A mai căzut un mit. U-BT a luat Cupa, acasă

Foto: Dan Bodea

A doua oară a fost cu noroc. U-BT Cluj-Napoca a cucerit Cupa României învingând în finala găzduită de Sala Sporturilor „Horia Demian” pe campioana en-titre a țării, CSM Oradea, cu 68-61. Trofeul obținut la începutul acestei săptămâni este al patrulea în ultimii cinci ani. Mai mult, U-BT a demontat mitul conform căruia echipa care găzduiește turneul final al Cupei României nu câștigă trofeul. Succesul alb-negrilor are și un aer de nostalgie, echipa revenind pentru meciurile din Final Four în Sala Sporturilor „Horia Demian”, locul în care au grupările clujene de baschet au trăit cele mai importante momente.

Cupa sus!
3.000 de fani „în voce” au creat o atmosferă incredibilă în bătrâna sală „Horia Demian”. Recitalul suporterilor a început cu minute bune înainte de startul finalei dintre U-BT și CSM Oradea și a continuat până târziu în noapte, după victoria favoriților (68-61). Pe teren disputa a fost echilibrată, cele două oponente fiind de altfel, și cele mai bune ale Ligii Naționale. De câțiva ani încoace Clujul și Oradea își dispută întâietatea în baschetul intern. Momentele bune au alternat, iar la final U-BT s-a impus grație unui efort colectiv impresionant, dar și datorită sclipirilor americanului Patrick Richard sau a lituanianului Donatas Taroli.

„E fantastic să joci acasă, și când zic acest lucru nu mă refer doar la Cluj-Napoca, ci și la această sală. Aici e ceva ce nu poate fi descris în cuvinte. Atmosferă senzațională, sală plină, suporteri care cântă permanent, n-ai cum să nu câștigi”, a spus antrenorul Mihai Silvășan, la finalul partidei.

Împinși de la spate de public, baschetbaliștii clujeni au dat dovadă de multă maturitate, într-o confruntare în care întâlneau, totuși, campioana țării. Dacă americanul Richrads a fost responsabil cu spectacolul, lituanianul Tarolis a fost imperial în defensivă. A marcat 10 puncte și a contribuit la succesul echipei sale cu alte 7 recuperări, 3 pase decisive și 6 (!) capace, acesta fiind probabil un nou record pentru un jucător din campionatul României.

„Sunt extrem de mândru în acest moment. Este un sentiment incredibil, am luptat tot sezonul să obținem acest trofeu. A fost important să reușim să câștigăm, nu ne-am dat bătuți în niciun moment. Vom continua la fel până în finala campionatului. Este un sentiment incredibil să joci în această sală. Cu astfel de fani orice rezultat este posibil”, a spus Donatas Taroli, sportivul primind la finalul întâlnirii și trofeul pentru „Cel mai bun jucător al finalei!”.

Au rupt blestemul
Ceea ce trebuia să se întâmple, mai devreme sau mai târziu, s-a întâmplat luni seara, în Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca. În actualul format al Cupei României, în care din 2009 încoace se organizează turnee finale pentru desemnarea câștigătoarei, nicio echipă gazdă a „Final four-ului” nu a cucerit trofeul. Au făcut-o băieții de la U-BT care au demontat astfel, mitul. Și anul trecut U-BT a organizat turneul final, dar trofeul a fost câștigat de CSU Sibiu.

„Orice blestem există pentru a fi rupt, așa cum recordurile există pentru a fi doborâte. Dacă ai o sală așa cum am avem noi se pot întâmpla minuni. Nu ne-am simțim blestemați, dar după eșecul de anul trecut niște semne de întrebare tot s-au ridicat. De cinci ani încoace noi dominăm această competiție și trebuia să spargem și buba asta”, a declarat vicepreședintele și managerul general al U-BT Cluj-Napoca, Mircea Cristescu.

Succesul de luni seara, din finala Cupei, o transformă pe U-BT într-una dintre cele mai titrate echipe de baschet din România. Alb-negri au în palmares 5 titluri naționale, tot atâtea trofee ale Cupei României și două Supercupe. Și antrenorul Mihai Silvășan este unul dintre cei mai titrați tehnicieni din țară. Cu „Silvă” căpitan (ca jucător), clujenii au disputat patru finale de campionat, câștigând-o memorabil pe cea din 2011. Silvășan a devenit antrenorul echipei clujene imediat după ce s-a retras ca sportiv, în 2015. De atunci și-a trecut în palmares patru Cupe și două Spuercupe.

„Eu la această echipă am crescut și m-am format ca jucător, ca om, ca antrenor. Sunt mândru de ceea ce am obținut, dar realizările nu sunt doar ale mele, sunt ale echipei, ale publicului, al lui Duško Vujošević (antrenorul coordonator de la U-Banca Transilvania – n.a.), un om și un antrenor fantastic care a schimbat mentalitatea multor jucători. În finala cu Oradea băieții au avut o atitudine foarte bună și mentalitate de învingători. Felicit publicul și îmi felicit jucătorii pentru prestația din această finală”, punctează Silvășan.

5 Cupe ale României are în palmares echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca (1995, 2016, 2017, 2018 și 2020)

Distribuie:

Postaţi un comentariu