Roamingul a murit, trăiască WiFi4EU!

Cetățenii UE și milioanele de călători care vizitează cele 27 de țări ale Uniunii vor beneficia gratuit de Wi-Fi (conexiune la internet fără fir) în toate spațiile publice din blocul comunitar, conform unui acord încheiat luni seara (29 mai) între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană. După eliminarea taxelor de roaming, care intră în vigoare din 15 iunie anul curent, această țintă este următoarea cea mai importantă pentru „dependenții” de comunicații mobile.

Astfel, până în 2020 va fi înființat un portal multilingv, WiFi4EU, va furniza utilizatorilor accesul la o conexiune de internet gratuită, securizată și de mare viteză.

„Inițiativa WiFi4EU va îmbunătăți conectivitatea în regiuni unde accesul la internet este limitat. WiFi4EU este un prim pas binevenit, însă trebuie să facem mai mult pentru a îmbunătăți conexiunile de mare viteză pe teritoriul UE”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, citat într-un comunicat de presă al Comisiei.

Potrivit sursei citate, autoritățile publice locale – atât municipalități, cât și grupuri de municipalități – care doresc să ofere servicii de Wi-Fi în zone unde nu există astfel de servicii publice sau private vor putea să aplice pentru finanțări printr-un proces simplu și non-birocratic.

Un grant sub formă de vouchere va fi alocat pentru achiziția și instalarea de echipamente – puncte locale de acces wireless, iar autoritatea publică va acoperi apoi costurile de funcționare ale conexiunii.

Voucherele vor acoperi 100% din costurile eligibile, iar fondurile vor alocate printr-un principiu de distribuție geografică și pe baza principiului „primul venit, primul servit”, informează caleaeuropeana.ro

Pentru a se asigura că asistenta financiară nu prejudiciază concurența pieței sau investițiile private, instituțiile UE transmit că doar proiectele care nu vor dubla conexiuni publice sau private deja existente vor fi eligibile.

Propunerea privind înființarea unui serviciu public european de internet gratuit prin conexiune fără fir a fost lansată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la ultimul discurs privind Starea Uniunii, din luna septembrie a anului trecut. Atunci, Juncker a precizat că „fiecare oraș și sat european” trebuie să beneficieze de wi-fi gratuit până în 2020.

„UE nu ar trebui doar să garanteze modul de viață, ci să și faciliteze cetățenilor acest lucru. Toate acestea au intrat într-o eră digitală. Trebuie să fim conectați, să avem acces la internet de mare viteză. Comisia propune o reformă a piețelor de comunicație din Europa. Companiile trebuie să își poată planifica investițiile pe următorii 20 de ani. Comisia propune o rețea 5G global în Europa până în 2025. Comisia propune ca fiecare oraș să aibă acces fără fir la internet până în 2020”, a declarat șeful executivului european în plenul Parlamentului European.

Cine vor fi beneficiarii?

Bugetul inițial al proiectului este de 120 de milioane euro, pentru perioada 2017-2019. Fondurile vor fi distribuite într-un mod cât mai echilibrat din punct de vedere geografic, astfel încât, într-un număr important de comunități locale din întreaga UE, atât locuitorii, cât și vizitatorii să poată beneficia de conexiunile de mare viteză, se arată într-un document explicativ al Comisiei.

Inițiativa WiFi4EU se adresează „entităților învestite cu o misiune de serviciu public”, în special municipalități locale, biblioteci, centre de sănătate etc. Autoritățile locale vor fi încurajate să dezvolte și să promoveze propriile servicii digitale în domenii cum ar fi e-guvernarea, e-sănătatea și e-turismul.

Postaţi un comentariu