Au lipici la amenzi. CFR penalizată, iar, de UEFA

Foto: Dan Bodea

Clubul de fotbal CFR Cluj a fost amendat de UEFA din cauza suporterilor care au aprins mai multe torțe la meciul din manșa tur a confruntării cu FC Sevilla din 16-imile Ligii Europa. Manifestările de euforie ale suporterilor costă clubul feroviar 3.500 de euro, forul european încadrând în categoria „incidente” încercarea de spectacol pirotehnic al fanilor CFR. Suma este infimă comparativ cu veniturile pe care feroviarii și le-au asigurat grație campaniei din cupele europene (peste 16 milioane de euro).

Și Dan Petrescu a fost dojenit
Nici antrenorul Dan Petrescu nu își va aminti cu prea multă plăcere de dubla cu andaluzii din Sevilla. Nu doar că echipa lui a fost eliminată fără să piardă vreunul din cele două meciuri (1-1 la Cluj și 0-0 în deplasare, Sevilla s-a calificat datorită golului în plus marcat în deplasare – n.a.), dar tehnicianul s-a făcut și de rușine la conferința de presă de la finalul manșei a doua, meci în care feroviarii au înscris un gol, anulat ulterior, pentru un henț comis de Traore mai înainte ca Păun să rupă plasa lui Bono. Pentru reacțiile lipsite de fair-play, pentru că a făcut scandal, dar mai ales pentru episodul penibil în care l-a acuzat de incompetență pe centralul întâlnirii, letonul Andris Treimanis, citând dintr-un regulament vechi, antrenorul CFR-ului a primit și el un avertisment din partea UEFA.

Amendați și pentru încălcarea fairplay-ului financiar
CFR este un client important pentru forul european de fotbal în ceea ce privește penalitățile pecuniare. Amenda aplicată recent pentru comportamentul suporterilor din timpul meciului de la Cluj-Napoca, cu Sevilla, nu este prima pe care UEFA o dă grupării feroviare.

La data de 19 iunie, 2019, CFR Cluj și Camera Independentă de Control Financiar al Cluburilor de Fotbal afiliate la UEFA (CFCB) au ajuns la un acord privind amenda pe care campioana Ligii 1 a fost obligată să o achite către forul european din cauza încălcării fair-play-ului financiar. Odată cu încheierea respectivului acord CFR și-a recunoscut vina și a fost de acord să plătească o sumă totală de 200.000 €, reținută din veniturile pe care le-a obținut (peste 16 milioane de euro) din participarea la competițiile UEFA (Liga Campionilor sau Europa League), în sezonul 2019/2020.

De asemenea, CFR Cluj s-a angajat la data amintită să se conformeze complet regulii de rentabilitate financiară pentru perioada de monitorizare pe durata sezonului 2019/2020 (sunt luați în calcul anii financiari care se încheie în 2017, 2018 și 2019). În plus, campioana Ligii 1 a fost supusă unei limitări a numărului de jucători pe care i-a putut include pe lista A în scopul participării la competițiile UEFA. În mod specific, pentru sezonul 2019/2020, CFR a putut înscrie un număr maxim de 23 de jucători pe lista A, în loc de maximul potențial de 25 de jucători, așa cum se prevede în regulamentele relevante privind concurența.

CFR Cluj a fost deferită camerei de judecată a Corpului de Control Financiar al Cluburilor (CFCB) din cadrul UEFA, încă din 2014, din cauza datoriilor. În loc să se redreseze financiar clubul din Gruia a continuat să producă, an după an, datorii de ordinul milioanelor de euro. Astfel, CFR Cluj a încheiat anul fiscal 2018 cu pierderi de aproximativ 7,5 milioane de euro la care s-au adăugat o datorie uriașă, din 2014 încoace, de aproximativ 11 milioane de euro, către diverse firme, alte cluburi, angajați sau foști angajați și autoritățile financiare din România.

Distribuie:

Postaţi un comentariu