Prefectul cere expertizarea clădirilor dezafectate din perimetrele miniere

În urma accidentului tragic de săptămâna trecută de la Nistru, în care un copil şi-a pierdut viaţa, prefectul județului Maramureș,  Anton Rohian, a dispus expertizarea clădirilor dezafectate din perimetrele miniere din zona localităților Cicârlău și Tăuţii Măgherăuş. Acesta a mai cerut analizarea şi gestionarea problemei clădirilor cu risc mare de prăbuşire cu responsabilitate, pentru a evita producerea altor evenimente nedorite.

Prefectul judeţului Maramureş Anton Rohian s-a întâlnit marţi cu reprezentanţii Companiei Miniere Remin Baia Mare, ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii Maramureş, precum şi cu primarii localităţilor Cicârlau şi Tăuţii Măgherăuş, pentru a găsi soluţii cu  privire la evitarea accidentelor nedorite în preajma construcţiilor periculoase, existente la ora actuală pe raza acestor localităţi.

“Reprezentanţii Companiei Remin în subordinea cărora se afla perimetrul minier din Nistru, unde s-a produs tragedia, susţin că problema trenează de ani de zile. Conform  inginerului şef Ioan Nechita, situaţia financiară a  Companiei în anul 2013 este una extrem de dificilă. Asta deoarece de la 1 aprilie a.c, Ministerul Economiei nu a mai asigurat fonduri  pentru activitatea de  securizare şi conservare a perimetrelor miniere.”, se arată într-un comunicat remis marți de Prefectura Maramureș.

“Din lipsa fondurilor necesare, ne confruntăm cu imposibilitatea asigurării pazei şi a securizării perimetrelor miniere în întreg  judeţul. În plus, din cauza faptului că din anul 2009 Reminul se află în insolvenţă, nu este posibila nici valorificarea activelor “– a spus Ioan Nechita.

Practic, la această oră reprezentanţii Companiei Remin Baia Mare nu pot decide soarta clădirilor dezafectate aflate în subordine, cu toate că mare parte dintre acestea prezintă un real pericol de prăbuşire.

Primarii localităţilor Cicârlău şi Tăuţii Măgherăuş , Vasile Zete, respectiv Anton Ardelean, s-au arătat indignaţi de situaţie, declarând că în ultimii ani au făcut zeci de adrese către centru, prin care au prezentat starea avansată de degradare a clădirilor existente în perimetrele miniere din aceste localităţi, însă fără niciun rezultat concret.

În context, prefectul Anton Rohian a dispus expertizarea clădirilor dezafectate din zonă, urmând ca situţia să fie analizată în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a cărui preşedinte este.

De asemenea, problemele semnalate vor fi comunicate  primului ministru, ministrului economiei, respectiv Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Postaţi un comentariu