Sărățele cu brânză și chimen
Ingrediente pentru 4 tăvi:
– 500 grame făină
– 250 grame unt cu 82% grăsime
– 100 de grame brânză telemea maturata (uscata)-
– 100 de grame brânză de burduf (se poate folosi doar telemea, atunci e nevoie de 200 de grame)
– 200 grame iaurt natur de 3,5% grăsime
– 1 lingură de chimen
– 1 ou pentru finisat sărățelele pe deasupra
– făină pentru presărat planul de lucru
– semințe de chimen, de mac sau susan pentru presărat pe deasupra sărățelelor
Preparare:
1. Se pune făina într-un castron încăpător. Untul rece se rade deasupra făinii, la fel telemeaua (brânza de burduf, se mărunțește). Se adaugă și chimenul, măcinat. Sare nu se adaugă, pentru că brânzeturile sunt deastul de sărate. Se frământă, de preferință cu robotul, pentru ca grăsimile să nu se topească, până când toată compoziția va avea aspectul granulat, ca de nisip.
2. Se adaugă iaurtul tot deodată și se frământă rapid, doar cât e nevoie să se adune aluatul. Se scoate aluatul pe planul de lucru, se presează în formă dreptunghiulară (ca o cărămidă) și se învelește în folie alimentară. Se dă aluatul la frigider pentru minimum 3 ore sau chiar peste noapte. În acest timp, bacteriile benefice (bacilul lactic) din iaurt vor declanșa un proces de fermentare a aluatului așa încât acesta se va afâna fără să fi adăugat drojdie sau alți afânători.
Aluatul de sărățele se poate congela cu succes și se poate păstra în frigider, bine înfoliat, până la 3 zile.
3. După trecerea timpului, se presară planul de lucru cu făină, se împarte aluatul în 2 bucăți egale și se întinde cu sucitorul în foi cu grosime uniformă de aproximativ 5 mm. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius. Se bate oul cu furculița doar cât să se lichefieze și cu o pensulă fină se unge aluatul pe toată suprafața. Se decupează sărățelele în forma dorită, de obicei în formă de bastonașe dar pot avea și alte forme, după preferință.
4. Se presară pe deasupra cu chimen, mac sau susan și se așează sărățelele în tăvi acoperite cu hârtie de copt, cu o mică distanță între ele. Sărățelele nu se vor lăți la copt, vor crește puțin doar pe înălțime, dar această distanță ajută la o coacere uniformă. Se coc sărățelele până se rumenesc frumos (15-20 minute), cu mențiunea că vor fi mai crocante dacă se rumenesc bine. Imediat ce sunt scoase din cuptor, nu sunt încă crocante, dar vor deveni după ce se răcesc.
5. Sărățelele complet reci se pot păstra săptămâni în șir într-o cutie bine închisă, într-un loc răcoros.
Buna.
Pot pastra sărățele 10 zile?
Este nevoie sa le congelez?