A fi sau a nu fi… la Cupa Mondială

Foto: Dan Bodea

O singură victorie din 6 meciuri, trei rezultate de egalitate și două înfrângeri. Șase puncte din 18 posibile și șanse infime la calificarea la turneul final al Cupei Mondiale de anul viitor din Rusia. Acestea sunt premisele de la care ”Tricolorii” au început pregătirea dublei cu Armenia și Muntenegru. În rândurile ce urmează vom exersa aritmetica de clase primare pentru a fi pe înțelesul tuturor cititorilor, atunci când ne referim la ”șansele” de calificare. Ca și cum cifrele nu ne-ar întrista suficient, nici situația singurului clujean de la lot, Ciprian Deac, nu este mai bună. Rechemat la lot după 6 ani, căpitanul CFR-ului nu știe dacă va juca din nou în tricoul echipei naționale. România va întâlni, vineri 1 septembrie, Armenia, și luni, 4 septembrie, Muntenegru.     

Foto: Dan Bodea

Totul se poate nărui pe Arena Națională

Când până și ultimii și cei mai înfocați suporteri ai echipei naționale au renunțat să mai spere, sau să aștepte vreo minune care să-i ducă pe ”Tricolori” la turneul final al Cupei Mondiale din Rusia, selecționerul Christoph Daum continuă să caute soluția unei ecuații în care s-a pierdut ca un elev nepregătit, sau care s-a blocat mental marșând pe o rezolvare incorectă, la ora de matematică. La 1 septembrie se joacă meciurile etapei a VII-a a grupei, iar la capătul lor vom ști dacă mai sperăm, sau nu, până luni seara, 4 septembrie, când România joacă în Muntenegru. Dacă selecționerul Daum încă mai vede posibilități de calificare, atunci cu siguranță și Armenia va încerca același lucru, victoria, în meciul de pe Arena Națională. Românii și armenii au același număr de puncte (6), deci aceleași șanse infime. O victorie a României ar duce zestrea din clasament la 9 puncte și, dacă Danemarca ar pierde la Copenhaga cu Polonia, ar rămâne cu 10 puncte, deci cu doar un punct în fața ”Tricolorilor”. Tot vineri, 1 septembrie, se joacă și meciul Kazakhstan – Muntenegru. Kazahii nu mai au nimic de pierdut, ei oricum fiind ultimii din grupă, astfel că, o victorie în fața muntenegrenilor ar prelungi extazul românilor până la meciul direct cu Muntenegru, de luni, 4 septembrie.   

CLASAMENT grupa E

  1. Polonia 6       5       1       0      15-7  16
  2. Muntenegru  6       3       1       2       14-7  10
  3. Danemarca     6       3       1       2       10-6  10
  4. România 6       1       3       2       7-7    6
  5. Armenia 6       2       0       4       6-14  6
  6. Kazakhstan 6 0       2       4       4-16  2

Cu 9 puncte după o eventuală victorie cu Armenia, și înfrângeri sau rezultate de egalitate obținute de contracandidatele Danemarca și Muntenegru, echipa națională a României ar avea, luni, la Podgorica, un veritabil meci de totul sau nimic contra Muntenegrului. Însă, orice alte rezultate decât cele imaginate mai sus, vor scoate naționala României din calculele calificării.

Revenire amânată

Căpitanul liderului Ligii 1, Ciprian Deac, pare să fie la fel de puțin norocos precum echipa națională. Rechemat la lot după o pauză de șase ani, Deac s-a prezentat accidentat la reunirea ”Tricolorilor”, dar selecționerul Christoph Daum le-a cerut colaboratorilor din staff-ul medical să facă tot posibiliul pentru a-l recupera. Veștile nu sunt însă, încurajatoarea. La antrenamentul de marți, altfel cea mai intensă ședință de pregătire a ”Tricolorilor”, au lipsit doi jucători, Deac și Bikfalvi, ambii accidentați. Conform staff-ului echipei naționale Ciprian Deac suferă de o contuzie severă la coapsa dreaptă și a efectuat abia marți primul antrenament, dar a intrat într-un program separat de restul coechipierilor. Staff-ul medical al naționalei încearcă recuperarea sa până la primul meci din această „dublă”, cu Armenia, pe 1 septembrie. ”Această convocare a venit ca un bonus pentru munca de la CFR Cluj. Acum doi ani nici nu-mi imaginam că vreun selecționer va mai avea ochi pentru mine. Păcat că a apărut problema asta la coapsă. Sper să fie apt de joc până la ora meciului cu Armenia”, a spus Deac. Fotbalistul, acum în vârstă de 31 de ani, a debutat în tricoul tricolor la data de 3 martie 2010 în înfrângerea României, scor 0-2, în fața primei reprezentative a statului Israel. În total Ciprian Deac a adunat 11 meciuri pentru România, ultimul datând tocmai din 2011 contra Bosniei. La acea vreme Deac evolua pentru Rapid București. În acest sezon Deac a evoluat în toate cele opt meciuri disputate de CFR Cluj în Liga 1. Primul meci din această dublă se dispută pe 1 septembrie, de la ora 21.45, pe Arena Națională (cu Armenia), iar al doilea în deplasare, la Podgorica, pe 4 septembrie, de la ora 21.45.

Foto: Dan Bodea

”Fluieraș” cu ghinion

Ivan Bebek este un arbitru care nu a purtat niciodată noroc românilor. Au trecut 8 ani de la prima întâlnire dintre ”ai noștri” și Bebek, răstimp în care s-au adunat patru partide oficiate de croat. Nicio victorie nu am regăsit în dreptul echipelor românești, în meciurile oficiate de Bebek. Prima întâlnire s-a terminat cu speranțe. A fost meciul dintre Franța și România, de pe Stade France. Meciul disputat în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2010 s-a terminat 1-1, dar la capătul campaniei de calificare ”Tricolorii” au rămas acasă. A urmat întâlnirea dintre Benfica Lisabona și Dinamo, la ultima semi performanță a ”câinilor”, participarea în 16-imile Cupei UEFA (în 2007). De ziua îndrăgostiților lusitanii s-au impus cu 1-0 și au trecut mai departe. Păstrând cronologia a urmat meciul dintre CFR Cluj și Girondins de Bordeaux, din Liga Campionilor. La data de 22 octombrie 2008 vișiniii erau învinși de bordelezi cu 1-0, iar clujenii rămâneau, în ceea ce privește Liga Campionilor, cu amintirea victoriei de pe Stadio Olimpico și cam atât. În sfârșit, FC Vaslui a dat și ea peste Ivan Babek și tot în Liga Campionilor. S-a întâmplat la data de 27 iulie 2011. Adversara moldovenilor, Twente, s-a impus la Arnhem cu scorul de 2-0 și i-a eliminat pe Sânmărtean și ai lui. Ivan Babek are 40 de ani și este arbitru FIFA din 2003.

19 ani au trecut de la ultima prezență a României la un turneu final de Cupă Mondială

Distribuie:

Postaţi un comentariu