An nou, obiceiuri noi. CFR pregătește în secret sezonul de primăvară

Campioana țării, CFR, pleacă, sâmbătă, în Turcia, acolo unde va pregăti partea a doua a campionatului, la capătul căruia oficialii speră să adauge în vitrină un nou trofeu de campioană. După un 2018 zbuciumat, în care au cucerit totuși două trofee interne, dar și-au trecut în palmares și cea mai rușinoasă eliminare din istoria participărilor în cupele europene, feroviarii au schimbat, la început de 2019, macazul. Fanii echipei și jurnaliștii au așteptat degeaba reîntâlnirea cu fotbaliștii lui Toni Conceicao. Tradiționala vizită medicală
de la începutul fiecărui an a fost efectuată în decembrie, iar porțile stadionului au fost bine ferecate, astfel încât, nimeni să nu vadă cum se pregătesc vișiniii pentru bătăliile finale din Liga 1.

Adversari de top în amicalele iernii
După câteva ședințe de reacomodare la efort, Antonio Conceicao și echipa lui au luat drumul Turciei, la sfârșitul acestei săptămâni, acolo unde vor efectua stagiul de pregătire centralizată. Vreme de două săptămâni feroviarii vor îmbina ședințele de pregătire fizică și tactică, cu o serie de întâlniri amicale, trei la număr. Dacă altădată numărul meciurilor test era mai mare, iar adversarii din toate categoriile, pentru 2019 oficialii au decis că sunt suficiente trei meciuri amicale, dar cu adversari să-i numim de top din campionatele din care provin.

Primul adversar va fi Vorskla Poltava, locul 5 în prima ligă a Ucrainei și participantă în grupele UEFA Europa League. Vorskla este un partener amical tradițional în ultimii ani pentru echipele din România. De altfel, pe lângă CFR, Vorskla se va duela și cu Universitatea Craiova, tot în Turcia. FC Zurich este oponenta CFR-ului în cel de al doilea amical din Antalya. Și în acest caz vorbim despre o echipă cu mare tradiție în campionatul Elveției. FC Zurich ocupă locul 4 în clasament și are ca obiectiv clasarea pe o poziție care să le dea dreptul de participare în cupele europene. Meciul este programat în 18 ianuarie.

Foto: Dan Bodea

Conform programului stabilit de staff-ul tehnic, ultimul meci test este programat în data de 22 ianuarie, contra liderului din Bulgaria, Ludogoreț Razgrad, acesta fiind de altfel și meciul cap de afiș din seria de amicale ale iernii. Bulgarii domină campionatul de la sud de Dunăre de ani buni și sunt o echipă abonată la grupele competițiilor continentale intercluburi. Înainte de plecarea în Turcia, surse apropiate clubului feroviar susțineau că la fața locului se va încerca aranjarea a încă unui joc test, în funcție de cluburile care efectuează stagii de pregătire în aceeași perioadă. Revenirea echipei în țară este prevăzută pentru data de 26 ianuarie, cu exact o săptămână înaintea primului meci oficial din 2019, cu FC Hermannstadt, programat la data de 2 februarie.

Își scot vedetele la vânzare
Câștigarea ediției precedente a campionatului, ratarea calificării măcar în grupele Europa League, dar și unele transferuri neinspirate, au produs un deficit de multe milioane în balanța contabilă a grupării din Gruia. Patronul Nelu Varga a dat ordin să se vândă cei mai importanți jucători pentru ca clubul să-și asigure din venituri proprii finanțarea pentru 2019. Astfel, Ciprian Deac, George Ţucudean, Billel Omrani, Damin Djokovic şi Giedrius Arlauskis sunt „transferabili” pentru oricine oferă suficient încât în contul grupării feroviare să se adune suma de 3.000.000 de euro necesară pentru a încheia cu bine sezonul în curs, un sezon în care CFR este lider detașat în clasamentul Ligii 1, cu 6 puncte peste principala urmăritoare, FCSB.

