România nu mișcă în front(ieră)

Fiecare persoană este verificată în trei baze de date | Foto: Poliția de Frontieră

Cozile din ultimele săptămâni la trecerea frontierelor externe ale Spațiului Schengen au stârnit reacții publice, la nivel înalt, ale țărilor direct vizate, mai ales ale Croației și Sloveniei. România însă a acceptat fără să crâcnească noile reglementări ale Codului Schengen, deși acestea îngreunează traficul la frontiera de vest, cu Ungaria.

Noile reglementări au intrat în vigoare din 7 aprilie 2017 și presupun verificarea fiecărui individ care trece frontiera externă a Spațiului Schengen, indiferent de sensul de mers, în trei baze de date. Ca urmare, la punctele de trecere a frontierei dintre Slovenia (țară membră Schengen) și Croația (țară nemembră) s-au format imediat cozi imense.

Cozi de mari dimensiuni s-au semnalat și la punctele de trecere a frontierei între Ungaria (membră Schengen) și România (nemembră), dat fiind și contextul sărbătorilor pascale. De exemplu, marți, 18 aprilie, la ora 14.00, la Petea, județul Satu Mare, timpul de așteptare în graniță era de 120 de minute, iar la Urziceni (Satu Mare), Cenad (Timiș), Borș (Bihor) și Valea lui Mihai (Bihor), de peste 60 de minute, potrivit datelor furnizate în timp real pe site-ul Poliției de Frontieră.

Cu toate acestea, România nu a luat atitudine nici măcar la nivel declarativ față de noile reglementări, în vreme ce Slovenia și Croația au sesizat Bruxelles-ul și au suspendat temporar verificările sistematice. Astfel, premierul sloven, Miro Cerar, a declarat încă din 9 aprilie că „Slovenia și Croația vor formula propuneri către Comisia Europeană pentru a modifica de o manieră adecvată acest regim cât mai curând posibil”, potrivit Agerpres. Alte țări care au notificat Comisia și au suspendat temporar verificările sistematice au fost, potrivit unui comunicat de presă al guvernului sloven, Ungaria, Italia, Bulgaria, Finlanda și Grecia.

În 12 aprilie, chestiunea a fost discutată în Grupul de Lucru pentru Frontiere al Consiliului UE, ne-a transmis Katarzyna Kolanko, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. „În timpul întrunirii, Comisia a venit cu clarificări asupra regulilor verificărilor sistematice și a procedurii prin care Statele Membre pot folosi posibilitatea de a face doar verificări țintite la anumite puncte de trecere a frontierei pentru perioade limitate de timp, pe baza unor analize de risc și fără a periclita nivelul general de securitate”, se arată în răspunsul transmis de Comisie către Transilvania Reporter.

Controlăm, să trăiți!

În conformitate cu cele specificate de Grupul de Lucru pentru Frontiere, Croația, Slovenia și alte state membre au introdus verificările țintite, ceea ce înseamnă că doar anumite persoane sunt verificate la graniță. România, însă, aplică mai departe verificările sistematice, în conformitate cu noile reglementări intrate în vigoare din 7 aprilie, a declarat marți, 18 aprilie, pentru Transilvania Reporter purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, Alexandra Popescu. O solicitare pentru comentarii pe care am adresat-o în aceeași zi, la cabinetul Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului, Ana Birchall, a rămas fără răspuns până miercuri, când un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe ne-a transmis că de tot ceea ce înseamnă Schengen se ocupă Ministerul Afacerilor Interne.

Ministrul de interne, Carmen Dan, a inspectat vineri, 14 aprilie, punctul de trecere a frontierei de pe autostradă, Nădlac II, pentru a se asigura că formalitățile decurg cât se poate de repede, dar nu a menționat nicio secundă posibilitatea introducerii verificărilor țintite. 

Situația de la frontierele Schengen va fi din nou discutată în 28 aprilie, la nivelul Consiliului Uniunii Europene.

Distribuie:

Postaţi un comentariu