Centenarul lui Goga

Foto: Dan Bodea

Atacant cu pase sclipitoare, disponibilitate imensă la efort, gleznă fină și tehnică desăvârșită în regim de viteză. Nu este un marcator pur sânge și nici nu joacă în gura porții. Este unul dintre puținii fotbaliști români care au voie să se exprime liber în teren. Nu are o poziție fixă în echipă, dar e mereu fix acolo unde trebuie. Pentru Dorin Goga, Centenarul a venit. Fotbalistul Universității a intrat într-un club select al jucătorilor care au înscris 100 de goluri.

Nu există în statistici vreun alt jucător clujean care să fi înscris 100 de goluri pentru o singură echipă. Întreaga lui carieră și această cifră simbol îl fac unic în istoria Sportului Rege, în Cluj. Are 34 de ani și timpul nu pare să fie aliatul lui, dar Goga știe să-și valorifice la maximum talentul nativ, să-l pună în slujba echipei la care s-a format. Anul viitor Universitatea Cluj va aniversa 100 de ani de viață. Dorin va celebra alături de suporteri golul 101, 102, 103 și multe altele, pentru ca povestea lui să dăinuie încă un veac.

Foto: Dan Bodea

Succesul n-a venit din prima
Dorin Goga știe mai bine ca oricine că locul Universității este în elită. Așa se face că atacantul nu a rămas insensibil la apelul celor care în 2016 au decis că „U” e mai mult decât o echipă. Printre cei care au răspuns pozitiv la chemarea lui Ioan Ovidiu Sabău s-a numărat și Dorin. Vârsta, talentul și condiția fizică i-ar fi permis să joace la orice club din România, dar el a ales să se întoarcă „acasă”, să îmbrace tricoul echipei care l-a ajutat să devină fotbalistul de azi. „Mă bucur de fotbal. Mi-am dorit să revin la Universitatea și îmi doresc să revin în Liga 1, tot cu <<U>>”, își explică Dorin decizia.

A debutat în tricoul alb-negru în 2003. Avea doar 19 și multe vise. Cinci sezoane a jucat în Liga 2 pentru „U”. În momentul promovării, la finalul campionatului 2006/2007, Dorin era deja un jucător care conducătorii din fotbalul românesc puseseră deja ochii. Și-a dorit atât de mult să reușească alături de echipa lui încât și-a înfrânat orice tentație de a semna cu rivalele din Liga 1. Abia la finalul sezonului 2007/2008, din cauza situației precare a clubului, a acceptat să plece în Banat, la Poli Timișoara.

„Universitatea m-a propulsat în fotbalul mare. În tricoul lui <<U>> am debutat în prima ligă. Jucam fotbal, indiferent de adversarul pe care îl aveam. Din păcate, am retrogradat și au apărut și problemele financiare. Transferul meu la Poli Timișoara a fost cea mai bună variantă atunci <<în vara anului 2008 – n.a.> și pentru mine, și pentru club”, rememorează Dorin. Bănățenii au plătit atunci aproximativ 1,5 milioane de euro pentru fotbalist, cea mai mare sumă de transferul unui fotbalist al lui „U”.

Foto: Dan Bodea

Până la urmă alegerea a fost cea mai bună. A Poli, Dorin a ajuns unul dintre cei mai râvniți fotbaliști români, dar și cel mai bine plătit jucător din campionatul intern. „Poli a fost o experiență fantastică. Vreme de trei ani ne-am luptat să câștigăm titlul, am evoluat în Liga Campionilor, am eliminat-o pe Șahtior Donețk <<deținătoarea trofeului Europa League și a Supercupei Europei la acea vreme, în 2009 – n.a.>>. Apoi a urmat acea retrogradare administrativă, dar a fost o perioadă bună, acolo m-a întărit ca om și fotbalist”, povestește Goga.

