoș, vicecampioană olimpică la Londra. Deși inițial Răzvan Martin și Roxana Cocoș trecuseră cu brio testele antidoping, la reanalizare au fost depistate substanțe interzise precum methenolon, stanozolol și, în cazul lui Răzvan Martin, dehydrochloromethyltestosteron. Toate cele 3 substanțe sunt steroizi anabolizanți.

Reamintim că la data de 31 iulie 2012, halterofilul Răzvan Martin a câştigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Londra la categoria 69 de kilograme, cu un total de 332 kg (152 kg la stilul smuls şi 180 la aruncat). În vârstă de 28 de ani, Martin avea în palmares de invidiat până la izbuncinrea scandalului.

Cinci medalii, dintre care un bronz la JO 2012, un aur la CE 2011, un aur la CE 2012, un argint la CE 2017 şi un argint la CE 2018. Sportivul născut la Cluj-Napoca a pierdut două medalii, aur la smuls şi bronz la total, după ce a fost depistat dopat cu stanozolol la Campionatele Europene de la Tirana din 2013. În urma acelui test pozitiv el a fost suspendat între 11 aprilie 2013 şi 11 aprilie 2015.

România se află pentru a doua oară în postura de a pierde o medalie olimpică la haltere după cazul unui alt sportiv clujean, Gabriel Sîncrăian. Acesta a fost depistat pozitiv la testosteron în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, pierzând ulterior medalia de bronz câştigată la categoria 85 kg. În 2017, Sîncrăian a fost suspendat pentru o perioadă de opt ani de către Federaţia Internaţional de Haltere (IWF).

Distribuie:

Postaţi un comentariu