A murit Florian Walter! Fostul patron al ”U” Cluj a stat trei zile în comă, după un accident vascular cerebral

Foto: Dan Bodea

A murit Florian Walter, omul care a finanțat clubul de fotbal Universitatea Cluj în perioada 2009 – 2012. Afaceristul suferise un accident vascular cerebral sever la jumătatea săptămânii trecute și a fost operat de urgență vineri noaptea. Ultimele trei zile a fost ținut în viață doar de aparate. Florian alter și-a dat ultima suflare, duminică, în jurul orei 22:00.

Afaceristul avea grave probleme de sănătatea încă din perioada în care finanța Universitatea. În 2010 a mai suferit o intervenție chirurgicală cardiacă, iar în 2015, pe vremea când încerca să obțină rezidența în Dubai, a suferit un preinfarct. Controversat, hulit sau apreciat, Walter a fost omul care a visat să transforme cea mai iubită echipă din Cluj într-o forță a fotbalului românesc.

A „stins” datorii istorice de milioane de euro, a investit alte milioane în transferul unor fotbaliști de echipă națională, s-a luat la trântă cu oponenții „Șepcilor roșii”, dar a și lăsat clubul în paragină când „înțelegerile” inițiale, cu autoritățile locale, nu s-a mai concretizat.

A intrat în fotbal ca acționar minoritar la Dinamo București în anul 2005, iar în 2009 prelua gruparea „Șepcilor roșii”, pe când echipa evolua în Liga 2. A plătit milioane de euro din datoriile cu care predecesorii lui împovăraseră Universitatea Cluj. A transferat fotbaliști de top: Claudiu Niculescu, Adrian Cristea, George Galamaz, Gheorghe Grozav, Ovidiu Hoban, sau Lukasz Szukala.

La finalul sezonului 2010/2011 Universitatea Cluj termina campionatul pe locul 8, iar un an mai târziu pe poziția a 7-a, aceasta fiind ultima performanță a „Șepcilor roșii” în prima ligă a României. Scurta perioadă de glorie a alb-negrilor s-a terminat abrupt în 2012 când milionarul a decis să-și mute „investiția” la Ploiești. Între timp ”U” a pierdut meciul cu insolvența, a intrat în faliment și a renăscut la inițiativa suporterilor.

La Petrolul, Florian Walter și-a împlinit visul, acela de a câștiga un trofeu – Cupa României. În vara anului 2013 Walter își reintra în drepturi la Universitatea Cluj deținând 98% din acțiunile „Șepcilor roșii”. Tot atunci afaceristul a anunțat că intenționează să se retragă definitiv din fotbal din cauza problemelor de sănătatea.

Ulterior a încercat să obțină rezidența în Emiratele Arabe Unite de unde a fost extrădat și, ulterior, arestat la începutul lui 2016. În luna noiembrie a aceluiași an Florian Walter a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT Cluj pentru constituirea unui grup infracțional organizat și delapidare, cu consecințe deosebit de grave, în dosarul delapidării clubului de fotbal Universitatea Cluj.

Acesta era acuzat că, împreună cu ceilalți trei inculpați din dosar, a transferat cu titlu gratuit 11 jucători de valoare ai clubului universitar la FC Petrolul Ploiești SA. Totodată, au fost trimiși în judecată și Daniel Capră (coproprietarul alături de Walter al clubului Petrolul Ploiești), Ioan Mărginean și Marius Adrian Nicolae.

Decesul lui Florian Walter umbrește anul Centenarului Universității Cluj. Să-i fie țărâna ușoară!

Distribuie:

Postaţi un comentariu