Adegbuyi, „greul” Clujului din boxul profesionist

Benny Adegbuyi este unul dintre cei mai îndrăgiți luptători de K1 din România. Pe numele său real Benjamin Adegbuyi Adekunle Miron, poreclit Mister Gentleman şi The Hammer, s-a născut în Cluj-Napoca dintr-o poveste de dragoste înfiripată între un student nigerian și o româncă din Aiud. Lumea îi spune simplu Benny și este una dintre vedetele internaționale în circuitul mondial al galelor Superkombat și Glory 43. A fost numărul 2 în lume în kickboxing și a decis să-și încerce șansa și în boxul profesionist. A debutat la sfârșitul săptămânii trecute în cadrul Ayo Fighting Tournament, un circuit care găzduiește lupte de kickbox și box profesionist. Mister Gentleman Benny Adegbuyi a debutat ”violent” cu un KO încă din prima repriză.

Câteva „ciocane” pentru un debut perfect

Clujeanul Benny Adegbuyi este unul dintre cei mai bine cotați luptători români din sporturile de contact. De altfel, este al doilea în clasamentul mondial al greilor la kickbox. Benny are și o colecție impresionanta de KO-uri. 16 din cele 33 de victorii în kickbox au fost obținute înainte de limită. Printre victimele luptătorului de 198cm și 120kg se numără Daniel Sam, Pavel Zhuravlev, Mladen Brestovac, Ismael Londt sau Hesdy Gerges, nume impresionante pentru cunoscătorii sporturilor de contact. Fost număr 2 în lume, Benny a decis recent să treacă la box-ul profesionist, iar alegerea a fost una cât se poate de inspirată. Câteva lovituri nimicitoare la corp și nu mai mult de trei croșee au fost suficiente pentru ca oponentul său David Gegeshidze să abandoneze lupta încă din prima repriză.

Georgianul are în palmares 35 de meciuri la profesioniști, dar nu a reușit să se țină pe picioare în fața lui Adegbuyi. ”Să boxez a fost mereu un vis de al meu și pentru că în kickbox aveam o pauză mai mare am decis să-mi fac debutul în boxul profesionist, să vedem ce putem scoate și din experiența aceasta. Eram convins că pot să fac față, iar experiența mea din kickbox s-a văzut în meciul cu Gegeshidze.Boxul e diferit de kickbox dar pot să controlez situația. Sper să câștig cât mai multe meciuri și să aduc iar României glorie”, a spus Benny. Benjamin Adegbuyi se pregătește exclusiv pentru box de doar două luni, iar lumea a început deja să-l compare cu Connor McGregor, luptătorul de arte marțiale care a avut curajul să-l înfrunte pe Floyd Mayweather. ”Sunt luptător profesionist, și în kickbox și de acum și în box, dar nu e cazul să se facă astfel de comparații”, a mai spus Adegbuyi.

Le-a încercat pe toate a rămas la K1

Povestea ascensiunii lui Benjamin Adegbuyi nu este una obișnuită. S-a născut la Cluj-Napoca pe 24 ianuarie 1985. La trei ani s-a mutat în Nigeria alături de tatăl lui. După cinci ani părinții lui au divorțat, iar Benny a revenit în România, la Aiud, unde a fost crescut de bunici. Nu știa o boabă românește, dar a învățat de nevoie. ”Copil fiind eram puțin timid și rușinos. Eram singurul negru din oraș, așa că se mai făceau glume pe seama mea. Le-am încercat pe toate. Am făcut karate, box, fotbal, dansuri.

Am fost și la cursuri de canto dar nu prea aveam eu treabă cu muzica aşa că am rămas la karate. Făceam sport doar așa din pasiune, nu m-am gândit că o să ajung luptător profesionist în circuitele mondiale”, rememorează Adegbuyi. Debutul lui în universul sportului profesionist s-a consemnat în 2010 pe când avea 25 de ani. De atunci au urmat o serie de meciuri memorabile și un meci pentru titlul mondial la categoria grea împotriva legendarului Rico Verhoeven. Olandezul este și singurul luptător din lume care are două victorii în fața clujeanului.

A vrut să părăsească România, s-a întors să lupte

Crescut la Aiud, după revenirea în țară, Benny Adegbuyi nu și-a găsit o vreme nici locul, nici rostul. S-a întors în Nigeria la tatăl lui, dar nu a rezistat prea mult. ”Tata e un om important pentru comunitatea din Lagos. E decanul Politehnicii din Lagos. Cât am locuit împreună a tot încercat să mă convingă să mă stabilesc definitiv în Nigeria, să mă fac inginer. Și azi îmi spune mereu să mă las”, povestește Benny. S-a întors a doua oară în România și a continuat să se antreneze. În 2010 promotorul Eduard Irimia l-a descoperit și de atunci viața lui s-a schimbat total. ”Îți dai seama că mama nu a fost deloc fericită când a auzit de sporturi de contact.

Eu știam însă, că pentru mine este ultimul tren important în viață. Dacă voiam să fac ceva, asta trebuia să fac, să lupt. Spiritul ăsta de luptător mi se trage de la tata. Oi fi eu născut la Cluj, dar aparţin unui trib, se numește Yoruba, şi se spune despre el că e de luptători”, mai spune Adegbuyi. Ascensiunea lui a fost pe măsura talentului. În 2015 a devenit al doilea român din istorie care a luptat pentru centura supremă la categoria grea în kickboxing, după Daniel Ghiță. Înfruntarea a avut loc la lille, în Franța, și s-a terminat cu victoria lui Rico Verhoeven, campionul mondial în exercițiu la acea vreme. De altfel, olandezul îl învinsese cu un an mai devreme (2014) și pe celălalt român din finala Superkombat, Daniel Ghița. Mai trebuie spus că până la înfruntarea cu Verhoven, Benjamin Adegbuyi era neînvins în circuitul mondial.

Box și kickbox în paralel

Benny Adegbuyi își liniștește fanii, nu are de gând să renunțe la cariera în Kickbox, ci va încerca să practice boxul în paralel. ”Dacă lucrurile vor lua o întorsătură pozitivă și în boxul profesionist cu siguranță voi fi nevoit să aleg, dar nu mă gândesc acum la asta”, spune Benjamin. Până să debuteze în ringul de box, sportivul născut la Cluj a fost sparring partener pentru britanicul Tyson Fury. A rămas impresionat plăcut de stilul și de performanțele lui, așa că Benjamin țintește sus și în acest nou domeniu.

”În box sunt sigur că dacă voi avea un management bun și dacă nu mă voi accidenta, ceea ce înseamnă să mă pot pregăti la capacitate maximă, voi ajunge în primii 20 de grei în lume. Asta ar fi foarte bine pentru că cel mai probabil voi avea parte de un meci pentru o centura importantă. Mi-aș dori într-adevăr să urc în top și să ajung să lupt cu Anthony Joshua, sau Deontay Wilder, ei sunt cei mai în voga pugiliști, dar e mult de munca pana acolo”, spune românul poreclit Mister Hammer. Până să ajungă în primii 20 de sportivi la categoria grea în lumea boxului, Benny încă mai visează la o centură mondială în kickbox. ”Nu am renunțat la acest vis. Eu cred că până la urmă voi resuși să iau o centura în kickbox. Nu am renunțat și nu voi renunța la gândul acesta atâta timp cât voi putea lupta”, încheie Benjamin Adegbuyi.

33 de meciuri a disputat Benjamin Adegbuyi în kickbox-ul profesionist, înainte să treacă în ringul de box.

Distribuie:

Postaţi un comentariu