Oferta de 6.000.000 de euro de la Lyon pentru golgheterul campionatului, George Țucudean a fost doar o cacealma. În realitate, pentru cel mai bun fotbalist din campionatul intern doar o echipă obscură din Turcia este dispusă să achite în jur de 800.000 de euro, de 7,5 ori mai puțin decât „presupusa” ofertă a lui Lyon. Deac, Omrani, Djokovic și Arlauskis nu sunt, cel puțin deocamdată, în vizorul niciunui club, dacă nu important, măcar potent financiar. Tot la nivel de zvon, dar mult mai aproape de realitate decât în cazul Țucudean, s-a vehiculat un presupus interes al lui Marius Șumudică pentru Alexandru Ioniță.

Între timp însă, oficialii grupării din Arabia Saudită au oficializat transferul lui Mbark Boussoufa, de la Al Jazira. Internaționalul marocan va face cuplu cu Budescu în ofensivă. Boussoufa are 34 de ani și este considerat un fotbalist complet, care poate juca pe orice post, în linia de trei din spatele vârfului de careu. În aceste condiții transferul lui Alexandru Ioniță nu mai este de actualitate. De altfel, cel mai probabil șefii din Gruia nu i-ar fi dat drumul internaționalului român, în condițiile în care arabii nu erau dispuși să achite mai mult de 400.000 de euro.

Foto: Dan Bodea

Camora rămâne, Mailat și Radu au plecat
Căpitanului CFR-ului, Mario Camora, i s-a promis că va semna un nou angajament cu gruparea campioană. Intrat în ultimele șase luni de contract, la 1 ianuarie 2019, Camora a anunțat că și-ar fi dorit ca oficialii clubului să-i facă de mai multă vreme o ofertă de prelungire. Recent portughezul a reiterat faptul că își dorește să-și încheie cariera în tricoul vișiniu, dar că ia în calcul și o eventuală plecare în Turcia, de unde are o ofertă concretă. Până la urmă, Bogdan Mara a anunțat că Mario Camora va semna în cel mai scurt timp noul contract.

„Nu se pune problema de plecarea lui Camora. S-a discutat cu el despre prelungirea contractului şi la reunire va semna noul contract cu CFR. Îi expirase contractul în vara trecută şi în mare s-a înțeles cu clubul”, a spus Mara la Digisport. În vârstă de 32 de ani Mario Camora a ajuns la CFR în vara anului 2011. A jucat în 268 de meciuri pentru feroviari și a înscris 6 goluri.

La capitolul plecări, deocamdată, singurele mutări certe sunt cele ale lui Sebastian Mailat și Andrei Radu. Fostul internațional de juniori va evolua sub formă de împrumut la gruparea sibiană, Gaz Metan Mediaș, în partea a doua a sezonului. Mailat este sub contract cu CFR Cluj, dar nu pare să fie o soluție pentru primul 11 al feroviarilor. Inițial fotbalistul ajunsese la un acord cu Dunărea Călărași, însă oficialii cluburilor Gaz Metan și CFR s-au înțeles pentru un împrumut până la finalul sezonului.

În vârstă de 21 de ani Sebastian Mailat a fost folosit mai mult în Liga a III-a, la CFR 2. Mijlocașul ofensiv poate evolua pe oricare dintre pozițiile de bandă, însă de la sosirea lui în Gruia a adunat doar 23 de partide în tricoul vișiniu (13 în partea a doua a campionatului trecut și 10 în ediția curentă). În total, Mailat contabilizează 862 de minute, adică ceva mai mult de 37 de minute per meci. Sebastian Mailat, care mai are contract cu CFR până în 2022, este cotat de site-urile de specialitate la 650.000 de euro. La Dunărea a ajuns până la urmă un jucător de la CFR. Andrei Radu a fost împrumutat și el până la sfârșitul sezonului.

6 puncte avans are CFR în fața principalei urmăritoare, FCSB, înainte de reluarea campionatului

Distribuie:

Postaţi un comentariu