100 de ani de poveste – Geanina Andreica

Foto: Dan Bodea

Judoul este o disciplină sportivă care a pus Clujul pe harta sportului mondial. În micuța sală de antrenamente din spatele Sălii Sporturilor „Horia Demian” s-au șlefuit destine, medalii, intrigi și prietenii pe viață. În centrul atenției este mai mereu Florin Bercean, însă emeritul tehnician are ajutoare de nădejde, iar unul dintre antrenorii din umbră este Gianina Andreica. Câteva medalii pe plan național nu i-au adus consacrarea la care a visat, așa că următorul pas a fost să treacă de partea cealaltă a baricadei. Anii au trecut, medaliile s-au adunat, astfel că, la aproape 20 de ani de când este antrenor la Centrul Olimpic Naţional de la Cluj-Napoca Gianina Andreica este un om împlinit.

Grație și disciplină
Până să ajungă la judo Gianina Andreica a practicat gimnastică ritmică. La 10 ani a asistat la primul antrenament de judo și în ochii ei au înecput să strălucească. „Stăteam pe margine, pe o băncuță și priveam. Cred că nici nu mai respiram, eram fascinată de ritual, de disciplină, de atitudinea profesorului Florin Bercean, de modul în care se derulau lucrurile în fața mea. Atât mi-a trebuit, restul a venit de la sine, prin muncă, studiu și modestie”, rememorează Gianina.

Foto: Dan Bodea

După opt ani de antrenamente și câteva succese la nivel național Gianina a profitat de oportunitatea de a antrena. A devenit secundul lui Florin Bercean. Și-a studiat mentorul, a corectat ce era de corectat și a studiat permanent pentru a deveni ceea ce este azi, un antrenor de succes. „Îți dai seama că experiența mea se reducea la ceea ce învățasem ca sportivă, însă pentru a deveni antrenor era nevoie de mai mult. Zi de zi, după fiecare antrenament profesorul Florin Bercean începea o nouă sesiune de pregătire, cu mine.

Îmi explica unde greșesc, ce trebuie corectat, iar eu am fost un elev silitor. În scurt timp m-a lăsat să conduc singură antrenamentele. Apoi în 2000 m-a cooptat în echipa lui la Centrul Olimpic, iar în 2001 am fost numită antrenor principal. Ce să spun, știam că nu visez, pentru că am muncit mult și mi-am dorit acest lucru”, mai spune Gianina. Au urmat zeci de medalii europene și mondiale . Sub îndrumarea Gianinei, Alina Dumitru şi Carmen Bogdan, au devenit campioane mondiale, iar Alex Bologa primul sportiv clujean medaliat la Jocurile Paralimpice.

Povestea Gianinei se scrie zi de zi, iar locul ei în povestea Centenară a Universității Cluj nu este un dar, este un merit. „În general antrenorii sunt încadrați în șabloane. Mie îmi place să cred că redefinesc termenul <<antrenor>>. În linii mari calitățile sunt aceleași: părinte, prieten, educator, înțelept, impunător, motivator, dar înseamnă și să muncești cu sufletul. Eu așa sunt și așa îmi place să cresc sportivii pe care îi pregătesc”, încheie Gianina Andreica.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu