Autoritățile locale pot ajuta CFR-ul să iasă din criza financiară

Foto: Dan Bodea

Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori (AFAN) din România a încheiat un acord cu autoritățile prin care cluburile de fotbal pot fi ajutate cu bani publici în timpul stării de alertă instituită pe teritoriul țării noastre în data de 15 mai. Banii pe care primăriile și Consiliile Locale îi pot acorda cluburilor de fotbal pot fi folosiți inclusiv pentru plata salariilor.

„AFAN informează structurile sportive că, pe durata stării de alertă, au posibilitatea de a primi sprijin de la autoritățile locale, inclusiv pentru cheltuielile de natură salariala, conform art.43, alin.2 din Legea 55/2020.

Recomandăm cluburilor interesate să contacteze autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la modul în care ar putea fi accesate eventualele fonduri”, se arată într-un comunicate emis de AFAN.

În articolul invocat de AFAN (43, alineatul 2 din Legea 55/2020), se precizează faptul că autoritățile locale pot acorda sprijin financiar cluburilor sportive, în urma unei hotărâri luate și aprobate în consiliu.

„(2) Pe durata stării de alertă, în scopul susținerii structurilor sportive, definite conform Legii nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile administrației publice locale pot aproba, prin hotărârea consiliului local și/sau județean, după caz, diverse forme de sprijin pentru finanțarea cheltuielilor de funcționare sau de natură salarială ale structurilor sportive care își au sediul pe raza administrativ-teritorială ale acestora.

În cazul acestor forme de sprijin, pe durata stării de alertă, nu sunt aplicabile prevederile legale privind ajutorul de stat și prevederile Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare”.

CFR are mari probleme financiare
Oficialii campioanei Ligii 1 nu au anunțat reduceri ale contractelor jucătorilor și nici nu a apelat la soluția șomajului tehnic, așa cum au făcut-o marea majoritate a cluburilor din Liga 1. În cazul feroviarilor era destul de greu să se reducă angajamentele în contextul în care clubul datorează sume considerabile jucătorilor și ale staff-ului tehnic.

Recent conducerea CFR-ului le-a cerut jucătorilor și antrenorilor să semneze noi acte adiționale la contracte prin care să fie de acord cu reelașonarea datoriilor, unele restanțe datând încă din vara anului trecut. Pentru că nu a acceptat încă o reeșalonare, secundul Alin Minteuan a fost trecut pe linie moartă, urmând să se despartă oficial de CFR la sfârșitul lunii viitoare când îi expiră contractul.

Ultimul pe lista celor care își cer drepturile financiare pentru munca prestată în cadrul clubului este Sorin Oncică. Fostul jucător, acum antrenor la centrul de copii și juniori, angajat pe perioadă nedeterminată, a dat în judecată clubul feroviar pentru a-și recupera salariile restante pentru perioada februarie-iulie 2019. La data de 20 mai a.c. Tribunalul Cluj a dat câștig de cauza, în primă instanță, fostului fotbalist.

Termenul limită până la care cluburile din Liga 1 trebuie să facă dovada că nu au datorii pe anul 2019 a expirat duminică, 31 mai.

Distribuie:

Postaţi un comentariu