Andrei Sepci (Bandi bacsi), antrenorul care a câștigat Cupa României cu ”U”, declarat eroul Balcaniadei din ’35, la care nu a mai ajuns

Indiferent de anotimp sportul românesc are puse la păstrare mii de povești, mai mult sau mai puțin știute. Una dintre acestea îl vizează pe Andrei Sepci, în realitate Andrei Spesi (apare în unele cronici și sub numele Andreas Speci), sau și mai simplu Bandi bacsi, maramureșeanul care a apărat poarta Universității Cluj între 932-1937, component al echipei naționale a României și câștigător a Cupei României cu ”U” în 1965.

Dacă în Anglia este ceva absolut normal să se joace meciuri de fotbal în prima zi a anului, pentru echipele naționale acest lucru este un lucru mai puțin obișnuit. Și totuși, „Tricolorii” au un astfel de meci în istoric, tocmai finala Balcaniadei de la Atena, din 1935. După 2-2 cu Grecia, respectiv 3-2 cu Bulgaria, România urma să dispute meciul decisiv al competiției în compania Iugoslaviei.

Problema a fost că selecționerul de atunci al „Tricolorilor”, Alexandru Săvulescu, a rămas descoperit pe postul cel mai greu, acela de portar, după ce Anghel Creţeanu s-a accidentat în jocul contra Bulgariei, iar celălalt portar din lot, Carol Burdan, nu era considerat suficient de experimentat pentru a face față unui decisiv cu Iugoslavia.

Conform jurnalistului Răzvan Nicolae, selecţionerul Alexandru Săvulescu a telegrafiat în ţară şi a cerut de urgență aducerea unui portar, aleșii fiind William Zombory (Ripensia) şi Andrei Sepci (”U” Cluj). Întrebarea era dacă aceștia puteau să ajungă de urgență în Grecia. Zombory a plecat cu trenul din Timişoara şi urma să fie ajutat ambasadorul Iugoslaviei în România ca să treacă prin ţara vecină.

Portarul Universității Cluj era în vacanță, dar pentru că fusese titularul precedentului turneu final al Balcaniadei, câștigată de România în 1933 fără ca Sepci să fi încasat vreun gol, reprzentanții Federaţiei Române de Fotbal au decis ca acesta să fie transportat în Grecia cu avionul, iar misiunea i-a fost încredințată pilotului Gheorghe Bănciulescu, la rândul lui un personaj de poveste în istoria aviației românești (a fost primul aviator român care a pilotat un avion având proteze în loc de picioare).

Conform presei din acea vreme avionul a decolat de la Cluj pe 31 decembrie, dar a fost nevoit să aterizeze de urgenţă la Burgas, în Bulgaria. Călătoria a fost reluată a doua zi, pe 1 ianuarie, la primele ore ale dimineaţii. La scurt timp după decolare, Bănciulescu a sesizat apariţia unor defecţiuni la motor şi s-a întors din drum.

După ce a adus aparatul de zbor și pe portarul Universității Cluj în România, pilotul avea să povestească ce s-a întâmplat în zborul care se putea tremina cu o tragedie. Atunci când au apărut problemele tehnice, Andrei Sepci a vrut să sară din avion cu parașuta, însă această decizie putea să-i fie fatală.

„Adevăratul erou al Balcaniadei de la Atena este Sepci, care, în pofida gerului, s-a angajat voluntar şi curajos pentru acest zbor, numai pentru a-şi ajuta echipa. Înainte de decolare i-am instalat şi lui paraşuta şi l-am instruit când şi cum să sară din avion, dacă ne vom afla în primejdie. Ne aflam la 1.000 de metri înălţime când motorul a început să tuşească şi am fost nevoit să fac nişte manevre complicate să caut un loc prielnic pentru a reveni la sol.

Deodată, mă uit în spate şi văd că Sepci, cu paraşuta în mână, era gata să se arunce în gol. În ultima clipă am reuşit să-l trag înapoi, deoarece pe faţa lui se putea citi hotărârea nestrămutată, soră cu moartea. Această clipă a salvat viaţa jucătorului, deoarece paraşuta era atât de încâlcită pe el, încât nu s-ar fi deschis niciodată şi Sepci s-ar fi zdrobit mortal de sol”, a povestit Gheorghe Bănciulescu, preluat de presa vremii. Până la urmă, la Atena a ajuns William Zombory, dar România a pierdut categoric meciul cu Iugoslavia, scor 0-4, pierzând trofeul pe care îl cucerise cu doi ani înainte.

După încheierea carierei sportive, Andrei Sepci și-a dedicat viața clubului la care s-a consacrat, Universitatea Cluj, fiind unul dintre ce mai rasați descoperitori de talente. „Mii de juniori i-au trecut prin mână, practic oricine venea la ”U” să învețe fotbal începea antrenamentele cu Bandi bacsi, amintirea lui rămânând vie în memoria tuturor”, menționa ucluj.ro, într-un articol apărut în 2016.

Andrei Sepci a antrenat în mai multe rânduri și echipa de seniori a „Șepcilor roșii”, reușind să cucerească singurul trofeu din palmaresul Universității, Cupa României, în 1965, după o finală cu Dinamo Pitești. Bandi bacsi a trecut în neființă în decembrie 1992.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu