CFR Cluj – Universitatea Craiova, primul super meci al noului sezon

Foto: Dan Bodea

La 2.000 de kilometri distanță de Moscova (orașul în care se va disputat finala Cupei Mondiale), Craiova va găzdui prima finală a noului sezon în întrecerea internă de fotbal, Supercupa României. Figurativ sau nu cam aceeași distanță este între fotbalul românesc și cel de mare performanță. Campioana țării, CFR Cluj, merge în fieful ”Campioanei unei mari iubiri” pentru prima confruntare a sezonului 2018/2019.

Meciul este programat, sâmbătă, 14 iulie, de la ora 20:30, pe ”Noul Oblemenco” din Bănie. Echipele care în campionatul trecut au impresionat, una prin disciplină, CFR, cealaltă prin calitatea jocului, Universitatea, își dispută, așa cum se obișnuiește de ani buni încoace, primul trofeu al noii stagiuni – Supercupa României.

Foto: Dan Bodea

Noul CFR e cel vechi
Euforia câștigării celui de al patrulea titlu de campioană le-a luat temporar mințile oficialilor din Gruia. Prin vocea lui Bogdan Mara, vișiniii anunțat achiziții de milioane de euro în această vară, totul pentru o calificare istorică în grupele Ligii Campionilor. Până la urmă n-au mai ajuns în Gruia nici Michael Essien, nici Budescu, sau Alibec, nici vreun alt jucător cu nume. ”Tunul verii” dat de feroviari îl reprezintă împrumutul pentru încă un an al lui Cristi Manea, noul fundaș dreapta al echipei naționale.

Transferul lui Kevin Boli în China, parte a înțelegerii dintre Petrescu și feroviari la rezilierea contractului, i-a obligat pe șefii campioanei să plombeze centrul defensivei cu un internațional maghiar, Adam Lang, care a reușit să adune șase meciuri în Franța, în ultimele 12 luni. Nici Andrei Vlad sau croatul Mate Males nu sunt jucători cu pretenții de titulari. Despre cei trei atacanți e mult prea devreme pentru face previziuni.

Tambe vine din liga a II-a a Turciei, iar De Luca și Riccardo Maniero sunt totuși jucători care au retrogradat în liga a III-a a Italiei, cu Virtus Entella, respectiv cu Novara. Tot din al treilea eșalon al Italiei este și următoarea țintă a CFR-ului, fundașul central Marco Chiosa. Dintre jucătorii noi doar Lang și De Luca par a fi soluții pentru primul 11 al lui Edward Iordănescu.

0 euro a ”investit” CFR Cluj în transferurile de jucători în această vară

Foto: Dan Bodea

În Bănie s-a încheiat un ciclu. Urmează reconstrucția
Pentru noua echipă a Craiovei sezonul precedent a încheiat un ciclu care a culminat cu adjudecarea Cupei României. Craiova a avut o generație care a impresionat prin spontaneitatea și frumusețea jocului, o generație care a îmbogățit clubul cu câteva milioane de euro, numai în această vară. Băluță, Screciu și Gustavo au plecat deja spre noile lor echipe.

Mitriță, Bancu și Ferreira sunt și ei momiți de cluburi din Europa și din Orient. Dacă echipa pare acum mult slăbită față de campionatul trecut, conturile clubului s-au umplut de bani. Oltenii au obținut trei milioane de euro pe Băluţă, două pe Screciu şi 800.000 de euro pentru Gustavo. Alte două milioane de euro este tentată să dea PSV Eindhoven pe Nicușor Bancu, iar Ferreira ar putea fi coleg cu Screciu la Genk, dacă belgienii vor scoate din buzunar 1,5 milioane.

Însă, lovitura verii în fotbalul intern ar putea fi transferul lui Mitriță la Al Hillal pentru o sumă între 5 și 6 milioane de euro. Nici Universitatea Craiova nu se poate lăuda cu achiziții spectaculoase. Poate doar prin aducerea portarului Pigliacelli, oltenii pot spera să-şi fi securizat, în sfârșit, poarta, acolo unde au avut cele mai multe probleme sezonul trecut.

De asemenea, transferul lui Cicâldău (pentru el oltenii au plătit un milion de euro, plus 15% dintr-un viitor transfer) poate însemna reechilibrarea echipei după vânzările lui Băluţă şi Gustavo. Deși extrem de tânăr, Cicâldău este deja jucător de echipă națională. O schimbare extrem de importantă se anunță și în defensivă, acolo unde Gardoș este pregătit să fie titular de drept.

5,8 milioane de euro a încasat Universitatea Craiova de pe urma transferurilor lui Băluță, Screciu și Gustavo

Foto: Dan Bodea

CFR e neînvinsă în amicale
Fără să strălucească, în partidele amicale ale acestei veri CFR-ul a obținut totuși trei victorii și două rezultate de egalitate. Trupa lui Edward Iordănescu a marcat șase goluri și a încasat unul singur (de la Sepsi OSK), semn că până să-și implementeze propria filozofie de joc, tehnicianul vișiniilor va miza pe moștenirea lăsată de Dan Petrescu. Primul meci test, încheiat la egalitate 1-1 cu Sepsi, a fost mai mult o acțiune de reacomodare cu mingea.

Abia în stagiul de pregătire din Polonia feroviarii au putut pune în practică cerințele lui Iordănescu, iar pentru ca aceste lucruri să fie implementate cât mai ușor oficialii clubului au stabilit confruntări cu adversari modești, care să nu-i încurce prea mult pe Deac și colegii lui. CFR a început cu un 0-0 deloc convingător în fața celor de la Wigry Suwalki, locul șase în precedenta ediție a ligii a II-a poloneze.

A urmat însă un 3-0 cu Jagiellonia Bialystok, vicecampioana Poloniei, acesta fiind și primul succes al lui Iordănescu pe banca CFR-ului. Ultimele două partide au coincis cu tot atâtea noi victorii, cu același scor 1-0 (cu Warta Poznan, respectiv cu slovacii de la Zeleziarne Podbrezova). ”Am venit să câştig trofee şi m-am asigurat că toată lumea înţelege asta. Sunt la o echipă care a produs performanţă, dar în fotbal contează prezentul şi viitorul. Nu mă joc nici cu cariera mea, nici cu încrederea arătată de club.

Am încercat să-mi apropii grupul de jucători, să-i fac pe băieţi să-şi regăsească motivaţia, să îi capacitez şi să-i reconectez mental. Ne aşteaptă un sezon greu şi e important să ieşim repede din zona de confort în care s-a intrat odată cu câştigarea campionatului. Din păcate, nu voi avea timp să aştept pe nimeni. Nici pe mine timpul nu mă aşteaptă”, a declarat Iordăescu la finalul stagiului de pregătire.

”Am venit să câştig trofee şi m-am asigurat că toată lumea înţelege asta. Sunt la o echipă care a produs performanţă, dar în fotbal contează prezentul şi viitorul. Nu mă joc nici cu cariera mea, nici cu încrederea arătată de club. Ne aşteaptă un sezon greu şi e important să ieşim repede din zona de confort în care s-a intrat odată cu câştigarea campionatului. Din păcate, nu voi avea timp să aştept pe nimeni. Nici pe mine timpul nu mă aşteaptă”, Edward Iordănescu, antrenor CFR Cluj

Distribuie:

Postaţi un comentariu