Cine n-are bătrâni își cumpără. CFR se fălește cu un fotbalist retras din activitate

Fotbalul românesc a ajuns la fundul sacului. Nu trebuie să o spună niciun analist financiar. O demonstrează transferurile realizate de cluburile mari din Liga 1. Ultima achiziție, de departe cea mai spectaculoasă, arată însă, exact nivelul la care s-a ajuns. CFR se fălește cu noua perlă, Julio Baptista, fotbalist care are în CV echipe precum Real Madrid, Sevilla, Malaga, AS Roma sau Arsenal Londra.

Brazilianul cu 48 de meciuri în echipa națională a țării sale, n-a mai jucat niciun meci oficial de un an și jumătate. Ba mai mult, și-a anunțat ”pensionarea” încă din 2016, pe când era legitimat la gruparea americană Orlando City. Și totuși, cel poreclit ”Bestia” pare să mai aibă poftă de fotbal. Și-a anunțat agentul că vrea să revină pe gazon, iar CFR i-a întins o mână.

Doar al doilea brazilian de națională din Liga 1
Julio Baptista nu a mai jucat un meci oficial tocmai din ianuarie anul trecut, dar acest amănunt nu i-a împiedicat pe oficialii campioanei României să-i pună pe masă un contract valabil până la sfârșitul sezonului în curs. Ajuns la 37 de ani (îi va împlini peste o lună și jumătate), atacantul nu a avut niciun fel de problemă în a trece vizita medicală astfel că, a fost legitimat și inclus lotul pentru faza play-off a Europa League.

”I s-au făcut o serie de teste fizice şi a impresionat. A contat dorința lui foarte mare de a reveni, iar datorită unei anumite conjuncturi a venit la noi. Nu a mai putut să stea departe de fotbal și să joace doar în demonstrative. Ne-am ajutat reciproc. Nu ne sperie că nu a jucat de doi ani. Dimpotrivă, cred că ne va fi de mare ajutor. Sper să-i sperie pe adversari”, a declarat Iuliu Mureșan, despre cel mai ”mare” transfer din istoria Ligii 1.

Interesant este că Baptista este doar al doilea fotbalist brazilian care a evoluat pentru naționala Cariocas, legitimat la un club din România. Primul a fost Glauber. Fostul fotbalist al lui Rapid București a fost selecționat pentru un meci al naționalei Braziliei în 2005, cu cinci ani înainte să ajungă în Liga 1. Baptista este de acum cel mai titrat fotbalist străin legitimat în România.

În Europa a câștigat titlul cu Real Madrid (în 2008), iar la nivel de echipă națională, chiar dacă nu a jucat cu Brazilia la niciun turneu final de Cupă Mondială, a cucerit Copa America (2004 și 2007) și Cupa Confederațiilor (2005 și 2009). În tricoul cele mai titrate echipe de club din lume, Real Madrid, Julio Baptista a prins 77 de partide și a marcat 13 goluri.

Lumea întreagă a reacționat!
Oficializarea transferului lui Julio Baptista la CFR a generat un val de reacții în presa din întreaga lume. ”Nu a mai jucat pentru un club profesionist din ianuarie 2017 și acum a semnat cu CFR Cluj, echipa care activează în prima ligă a României”, au titrat francezii de la L’Equipe. În Spania, acolo unde brazilianul a făcut carieră, publicația Marca notează:

”Atenție! Julio Baptista a revenit în fotbal la 36 de ani! Brazilianul a ajuns la un acord cu echipa CFR Cluj. În Spania a evoluat pentru Real Madrid, Sevilla și Malaga”. Nici jurnaliștii de peste ocean nu au trecut cu vederea revenirea lui Baptista. ”Julio Baptista a semnat cu un club european. CFR Cluj, de patru ori campioană a României, a anunțat oficial transferul brazilianului. Ultima oară evoluase pentru Orlando City, în MLS”, a punctat Fox Sports.

Jucătorii străini, moft și necesitate
În fotbalul din România este la modă să transferi jucători străini. De mai bine de 10 ani se observă un adevărat exod de fotbaliști din toate colțurile lumii. Începutul a fost timid. În sezonul 1990/1991 în prima ligă din România evolua un singur jucător străin. Albanezul Roland Agalliu a fost primul jucător străin care a evoluat în țara noastră după decembrie 1989.

Atacantul semna cu Universitatea Craiova în vara anului 1990 și la sfârșitul sezonului devenea campion al României. N-a impresionat așa că multă vreme fotbaliștii străini erau priviți cu reticență. Explozia s-a produs în sezonul 2006/2007 când 113 jucători au venit în prima ligă și, din acel moment, a început moda aducerii jucătorilor străini. Cei mai mulți dintre ”stranierii” care vin în România au cochetat la începutul carierei lor cu un club cunoscut din fotbalul european sau provin de la academiile acestora. Puțini dintre aceștia joacă sau au jucat în echipa națională, în schimb au avut prezențe la selecționatele de juniori.

În general sunt jucători ieftini sau liberi de contract, dar cu pretenții salariale ridicate. O altă categorie aparte sunt fotbaliștii care vin sub formă de împrumut, dar care la rândul lor nu reușesc, de cele mai multe ori, să se impună în România. Mare parte dintre ei joacă în țara noastră o jumătate de sezon, sunt neconvingători și pleacă la echipe mult mai slabe decât cele din Liga 1. Jucătorul străin vede venirea în fotbalul romanesc ca pe o trambulină spre un campionat mai puternic sau locul unde pot da restart carierei, așa cum este și cazul proaspătului CFR-ist, Julio Baptista.

”Precedentele” Adailton și Wesley
În general CFR Cluj se poate lăuda cu jucătorii portughezi pe care i-a transferat de-a lungul anilor. Ricardo Cadu și Mario Camora sunt cele mai bune exemple. Au fost însă și fotbaliști de alte naționalități care au convins în tricoul vișiniu și au plecate pe bani mulți la echipe importante. Cu brazilienii nu se poate spune că oficialii CFR-ului au fost foarte inspirați. Și totuși, Baptista poate reprezenta o soluție pentru trupa lui Conceicao.

În ciuda vârstei, Baptista va împlini 37 de ani la 1 octombrie, fostul atacant al lui Real Madrid are cel puțin doi conaționali care au rămas în istoria fotbalului românesc. Chiar dacă azi se vorbește mai puțin sau chiar deloc despre el, Adailton rămâne un punct de reper în Liga 1. Mijlocaș de creație, Adailton şi-a făcut un nume în fotbalul italian, unde a jucat pentru Parma, Hellas Verona, Genoa şi Bologna, de unde a venit la FC Vaslui, cum altfel, liber de contract, în 2010, pe când avea deja 33 de ani. Niciun specialist în fotbal, din România, nu a putut să spună altceva despre Adailton decât că a fost un profesionist desăvârșit și un adevărat lider. În două sezoane petrecute în campionatul nostru Adailton a jucat 72 de meciuri la FC Vaslui, a marcat de 19 ori și a oferit 20 de pase decisive.

S-a retras din activitate la 36 de ani. Tot un brazilian, la fel de spectaculos și eficient, și tot la FC Vaslui, a fost și Wesley Lopez. A ajuns în România cu un an înaintea lui Adailton, dar a explodat abia în perioada în care au fost coechipier. A plecat de la FC Vaslui în același an ca și Adailton (2012), după 113 partide și 62 de goluri marcate pentru moldoveni. În perioada în care au fost coechipieri, Wesley a fost desemnat de două roi cel mai bun fotbalist străin din Liga 1 (2011 și 2012).

Distribuie:

Postaţi un comentariu