Parlamentul European solicită sancționarea Ungariei și sistarea fondurilor europene pentru Budapesta

Viktor Orbán nu s-a prezentat la dezbaterea din Parlamentul European

Parlamentul European (PE) consideră că starea de urgență pe durată nedeterminată și limitarea libertății de exprimare, măsuri luate de Ungaria pe fondul Pandemiei COVID-19, sunt incompatibile cu valorile UE.

Prin urmare, Comisia ar trebui să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, iar Consiliul ar trebui să pună în aplicare articolul 7. În același timp, finanțarea UE trebuie să fie condiționată de respectarea statului de drept. Acestea sunt principalele concluzii la care au ajuns parlamentarii europeni în urma dezbaterii situației din Ungaria.

La dezbatere a fost invitat și premierul ungar, Viktor Orbán, dar acesta nu s-a prezentat. Poziția Parlamentului European are caracter de recomandare, mingea fiind acum în terenul celorlalte două instituții fundamentale ale UE, Comisia și Consiliul.

Este pentru prima dată când PE solicită expres condiționarea accesului la fonduri europene de respectarea statului de drept.

Ungaria se află deja sub procedura Articolului 7 din Tratat, cu privire la încălcarea statului de drept. declanșată de Parlamentul European, în 2018. Articolul 7 prevede, ca sancțiune supremă, suspendarea dreptului de vot în instituțiile europene, ceea ce echivalează cu o suspendare de facto din Uniunea Europeană. Și în cazul Ungariei, ca și al Poloniei, procedura trenează la nivelul Consiliului.

Potrivit unui comunicat al PE, în cadrul dezbaterii cu vicepreședintele Comisiei, Věra Jourová și cu reprezentanții președinției croate a Consiliului UE, majoritatea vorbitorilor au subliniat faptul că măsurile de urgență luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de COVID-19, inclusiv declararea stării de urgență pe durată nedeterminată, nu sunt în conformitate cu normele UE și au atras atenția asupra riscului din ce în ce mai mare la adresa democrației.

Mai mulți deputați au solicitat Comisiei Europene să finalizeze examinarea modificărilor legislative și să deschidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Aceștia au solicitat în mod expres ca plățile către Ungaria să fie oprite, în cadrul noilor perspective financiare și al planului de redresare, dacă principiile statului de drept nu sunt respectate. Aceștia au criticat, de asemenea, atitudinea pasivă a Consiliului și au insistat asupra continuării procedurii prevăzute de articolul 7, inițiate deja de Parlament.

Unii deputați au apărat deciziile adoptate de parlamentul ales în mod democratic în Ungaria și au comparat măsurile excepționale adoptate în această țară cu cele adoptate de alte state membre ale UE, cum ar fi Franța sau Spania.

Puteți urmări înregistrarea dezbaterii aici.

Context

În rezoluția sa din 17 aprilie, Parlamentul a declarat deja că deciziile Ungariei de a prelungi starea de urgență pe termen nelimitat, de a autoriza guvernul să se pronunțe prin decret și de a slăbi supravegherea Parlamentului sunt „total incompatibile cu valorile europene”.

Deputații au subliniat faptul că toate măsurile legate de COVID-19 „trebuie să fie în conformitate cu statul de drept, să fie strict proporționale […], legate în mod clar de criza sanitară actuală, limitate în timp și să facă obiectul unui control periodic.”

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu