Avocatul stagiar în antrenorat

„Foarte multă lume mă întreabă dacă aș renunța la cariera avocațială pentru una în fotbal. Răspunsul meu este foarte simplu. Eu nu dezvolt ambiții de genul acesta, dar îmi doresc să câștig toate meciurile. M-am implicat în acest proiect și vreau să facem lucruri frumoase. Nu vreau să fim o echipă care a avut doi, sau trei ani buni și apoi intră în anonimat și rămâne doar o echipă de Liga a IV-a. Ideea este să ajungem chiar în Liga a III-a”, Călin Budișan, avocat în Baroul Cluj, antrenor-jucător al echipei CS Florești.

Călin Budișan are 47 de ani și o tolbă plină cu amintiri. A început să practice fotbalul din copilărie și a visat să joace la echipa lui de suflet, Dinamo. A dat examen și a fost admis la academia de Poliție tocmai pentru a-și împlini acest vis. N-a fost să fie. Între studii și fotbalul de performanță a ales cariera juridică. Dar fotbalul îi mai curgea prin vene așa că nu a rămas departe de fenomen. Chiar dacă la nivel de amatori, Călin Budișan a continuat să joace și s-a apucat și de cursurile Școlii Federale de Antrenori, fiind în acest moment licențiat și în meseria de antrenor de fotbal. La 46 de ani a revenit oficial în sistemul competițional patronat de Federația Română de Fotbal, ca jucător, antrenor și sponsor al echipei CS Florești, înființată anul trecut și înscrisă în Liga a IV-a Cluj. Dacă este să folosim un termen din drept, putem spune despre Călin Budișan că este încă ”stagiar” în antrenorat, dar ambițiile sunt mari.

A vrut la Dinamo, a ajuns vicecampion mondial

Astăzi Călin Budișan este un avocat de succes. Pe lângă pledoariile de la tribunal, Budișan predă Drept Procesual Penal la Institutul Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților și este prodecanul Baroului Cluj. Este extrem de apreciat de colegii de breaslă și deopotrivă un adversar de temut în sala de judecată. Nu este de mirare că și în fotbal ambițiile avocatului-antrenor sunt pe măsura renumelui pe care l-a dobândit. A început fotbalul, copil fiind, la clubul CFR, pe postul de portar. A fost fidel clubului din cartierul Gruia până la vârsta de 21 de ani când a decis să dea examen la Academia de Poliție. ”S-a întâmplat la puțin timp după revoluție, mai exact în 1991. Era o perioadă grea pentru CFR. Jucam în Divizia B, dar financiar clubul era la pământ, deși în echipă aveam colegi precum Olariu, Trușcă, Iepure, Miszti, Vădana sau Corpodean, nume care au însemnat ceva pentru fotbalul clujean. Mai jucau atunci la CFR și Ilie Lazăr și Horia Cârlan. Mi-am dorit foarte tare să ajung să joc la Dinamo.

Acesta a fost motivul pentru care am dat la academia de Poliție. Ajuns acolo am realizat că nu voi ajunge niciodată la Dinamo, așa că am cerut să fiu transferat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Cam asta ar fi pe scurt povestea mea în fotbalul de performanță”, rememorează Budișan. Ulterior s-a transferat la Facultatea de drept din cadrul UBB Cluj, pe care a și absolvit-o. ”Am plecat în ’91 din Cluj ca să mă întorc în Cluj”, se amuză avocatul-antrenor. Deși studiile îi ”răpeau” o parte însemnată din timp, Călin Budișan a continuat să joace fotbal la nivel de amatori.

Ba mai mult, în 2004 a pus bazele echipei naționale a avocaților, alături de mai mulți colegi din Baroul Cluj, printre care și Marcel Lăzăreanu, fostul mare portar al Universității Cluj, CFR, sau FC Bihor. Cele mai mari performanțe a naționalei avocaților, Dacia Felix, sunt titlurile de vicecampioni ai lumi cucerite în 2012 și anul trecut. ”Sunt cele mai frumoase și totodată cele mai triste amintiri. Să participi la turneul final Mundiavocat <<campionatul mondial al avocaților, n.a.>>, să joci o finală mondială, fie ea și într-o competiție de amatori, este o realizare deosebită. Să o pierzi este și o mare durere”, spune Budișan.

Următoarea țintă, promovarea

”Fotbalul este energizantul meu. Dacă nu reușesc să joc măcar o partidă pe săptămână, nu mai sunt eu, parcă nimic nu se leagă. Pentru mine fotbalul este și plăcere și necesitate, pentru că mă ajută și în activitatea profesională. Altfel studiez un dosar, și alt randament am, după ce am făcut puțină mișcare. De altfel, când am programat un antrenament, sau un meci cu prietenii, amân toate celelalte activități, pentru că sănătatea fizică se răsfrânge şi asupra sănătății mentale”, își continuă povestea Călin Budișan. Extrem de ocupat și ajuns la 47 de ani, avocatul știe că este momentul să ”paseze” mănușile unui coechipier mai tânăr. Continuă să își facă timp pentru marea lui pasiune, mai și joacă, dar este în primul rând antrenorul echipei CS Florești, ocupanta locului al doilea în Liga a IV-a Cluj.

”Fotbalul înseamnă enorm pentru mine. Am jucat în tinerețe și la nivel mai înalt, acum joc la Liga a IV-a, dar continuă să îmi facă o deosebită plăcere să stau în poartă. Știu că mai devreme sau mai târziu va trebui să cedez locul unui coleg mai tânăr. Nu pot să spun însă, că nu voi continua să joc. La Liga a IV-a am jucat și pe teren. Poate am să mai joc”, spune Budișan. ”Modelul” Călin Budișan nu este singular în fotbalul românesc. Este de notorietate faptul că fostul mare internațional Ladislau Boloni avea un cabinet de stomatologie sub una dintre tribunele stadionului din Ghencea. Vreme de 6 ani a fost stomatolog și fotbalist la Steaua. Și în zilele noastre un profesor de matematică, Cristian Pustai, continuă să ”predea” fotbal în Liga 1.

[stextbox id=’custom’]

Când nu joacă fotbal pledează

Călin Budișan a intrat în Barul Cluj în 1999 și a devenit unul dintre cei mai căutați avocați. Clienții lui sunt dintre cele mai cunoscute persoane publice din Cluj și din România. Ioan Oțel, fostul comisar șef de poliție, Sorin Corpodean, fost arbitru, Horia Uioreanu, fost șef al Consiliului Județean Cluj, sau Simion Mureșan, patronul grupului Electrogrup, sunt doar câțiva dintre ”greii” apărați în instanță de avocatul-antrenor. ”Nu eu îmi aleg clienții, ci ei pe mine. Indiferent de problemele pe care le au îi respect și cer să fiu respectat”, încheie Călin Budișan.    

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu