Argumente pentru primăvara CFR-ului

Foto: Dan Bodea

„Vânat” sau nu de oficialii Federației Române de Fotbal, iubit sau nu de suporteri, atâția câți sunt, clubul CFR continuă să fie, dacă nu în prim-plan, cel puțin în topul fotbalului românesc. S-au scurs două săptămâni de la marele anunț, așteptat cu sufletul la gură de fanii CFR-ului. Clubul s-a vândut. Clubul are un nou finanțator. Știm că se numește Marian Băgăcean și că nu are afaceri importante, cel puțin nu ușor de descoperit.

După două săptămâni, aparent banal, singurele noutăți sunt că Vasile Miriuță și Iuliu Mureșan rămân la CFR, cel puțin până la vară, că clubul iese sigur din insolvență în două luni, conform declarațiilor noului investitor și că la anul CFR-ul se va bate iar la campionat. Ca o primă impresie, noul patron, altfel scump la vorbă și vedere, este croit din același material precum Paszkany. Vrea performanță din prima, tânjește la titluri și prezențe în Liga Campionilor dar, spre deosebire de predecesorul lui (Paszkany Arpad), Băgăcean pare să se fi adaptat perfect la noua situație din sportul românesc, în general și cea din fotbal în mod special. Privită cu neîncredere, această mutare aduce câteva argumente care pot să susțină ideea că această primăvară va fi a vișiniilor.

Trei argumente administrative

Indiferent care ar fi adevărul, până la urmă va ieși la suprafață dacă Marian Băgăcean este patron, sau doar un interpus, apariția lui aduce și lucruri dătătoare de speranțe în viața clubului CFR. Vremurile în care curgeau milioanele de euro în fișetul din biroul de sub tribuna a doua, s-au dus. Paszkany a înțeles că fotbalul e un hobby prea scump și a încercat să facă un pas înapoi. A fost un pas fals, cel puțin într-o primă fază. Apoi de nicăieri a apărut Marian Băgăcean. Vremea fotbalului romantic s-a dus și ea. Pentru performanță e nevoie de specialiști, în orice domeniu și exact asta pare să fi înțeles Băgăcean. Noul ”patron” vrea să aducă la club oameni noi. ”Am discutat cu mai multe nume mari din fotbalul românesc şi internaţional şi vom face o echipă managerială puternică, cu specialişti care vor aduce un plus de valoare. Va fi o echipă mică, de 3-4 oameni, pentru că dacă ar fi prea numeroasă s-ar disipa informaţia. Criteriul, pentru fiecare, va fi performanţa.

Echipa se va ocupa de club, eu voi rămâne în umbră. Şi mă voi implica doar în problemele financiare sau în cele legate de obiectivele de performanţă”, a spus Băgăcean. Ideea de a aduce oameni care pricep fenomenul este primul lucru profesionist pe care noul finanțator l-a enunțat. Un alt argument în favoarea lui este legat de actuala conducere. Nici antrenorul Vasile Miriuță, nici președintele Iuliu Mureșan nu sunt vizați de o iminentă schimbare, așa cum se întâmplă în fotbalul românesc, ori de câte ori apare câte un personaj nou, pe lângă un club. ”Am vorbit deja cu antrenorul Miriuţă, cu preşedintele Iuliu Mureşan. Cel puţin până la finalul sezonului vor rămâne, nu se pune problema unor schimbări. Vor fi transferuri și schimbări la club, dar după sfârșitul campionatului”, mai spune Băgăcean. Dar cel mai important argument că Marian Băgăcean ar putea fi un bun conducător de fotbal în campionatul României este tocmai faptul că a înțeles că aici cel mai bine e în insolvență. Aparent salariile sunt mici, bugetele sunt controlate de administratori judiciari ceea ce înăbușe din fașă orice tentativă de extravaganță, iar la CFR au fost multe astfel de situații de-a lungul anilor. ”Până acum, CFR-ul a mers foarte bine pe un buget destul de redus”, este declarația care ar trebui să dea cele mai mari speranțe fotbaliștilor, suporterilor și chiar angajaților clubului.

Argumente sportive

Nu este un secret că în sport cântăresc decisiv rezultatele. Împletite cu o strategie managerială măcar decentă, dacă nu ”nemțească”, sunt argumentul suprem al performanței. Odată cu declanșarea procedurii de insolvență CFR-ul a intrat pe o pantă, aparent, descendentă care însă, rezultatele reliefează exact opusul acestei stări de fapt. Clubul părea să se îndrepte spre o moarte sigură, așa cum sunt atâtea exemple în fotbalul nostru (vezi falimentele unor foste campioane, precum Rapid, Petrolul, sau Oțelul Galați). Și totuși în Gruia există viață după ”rușinea” insolvenței. Cel mai solid argument în favoarea echipei este tocmai faptul că lotul care a legat mai bine de 10 meciuri fără înfrângere în prima parte a campionatului, a fost păstrat. La fel și antrenorul. Plecările din această iarnă nu au slăbit echipa, dimpotrivă, au creat o emulație în rândul celor rămași. Le-a dat șansa unor fotbaliști uitați pe banca de rezerve, sau prin tribune, să demonstreze că nu s-au investit speranțe deșarte în ei.

Cu un singur implant, dar cât de inspirat, aducerea lui Ciprian Deac, CFR-ul respiră aerul tare al play-off-ului. Cu 34 de puncte, care de fapt sunt 40 în dreptul echipei lui Vasile Miriuță, trupa din Gruia are toate argumentele de partea ei să fie, după Viitorul Constanța, a doua revelație a campionatului. Jocul consistent, chiar dacă uneori pragmatic, se traduce perfect în cifrele echipei. Cu 37 de goluri marcate CFR-ul este cea mai prolifică echipă a Ligii 1. Tot trupa lui Miriuță este lider într-un clasament al meciurilor disputate pe teren străin, cu 20 de puncte, iar linia de clasament a jocurilor de pe teren propriu o plasează pe locul 5, cu alte 20 de puncte. ”Argumentul nostru principal e munca. Le-am spus mereu băieților să nu aplece urechea la zvonuri, să nu-i intereseze că suntem în insolvență. Asta-i treaba conducerii. Noi trebuie să muncim, să jucăm fotbal, să facem puncte. Că o să ieșim din insolvență, sau nu, asta nu ține de noi, dar să terminăm pe un loc fruntaș și să avem rezultate pozitive, asta ține numai de noi”, este filosofia simplă, dar eficientă a antrenorului Vasile Miriuță.

Șanse mari în Cupă

Câteodată e nevoie și de noroc, ar CFR-ul nu se poate plânge din punctul acesta de vedere. Deținătoare a Cupei României, echipa din Gruia, are șanse mari să-și pătreze trofeul cucerit anul trecut pentru a patra oară în istorie. Va întâlni în faza sferturilor de finală a competiției formația ACS Poli Timișoara. Meciul se va disputa la Timișoara, întrucât regulamentul de desfășurare a Cupei României prevede ca echipa mai slab cotată în ediția anterioară de campionat să fie organizatoarea partidei.

Însă, disputarea partidei în Banat nu ar trebui să fie o problemă, fie și doar ținând cont de faptul că vișiniii sunt echipa care stă cel mai bine la meciurile jucate pe teren străin, cu 6 victorii, 2 egaluri și doar 4 înfrângeri. Sferturile de finală se vor juca într-o manşă singură, în intervalul 28-30 martie 2017, în funcţie de opţiunile pentru televizare, pe terenul formaţie din ligă inferioară (este cazul unei singure confruntări) sau al echipei mai slab clasate la finalul ediţiei de campionat din 2015-2016.

Distribuie:

Postaţi un comentariu