”Personal trainer”, o afacere cu mușchi

Sălile de bodybuilding și fitness le găsim la tot pasul, fiind la moda în Cluj-Napoca, un oraș care se mândrește cu un număr impresionant de campioni în cele două discipline sportive amintite. Marea majoritate a sălilor de fitness sunt destul de dotate cu aparate și echipamente moderne, oferind astfel, tot ce are nevoie pentru un antrenament și cel mai pretențios client.

Problemele apar însă, atunci când nu știi ce să faci cu toate acele aparate. Acela este momentul în care intervine nevoia unui antrenor personal. O afacere de succes pe de-o parte și o necesitate de cealaltă parte, dacă ținem cont de stilul de viață pe care cei mai mulți dintre noi îl avem. Într-un oraș care se respectă, așa cum este Clujul, era absolut firesc ca și această industrie să se dezvolte.

Nu e doar ceea ce pare
Meseria de antrenor personal este unică, frumoasă, provocatoare, minunată. Aparent această meserie pare una ușoară: avem un băiat cu mușchi, antrenorul personal, și multe fete care vor să se tonifieze. Antrenorul le arată cum se folosesc aparatele și ganterele, cum se execută corect împinsul de la piept, mai face o glumă, mai execută câteva serii și s-a terminat antrenamentul. Cam așa pare la prima vedere. În realitate, să fii antrenor personal este o vocația și un business de succes deopotrivă.

Un antrenor personal poate schimba total viața unui om. Îi poate reda încrederea în forțele proprii, îl poate ajuta să-și îmbunătățească calitatea vieții, să scape de vicii, să deprindă obiceiuri sănătoase. Evident, totul are un preț, atât pentru antrenor, cât și pentru client. În mintea multora dintre semenii noștri persistă constant întrebarea: ”Antrenorul personal este o necesitate, sau o fiță?”. Pentru că e important de știut că nu oricine își poate permite un ”personal treiner”. 

Pe Ovidiu Iulian Butoieru l-am cunoscut încă de pe vremea când juca rugby. A fost unul dintre cei mai buni din țară, dar a decis să-și canalizeze energia într-un alt domeniu, fitness. A fost o alegere inspirată dacă ne gândim că este campion al României în această disciplină și un dintre cei mai bine targetați antrenori personali din Cluj. ”A fii antrenor este o responsabilitate și totodată o mândrie de a împărtăși experiența ta în sport și altora.

Un antrenor personal are rolul de a organiza rutina zilnică a unui client care include atât partea de antrenament, planul alimentar cât și odihna acestuia. Toate aceste lucruri sunt bine prinse într-un lanț care trebuie sa meargă fluid. Atunci când pică o zală de la lanț bicicleta nu mai merge”, este introducerea, pe scurt, făcută de Ovidiu Butoieru, despre ceea ce înseamnă să fii antrenor personal.

Mai pe înțelesul tuturor, fitness-ul este un sport care poate fii practicat de oricine, de la nivel de amator până la nivel profesionist. Dacă vă gândiți să practicați fitness-ul doar de plăcere, este bine de știu că acest lucru vă va ajuta foarte mult în ceea ce privește îmbunătățirea performanțelor individuale, dar are și o componentă medicală, în sensul în care se știe că mișcarea fortifică sănătatea trupului și a minții. 

”Când te-ai hotărât să renunți la vicii, să ai o viață sănătoasă, atunci e bine de știut, și asta este valabil pentru oricine, că ai mare nevoie de un antrenor personal. Nu mă refer aici la cei care calcă pentru prima oară într-o sală de fitness, ci și la cei care sunt mai avansați sau chiar care se pregătesc pentru competiții sportive. Antrenorul personal lucrează cu clientul atât fizic cât și pe partea de motivație. Un antrenor bun, care are o experiența și o pregătire bună, se ocupă atât de planul de antrenament cât și de cel alimentar. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării”, spune cu convingere Iulian.

Meserie sau business?
Chiar dacă România este încă la început de drum, instituția antrenorului personal a luat amploare și în țara noastră, dar mai ales în Cluj. Îi găsești în fiecare sală de fitness care se respectă. Unii dintre ei au pagini personale, unde poți afla totul despre antrenamente și serviciile oferite. Unii sunt la început de drum în acest domeniu, alții oferă aceste servicii inclusiv la domiciliul clientului. Cum spuneam, totul are un preț, atât pentru client cât și pentru antrenor.

”În meseria sau business-ul ăsta, cum vrei să-i spunem, aspectul fizic al antrenorului contează foarte mult, pentru că tu ești nu doar antrenorul ci și exemplul personal. Pe lângă un aspect fizic pe măsură, care se formează în timp și cu cheltuieli pe măsură, este necesară și experiența în sport, studiu continuu pentru ca de la an la an se descoperă metode tot mai eficiente. În plus trebuie să fii și un bun psiholog. Toate lucrurile astea pe noi ne costă, dar satisfacția este pe măsură când vezi că ceea ce ai studiat, odată aplicat în pregătirea unui client, dă roade și lumea e mulțumită”, mai spune Iulian. 

Următoarea întrebare care se ridică este dacă a fi antrenor personal este o afacere, sau doar o plăcere? ”Se pot câștiga bani frumoși din meseria asta mai ales că în ultimul timp, din fericite, lumea chiar vine în sălile de sport din ce în ce mai mult, comparativ cu anii anteriori. Prețul unui pachet, de 10, 12, sau 16 ședințe de pregătire per lună, poate să ajungă în medie și la 400 de lei per persoană. Ca în orice domeniu, cu cât ești mai cunoscut și mai bun în ceea ce faci cu atât crește și tariful.

Însă, în ciuda prețurilor, care poate pentru unii pot părea mari, atunci când ești bun și cunoscut automat ai mai mulți clienți. Mie îmi place să evoluez continuu, să devin tot mai bun de la an la an. Așa am fost mereu. Am absolvit Facultatea de Educație Fizică și sport din Cluj, și am absolvit și cursurile de instructor fitness, la ABC FITNESS School. Acum fac o specializare pe nutriție, pentru că îmi place să fiu implicat 100% în această carieră. De la anul voi putea fi găsit și online. 

Odată intrat în această lume lucrurile au evoluat foarte rapid. Am început să am mulți clienți, iar financiar s-a dovedit a fi o alegere inspirată”, explică antrenorul. Ovidiu Iulian Butoieru a fost component al loturilor naționale de rugby juniori ale României, este campion național la fitness și își propune să transforme într-o afacere de succes cunoștințele acumulate în acest domeniu.

”Antrenorul personal lucrează cu clientul atât fizic cât și pe partea de motivație. Un antrenor bun, care are o experiența și o pregătire bună, se ocupă atât de planul de antrenament cât și de cel alimentar. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării”, Ovidiu Iulian Butoieru, campion al României la fitness și antrenor personal

Distribuie:

Postaţi un comentariu