Au cântat și au încântat. Ce spun clujenii care au însoțit România în Cehia

Echipa feminină de Fed Cup a României a obținut, la sfârșitul săptămânii trecute, una dintre cele mai dramatice victorii din istoria sportului românesc. Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu şi Monica Niculescu, la care trebuie menționată și rezerva Ana Bogdan, au învins campioana mondială, Cehia, cu scorul de 3-2, și s-au calificat în careul de ași al Cupei Federației, cea mai importantă competiție la nivel de echipe feminine de tenis de câmp. În teren și în tribune a fost o singură echipă, a României. Cei mai mulți dintre suorteri au fost clujeni, în frunte cu primarul Emil Boc.

FRT nu a plătit deplasarea suporterilor
Inițiativa de a avea un grup cât mai numeros de suporteri la Ostrava a fost a Federației Române de Tenis (FRT). Astfel, în baza unui pateneriat pe care forul de la București îl are cu Primăria Cluj-Napoca, vicepreședinele FRT, Cristian Miholca, a înmânat personal edilului Emil Boc un număr de 50 de invitații. Acestea asigurau doar accesul în sala în care s-a desfășurat întâlnirea de tenis dintre echipele României și Cehiei. De transport s-a ocupat Primăria Cluj-Napoca.

„S-a vehiculat în spațiul public ideea că deplasarea suporterilor de la Cluj ar fi fost suoortată de Federația Română de Tenis. Fals. Eu personal am dus invitațile la Primăria Cluj-Napoca, dar atât. Nu s-a pus problema ca Federația să achite contravaloarea transportului, cazarea și masa delegației de suporteri. Eu cred că Primăria s-a ocupat de transport. S-a închiriat un autocar. Ceea ce pot să spun cu siguranță, pentru că am văzut acest lucru, este că masa, de exemplu, și-a achitat-o fiecare din bani proprii. Pot să spun asta pentru că am luat masa alături de suporteri și am văzut că fiecare și-a achitat nota”, a precizat Miholca.

Varianta oficialului FRT este susținută și Attila Verdeș, cunoscut ca „Hiena”, unul dintre liderii galeriei Universității Cluj, care a participat și el la evenimentul sportiv din Cehia. „Nu știu cine a plătit drumul, de organizare s-a ocupat Primăria. Însă, pe lângă grupul care am făcut deplasarea din Cluj, foarte mulți suporteri au venit separat, din mai multe orașe ale țării, pe cont propiu”, a spus Verdeș.

„Așa ceva nu vezi de două ori în viață”
Attila Verdeș este cunoscut în rândul suporterilor din Cluj. Aproape că nu lipsește de la evenimentele sportive în care sunt implicate echipele Universității. Când a primit invitația de a însoți grupul de suporteri din Cluj a simțit că-i fuge pământul de sub picioare. Răspunsul nu putea fi altul decât pozitiv. A parcurs aproape 900 de kilometri pentru a fi alături de „tricolore”, dar efortul a meritat.

„Așa ceva nu vezi de două ori în viață. Eu am fost la toate meciurile de tenis ale României, de la Cluj, indiferent că a jucat echipa feinină, sau cea masculină. În Cehia a fost ceva incredibil. A fost obositor mai ales duminică. Trei meciuri consecutive e mult. Însă, ce am simțit la ultima minge a meritat tot efortul, toată oboseala acumulată. Îmi venea să urlu, să plâng, să sar în teren să mă bucur alături de fete. A fost o bucurie imensă după nouă ore obositoare dar, repet, a meritat tot efortul”, povestește Attila.

Ar repeta oricând experiența, ba chiar a mărturisit că i-ar plăcea să însoțească echipa României și la meciul din Franța. „Nu depinde numai de mine să fac o asemenea deplasare, dar mi-aș dori foarte mult. Irina, Monica și Simona mi-au spus, în Cehia, că s-au bucurat nespus pentru modul în care le-am susținut, că le-am ridicat moralul și cu siguranță fără noi era mult mai greu să câștige”, adaugă Attila.

România, tot mai sus în topul FED
Victoria fantastică din sferturile de finală, obținută în fața Cehiei a propulsat România pe locul al cincilea în clasamentul Cupei Federației, dat publicităţii de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF). România a urcat trei locuri, după victoria de la Ostrava, având în acest moment 8.912,5 puncte. În ciuda înfrângerii, Cehia se menține în continuare pe prima poziţie, cu 31.362,5 puncte.

Franţa, viitoarea adversară a României în semifinalele Fed Cup, se află pe locul al patrulea, cu 12.995 puncte, după ce a învins Belgia (scor 3-1), la Liege. Echipa ţării noastre va întâlni Franţa în deplasare, pe 20 şi 21 aprilie, aceasta fiind a doua prezenţă a României în careul de aşi al competiţiei, după ediţia din 1973.

„Abandon” cu repetiție?
La fel ca și în cazul înfruntări cu Cehia, în care Petra Kvitova a refuzat convocarea, echipa României ar putea profita de încă un „abandon” răsunător. Presa din Hexagon a lăsat să se înțeleagă că cea mai bună sportivă din Franța, Caroline Garcia, că ar putea lipsi la întâlnirea din luna aprilie, din cauza relaţiei extrem de încordată dintre Federaţie și sportivă.

În meciul din sferturile de finală, contra Belgiei, Garcia a revenit în lotul de Fed Cup, după o perioadă lungă de absență, şi a obţinut două victorii, care au dus naţionala Franței în penultimul act al competiţiei. Doar că pentru moment aceasta ezită să spună clar dacă revenirea în echipă e una permanentă.

„Am acceptat să vin la acest meci, contra Belgiei. A mers foarte bine, am dus echipa în semifinale. Dar meciul următor va avea loc peste câteva luni, lucrurile se pot schimba. Nu mă gândesc la ceea ce se va întâmpla după. Eu am obiective doar pe termen scurt”, a spus Caroline Garcia, conform L’Equipe. Caroline Garcia a refuzat în trecut mai multe convocări, explicând că vrea să se axeze pe evoluţia în circuit. A reuşit să intre în TOP 10 WTA şi să meargă la Turneul Campioanelor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu