Campioana Ligii 1 va fi desemnată pe teren! FRF a anunțat noi variante de reluare a campionatului

Starea de urgență din România nu se va încheia la data de 16 aprilie, ci a fost prelungită cu încă 30 de zile ceea ce înseamnă că meciurile din campionatele de fotbal ale României nu vor fi reluate la jumătatea lunii viitoare. În acest context grupul de lucru instituit de FRF, LPF și reprezentanții cluburilor de fotbal din România trebuie să găsească noi variante pentru încheierea campionatelor, la toate nivelurile.

În urma prelungirii stării de urgență grupul de lucru a luat în calcul varianta reluării sezonului în data de 13 iunie, cu un program normal de meciuri din săptămână în săptămână care să fie finalizat până pe 3 august, data limită agreată și de UEFA. Faza play-off este cea mai problematică tocmai pentru că până la data amintită (3 august 2020) trebuie anunțate la UEFA echipele care vor reprezenta fiecare țară în cupele europene. Pe de altă parte faza play-out poate să se încheie la o dată ulterioară.

Ultimele variante luate în calcul
Trei scenarii au rămas aplicabile în acest moment pentru încheierea competițiilor fotbalistice în România. Prima dintre acestea este reluarea meciurilor în Liga 1 la data de 13 iunie, cu disputarea meciurilor în sistem de două partide pe săptămână până la terminarea campionatului, aceasta fiind, deocamdată soluția care ar împăca toate participantele, campionatul urmând a se termina la finalul lui iulie. În acest caz viitorul sezon ar începe imediat în luna august.

În cea de a doua variantă Liga 1 nu va fi reluată în 13 iunie, ci mai târziu, caz în care atât play-off-ul, cât și play-out-ul ar urma să se dispute în sistem turneu (două grupe de 3 echipe la play-off și două grupe de 4 echipe în play-out). În acest scenariu FRF și LPF iau în calcul și ideea de a se juca mai apoi semifinale și finale, plus meciuri pentru locul 5-6 sau 7-8. Toate partidele ar avea loc pe Arena Națională. Pentru ca această variantă să fie aplicabilă este obligatorie redeschiderea hotelurilor. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, varianta cade.

În sfârșit, al treilea scenariu este acela de înghețare a campionatului și omologarea clasamentelor actuale. Această idee nu este, însă, deloc agreată de UEA, forul continental anunțând că ligile care vor recurge la această soluție vor fi penalizate cu excluderea echipelor din cupele europene.

UEFA și FIFA sprijină fotbaliștii și antrenorii
Din cauza incertitudinii datelor la care ar putea fi reluate ligile din Europa, cauzate de pandemia de coronavirus, UEFA și FIFA au solicitat federațiilor să înștiințeze cluburile afiliate că jucătorii aflați la final de contract vor beneficia de o derogare prin care să poată rămână la clubul actual până la finalul sezonului 2019/2020.

Concret, ideea îmbrățișată atât de UEFA, cât și de FIFA este aceea ca angajamentele jucătorilor să fie prelungite automat. Dacă sezonul actual se termină, de exemplu, la data de 30 iunie, va beneficia de o derogare prin care sezonul să fie prelungit până la 30 iulie. Implicit și contractele fotbaliștilor și antrenorilor se vor prelungi automat pe o lună de zile, cu aceleași sume pe care le au pentru sezonul în curs.

Contractele ulterioare, pentru jucătorii aflați în ultimele șase luni și care au semnat pre-contracte, vor intra în vigoare de la începerea sezonului următor. Adică nu de la 1 iulie, ci de la 1 august, ca idee. Oricare ar fi decizia luată de LPF are nevoie de votul Adunării Generale a FRF, care ar trebui convocată înainte de reluarea campionatului. Până acum federațiile naționale au pus în aplicare cam tot ce s-a discutat la nivelul grupului de lucru al UEFA și FIFA.

Distribuie:

Postaţi un comentariu