Ce nu a obținut în Banat, a câștigat afară
În ultima perioadă petrecută la Timișoara, Dorin a trăit aceeași dezamăgire de la Cluj. La clubul bănățean au apărut problemele și a urmat inevitabil pasul următor. Atacantul a ales Rapidul, dar după doar o jumătate de an a fost obligat să plece, tot din cauza problemelor financiare. Sătul de atâtea eșecuri în țară, Dorin a decis să facă pasul spre vest. Prima oprire a fost în campionatul statului Israel. Cu Hapoel Ramat Gan a câștigat Cupa și a venit o nouă provocare, Georgia.

La Dinamo Tibilisi a fost dorit insistent de fostul lui antrenor de la Poli, Dusan Uhrin. Gruzinii nu au stat pe gânduri și au avut grijă să-și asigure serviciile fotbalistului clujean. În tricoul fostei câștigătoare a Cupei Cupelor (Dinamo Tibilisi a câștigat trofeul în 1981 – n.a.), Dorin și-a trecut în palmares ceea ce nu a reușit în Banat, titlul de campion. A urmat Cupa Georgiei și tentația banilor. Avea deja 30 de ani și a ales o destinație exotică, în China la Harbin Yiteng.

Foto: Dan Bodea

„Am vrut să văd cum e, dar am înțeles repede că locul meu nu e în China. Am fost și un pic norocos că am reușit să mă înțeleg cu conducătorii clubului să-mi dea drumul să plec”, spune Dorin. N-a apucat să debuteze oficial pentru Harbin Yiteng, ci a făcut cale întoarsă. Când orice fotbalist, sau antrenor român visează să joace în China, Dorin a ales ASA Târgu Mureș. Ca și în cazul Poli, și la Târgu Mureș fotbalistul a fost aproape de câștigarea campionatului, dar eșecul din ultima etapă, chiar la Târgu Mureș, a direcționat trofeul către FCSB, echipa care la- dorit atât de mult, dar care nu a reușit niciodată să obțină semnătura lui.

Următorul sezon (2016/2015) l-a găsit pe Dorin din nou în Banat. Poli nu mai era cea de pe vremea lui Marian Iancu și Ioan Ovidiu Sabău. Problemele erau și acolo la ordinea zilei, dar echipa a reușit să supraviețuiască și datorită lui Goga. Pribegia fotbalistului s-a terminat în vara lui 2016. A fost tentat să dea curs ofertelor din Liga 1, dar proiectul de la „U” l-a atras ca un magnet. Dorin Goga, alături de alți jucători emblematici ai Universității, Gabriel Giurgiu, Octavian Abrudan, sau George Florescu, a ales să joace în Liga a 4-a, să dea înapoi ceea ce clubul universitar i-a oferit la început de carieră.

„Universitatea m-a propulsat în fotbalul mare. În tricoul lui <<U>> am debutat în prima ligă. Jucam fotbal, indiferent de adversarul pe care îl aveam. Din păcate, am retrogradat și au apărut și problemele financiare. Transferul meu la Poli Timișoara a fost cea mai bună variantă atunci <<în vara anului 2008 – n.a.> și pentru mine, și pentru club”

100 de goluri a marcat Dorin Goga pentru Universitatea Cluj, în toate competițiile

Carte de vizită
Nume: Dorin Ioan Goga
Născut: 02.07.1984, Zalău
Înălțime: 1,82 m
Greutate: 72 kg
Echipe la care a evoluat: „U” Cluj (2002-2008, 2016 – prezent), Poli Timișoara, Rapid București, Hapoel Ramat Gan, Dinamo Tibilisi, Harbin Yiteng, ASA Târgu Mureș, ACS Poli Timișoara
Debut în Liga l: 29.07.2007, „U” Cluj – Pandurii 1-1
Palmares: Cupa statului Israel (2013), Cupa și campionatul Georgiei (2014)
Selecții la echipa națională: 1

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. CG Dabala says:

    Editați fraza în care scrieți că Dorin a decis să facă pasul spre vest! Nici unul din cluburile la care a evoluat în străinătate nu este din vest! Toate sunt din Orient, adică din est! Cea mai vestică destinație a lui Dorin a fost …Timișoara! ?

Postaţi un comentariu