Meniu de „surechi” – Tradiții la culesul viei

Poftă bună

În gospodăriile țărănești, strângerea strugurilor este cea mai mare și mai importantă muncă a toamnei. În funcție de mărimea viei, această activitate poate fi una socială. Se adună toată familia, iar dacă via este mai mare, se cheamă rudele și vecinii pentru a ajuta. Dimineața devreme se adună toți, gazda le oferă câte un pahar cu palincă pentru a deschide apetitul, apoi se servește slănină și șuncă. După micul dejun ies cu toții în vie. Femeile și fetele strâng strugurii, băieții și bărbații îi cară și îi duc la presat. Se lucrează cu voie bună, se fac șotii, se spun glume și se cântă. La terminarea lucrului se servește masa, apoi începe distracția, se ține balul strugurilor. Meniul diferă în funcție de zonă, se servește gulaș sau friptură înăbușită în must, friptură de gâscă cu struguri sau sarmale. Mâncarea prezentată mai jos este specifică unor zone din Câmpia Transilvană.

Friptură de cocoș pe pat de varză cu struguri

Ingrediente pentru 6 persoane:
– carnea de la un cocoș, fiartă în supă
– o varză albă mare
– doi gogoșari sau ardei roșii
– o ceapă
– doi, trei ciorchini de struguri roșii
– o lingură de untură
– sare și piper.
Prepararea: Se curăță ceapa, se mărunțește, apoi se călește în untură. Se adaugă varza tăiată fideluță și gogoșarii tăiați cubulețe mici. Se asezonează cu sare, piper și se călește amestecând tot timpul. Varza se nivelează în tavă, iar deasupra se pune carnea de cocoș unsă cu untură, se presară cu piper și se rumenește în cuptor. La sfârșit se adaugă și boabele de struguri.

Rețeta săptămânii este oferită de revista „Bucătăria ardelenească”. În numărul din septembrie al revistei „Bucătăria Ardelenească” găsiți și alte rețete din meniul de „surechi”: supă de cocoș și pogăcele cu untură de gâscă, precum și mâncăruri tradiționale cum ar fi vărzare (plăcinte cu varză) de la Dezmir, „lucskos” (ciorbă de varză) din zona Mureșului, tocăniță cu hribi ca la Rohia, ajvar sârbesc (salată sârbească de vinete și ardei), precum și alte mâncăruri de sezon, ciorbă de țelină, perișoare pe pat de varză, supă cu ardei umpluți, tarte cu legume, mâncăruri cu must, dulciuri și conserve pentru la iarnă, gustări pentru copii la școală.

Revista „Bucătăria Ardelenească” poate fi găsită la toate chioșcurile de ziare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu