Cetățuia, trezită la viață. Colours of Cluj dă un nou sens distracției în a doua zi de festival

Foto: Dan Bodea

Festivalul Colours of Cluj a transformat Dealul Cetățuia într-un loc animat, plin de activități care să îi aducă pe oameni împreună și să îi îndemne la distracție.

Unul dintre momentele de vârf al zilei de sâmbătă a fost cel dedicat interacțiunii om-animal, dar și momentul în care Orchestra Colours i-a invitat pe spectatori să devină dirijori preț de câteva minute. Astfel, cei mai curajoși dintre clujeni au luat bagheta în mână și au devenit responsabili de cei 12 instrumentiști profesioniști care le-au urmat cu sfințenie indicațiile. Rezultatul a fost, bineînțeles, unul pe placul tuturor, iar aplauzele din partea publicului, pe măsură. Reprezentația a ținut două ore și a fost deschisă tuturor.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Orchestră de cameră a fost formată din instrumentiști veniți de la Orchestra Radio din București, de la orchestra din Munchen, un violonist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, muzicieni ai Filarmonici, sau artiști independenți. În Cluj nu s-a mai organizat așa ceva niciodată. În urmă cu doi ani știu că s-a mai făcut așa ceva în New York, într-un colț din Times Square. Și în Cluj a fost aleasă o zonă reprezentativă pentru oraș, Cetățuia”, a declarat pentru Transilvania Reporter, dirijorul Flaviu Mogoșan.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Vă place Vivladi?

Spectatorii au avut ocazia să dirijeze câteva dintre dansurile populare românești compuse de Béla Bartók, lucrări reprezentative pentru români, dar și din repertoriul clasic cum ar fi „Primăvara” din Anotimpurile lui Antonio Vivaldi. „A dirija o orchestră implică multă adrenalină, e un sport extrem practic. Multă lume nu știe ce face când se urcă acolo, acesta este tot farmecul. Ceea ce face dirijorul, orchestra practic traduce. Este un puls pe care îl transmite dirijorul. Dacă ascultați aceeași piesă, aceasta diferă foarte mult de la un dirijor la altul. Am avut oameni mai emotivi, sau alții mai hotărâți și asta se vedea în ritmul pe care îl transmiteau orchestrei. Depinde nu neapărat de personalitatea omului din fața unei orchestre cât de firea lui extrovertită sau nu”, a spus Flaviu Mogoșan, dirijor independent, absolvent al Academiei de Muzică din Cluj. De asemenea, a urmat și studii de dirijat la Academia Regală de Muzică din Dublin.

IMG_0914[1]

IMG_0797

În continuarea programului, tot pe Cetățuie, publicul a putut interacționa cu animalele aduse de partenerii care au participat la evenimentul intitulat Ziua Interacțiunii Om-Animal. Aceștia au venit însoțiti de câini de diferite rase, dar și de câini proveniți din adăposturi, de un cal și de animale aduse de la Vivariul Universității „Babeș-Bolyai”. Doritorii au putut vedea la un stereo -microscop structura unei insecte, solzii unei reptile, structura internă a unei țestoase și altele. O colecție de fluturi tropicali a fost de asemenea atracția standului Muzeului Zoologic al UBB. De la Vivariul UBB au fost aduse patru specii de interes general: un șarpe, o șopârlă, câteva insecte și o tarantulă. „Oamenii nu sunt foarte atrași de aceste animale și în acest mod dorim să facem o activitate educațională. Atitudinea față de acest tip de animale este la noi destul de violentă și de agresivă și vrem să educăm populația”, a precizat biologul Octavian Craioveanu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Printre animalele prezente pe Cetățuie am cunoscut-o pe Laica, o cățelușă din Răcătău, abandonată, care a fost salvată de Asociația „Arca lui Noe” în momentul când era gestantă cu nouă pui. „Șapte pui au supraviețuit și cinci dintre ei i-am dat spre adopție. Ne bucurăm pentru orice ocazie care ne oferă posibilitatea să ieșim cu câinii și să relaționăm cu oamenii. Multe persoane încă ne sună să ne întrebe dacă avem câini de rasă pură, însă cu aceia nu avem ce discuta. Credeți că dacă ar fi de rasă pură, ar fi mai frumoși decât Laica, sau decât Ștefan, Mircea, Mihai, Bobo, Bubu sau Curaj?. Am venit cu cel puțin zece câini la acest eveniment. În adăpostul din Gilău avem aproximativ 80, iar în cel din Florești 15”, a spus Finuca Bora, președinta și fondatoarea asociației „Arca lui Noe”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Echipa Outdoor4U le-a oferit oportunitatea doritorilor să învețe să tragă cu arcul, sau să își încerce curajul pe instalația de pod indian, iar magicianul Belloni i-a învățat pe cei mici trucuri spectaculoase de magie. De asemenea, de la ora 21.00, pe Cetățuie, a fost organizată Noaptea Albă.

IMG_0697

IMG_0691

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Festivalul Colours of Cluj continuă și duminică, 10 august cu evenimente organizate în Piața Unirii, pe Bulevardul Eroilor, pe Cetățuie și la Casa Tiff. De la ora 10.00, la Casa Tiff, se va da startul evenimentului Treasure Hunt.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu