Cei 157 de români ucişi de armata ungară la Ip în 1940, comemoraţi sâmbătă
În localitatea sălăjeană martir Ip are loc sâmbătă, 14 septembrie, comemorea împlinirii a 73 de ani de la masacrul care a avut loc acolo în noaptea de 13 spre 14 septembrie, când armata ungară a ucis 157 de localnici.
Ceremonia comemorativă este organizată de Primăria Ip şi începe de la 12.30 la Mormântul Martirilor. Aici se va săvârşi Sfânta Liturghie de către un sobor de preoţi şi se va ridica parastas în amintirea martirilor din localitate. De la ora 13:00, programul de comemorare se va muta la Monumentul Eroilor, unde vor avea loc depuneri de coroane şi jerbe de flori. Evenimentul se va încheia cu un program artistic susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale Ip.
Masacrul de la Ip s-a petrecut la cinci zile de la tragedia similară produsă, în Sălaj, la Treznea, unde 86 de localnici au pierit sub armele armatei hortyste, având o singură vină: aceea de a fi români.
La Ip, sub pretextul răzbunării a doi militari unguri morţi într-o explozie înainte cu o săptămână, cu ocazia trecerii trupelor prin localitate, locotenentul Vasvári Zoltán din armata horthystă părăseşte în ziua de 13 septembrie 1940 localitatea Nuşfalău unde se afla cantonat, îndreptându-se cu compania sa spre comuna Ip. Ajutaţi de mai mulţi localnici maghiari, soldaţii lui Vasvári au pornit în miez de noapte prin sat trezindu-I din somn pe români pentru a-i alinia în curâi şi a-i ciurui cu gloanţe şi cu înţepături de baionetă.
Potrivit istoricilor, motivarea uciderii celor 157 de localnici este una fictivă, explozia producându-se din cauza unui defect de ambalaj al muniţiei, dovadă fiind faptul că cei patru români arestaţi în acel caz au fost eliberaţi după aproximativ o lună.