Vocea rațiunii

Pandemia de coronavirus conduce detașat în meciul cu sportul, însă ne vom referi în cele ce urmează strict la fotbal. Sportul rege este pur și simplu paralizat la nivel mondial. Pe ici, pe colo se mai joacă dintr-o inerție haotică, dar și în aceste cazuri este o chestiune de zile până se va auzi fluierul final. În aceste condiții, mulți se întreabă când vom mai vedea meciuri de fotbal ca înainte de pandemie sau, mai grav, dacă se vor mai juca meciuri în acest an.

UEFA a decis să se joace, totuși, din iunie încolo, și doar cu stadioanele pustii. Optimismul arătat de cei ce conduc forul european de fotbal este contrazis însă, de cei din iarbă. Jucătorii, antrenorii, și cei care investesc în fotbal sunt, pe bună dreptate, tot mai îngrijorați. Unii mai au puterea să glumească, dar bucuria a dispărut de pe chipurile celor aclamați de milioane de fani.

Când se va termina acest coșmar nimeni nu poate spune. E loc de speculații și cam atât. Tot mai mulți fotbaliști cer, firesc, să le fie reziliate angajamentele pentru a se întoarce lângă familii. În același timp, finanțatorii se gândesc la ce va fi din sezonul viitor, nicidecum la cum, și dacă, se vor termina campionatele suspendate. Sponsorii se retrag, televiziunile își cer banii înapoi, iar ajutorul de la stat, cel puțin în România, acoperă doar o mică parte din contractele jucătorilor.

Adevărul este că filosofia de finanțare a cluburilor de fotbal ar trebui să se schimbe radical, după ce totul va reintra, măcar aparent, într-o stare de normalitate. Până la urmă poate nici nu chiar atât de rău că se va întâmpla așa. Prea o cam luaseră razna unele lucruri, cu sumele care se tranzacționau în fotbal. Evident, atunci când va fi cazul, va fi nevoie de o cu totul altă viziune în ceea ce înseamnă managementul cluburilor.

FRF a decis, a căutat, și în teorie a găsit soluții pentru a termina campionatul, însă e greu de crezut că în următoarele luni (aprilie, mai, iunie, poate chiar iulie), se va mai juca fotbal. O spun chiar oamenii implicați în fenomen, și nu doar cei din România. UEFA a sugerat federațiilor europene să nu se grăbească să acorde titlurile naționale echipelor de pe primele locuri, și bine a făcut. Ar fi nedrept.

Referindu-ne strict la Liga 1, să fim corecți și raționali, nimeni nu trebuie să se supere dacă actualul lider va fi desemnat să reprezinte România în Liga Campionilor, chiar dacă trofeul care răsplătește învingătoarea în întrecerea internă nu va fi acordat niciunei echipe. CFR a dominat fără măcar să forțeze întrecerea internă și e meritul lor, iar clasamentul actual, fie el înghețat, ilustrează perfect realitatea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu