Zona metropolitană, în comuna Căianu: o legendă demult uitată

Foto: Radu Hângănuț

Pentru comunele incluse în proiect, planul de dezvoltare integrată a zonei metropolitane Cluj pare să fi fost un joc de tipul „cine clipește primul” jucat împotriva municipiului Cluj-Napoca. Cu mențiunea că primarii comunelor incluse în proiect au pierdut nu pentru că au clipit, ci pentru că au adormit.

Este valabil și în comuna Căianu, aflată la ani lumină de realizările municipiului în cadrul strategiei de dezvoltare a zonei metropolitană. Pe scurt, niciunul dintre proiectele cu care Căianu a intrat în această asociere nu a fost nici măcar discutat, darămite înaintat sau finanțat. Motivele sunt neclare pentru primarul Vasile Pop care, la fel ca mulți alți omologi de-ai săi, nu a avut niciun beneficiu de pe urma PID-ului.

Foto: Radu Hângănuț

Foto: Radu Hângănuț

Deși aflată la ceva mai mult de 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca, comuna Căianu a fost inclusă și ea în Planul Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Creștere Cluj-Napoca- Zona Metropolitană 2009-2015. Marile proiecte care ar putut să fie, nu se prea văd dacă iei la pas localitatea Căianu, din simplul motiv că niciunul nu a ajuns vreodată să fie discutat în vreuna dintre ședințele cel mult anuale ale asocierii prezidate de primăria Cluj-Napoca. În chip aproape paradoxal, această stare de fapt veche deja de mai bine de cinci ani nu a deranjat niciuna din primării, iar lucrurile și-au urmat cursul firesc: la municipiu veneau bani europeni pentru proiectele depuse, în timp ce comunele precum Căianu căutau alte surse de finanțare.

Prin sat, conceptul de „zonă metropolitană” este un subiect care pare să nu fi fost abordat niciodată. După discuții și explicații, localnicii par totuși să fie de acord cu un lucru: „Sigur că s-au făcut mai multe la Cluj. Acolo e orașul mare. Pe noi nu ne bagă nimeni în seamă. Facem ce putem”, spune doamna Eva. „Nouă ne-ar trebui acum canalizare și niște drumuri mai bune. Să se facă doar, ce mai contează de unde vin banii?”, spune un alt sătean. Iar cum pe ulițe nu am găsit prea multe răspunsuri, ne-am încercat norocul la primărie.

Foto: Radu Hângănuț

Foto: Radu Hângănuț

Un proiect ucis de la stadiul de idee

Potrivit Planului Integrat de Dezvoltare, comuna Căianu intrase în Asociația de dezvoltare intercomunitară (ADI)  Zona Metropolitană Cluj (ZMC) cu patru proiecte prioritare: modernizarea drumului comunal principal și a mai multor străzi din comună, realizarea sistemului de canalizare, construcția unei grădinițe în localitatea Căianu Mic și dotarea căminului cultural din localitatea Căianu. De asemenea, exista și o „listă de idei” în care comunele au trecut propuneri de proiecte pentru care ar mai avea nevoie de finanțare pentru a fi finalizate. Din nou, comuna Căianu avea pe rol patru proiecte: construirea unei săli de sport, finalizarea căminului cultural, extinderea școlii gimnaziale și realizarea sistemului de canalizare și alimentare cu apă.

Lista a fost însă dată uitării. Primăria Căianu, la fel ca multe alte comune, nu a primit niciodată finanțare pentru aceste proiecte în cadrul ADI ZMC. Chiar dacă au existat ședințe cu toți edilii, rostul discuțiilor și subiectele abordate sunt acum un mister chiar și pentru cei care au luat parte la ele.

„Au fost foarte rare ședințele. La fiecare ședință se vorbea despre accesarea fondurilor… nu mai știu. Tot felul de chestii de astea. De la ultima ședință a venit vicele cu ceva material. Uite… s-a vorbit despre aprobarea situațiilor financiare ale asociației, despre aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli și aprobarea raportului de activite. Mă rog, nu știu despre ce activitate o fi vorba că nu au făcut nimic. Ah, și prezentarea oportunităților de finanțare pentru 2014-2020. Presupun că le-o fi prezentat ceva”, explică primarul Vasile Pop în timp ce citește parcă pentru prima dată documentul cu subiectele ultimei ședințe.

Primarul comunei Căianu,   Vasile Pop / Foto: Radu Hângănuț

Primarul comunei Căianu, Vasile Pop / Foto: Radu Hângănuț

Chiar dacă teoretic ar fi trebuit să fie o oportunitate de a discuta proiectele propuse și metodele pentru a obține finanțare, ședințele asociației nu par să fi avut niciun efect.

„La ultima ședință la care am fost s-a vorbit ceva despre reabilitarea unor drumuri prin Aiton, Gilău și Baciu parcă. Nu mai știu despre ce valoare era vorba, dar știu sigur că era vorba de porțiuni mici de câte un kilometru, doi. De restul nu îmi mai amintesc. La una din ele, parcă chiar prima, a venit multă lume, presă din București. A venit și ăsta, ofițeru’. Turcescu. Dar asta a fost pe vremea lui Apostu. După aceea nimic”, își amintește primarul din Căianu.

Banii zonei metropolitane, evitați de primari

Chiar dacă ar fi putut obține bani pentru proiecte în cadrul asociației, Vasile Pop a ales să caute fonduri pe alte axe care ofereau finanțare europeană. Motivația edilului este cel puțin surprinzătoare. „Nu a zis nimeni să facem proiecte să le depunem. Niciodată nu ne-a zis nimeni nimic. Păi credeți că dacă puteam, eu sunt prost să nu fac proiecte finanțate cu banii europeni? Nu a ajutat pe nimeni niciodată. Nici pe Florești, care e acolo lângă buricul târgului. Singurul beneficiar a fost Clujul, în rest nimeni”, crede primarul.

Cum nimeni nu a îndrumat primarii, aceștia au uitat ușor-ușor de banii zonei metropolitane și au revenit la problemele lor. „Eu am depus proiecte pe fondul de mediu și așa am făcut și canalizarea, am dotat căminul, am făcut grădinița. Acum am un alt proiect pentru modernizarea unei străzi. Pregătesc un proiect pentru mansardarea școlii gimnaziale. Am angajat proiectant și încercăm să le facem. Sigur că le-am făcut pe cont propriu, că nu am vrut să mă bazez pe ei. Dacă le pierdeam? Așa că nu, nu am depus nici unul. Noi știm să accesăm fonduri. Așa avem alimentare cu apă. Nu trebuie să ne instruiască nimeni. Știm face studii de fezabilitate, să căutăm proiectant, să trimitem documentația…”, spune răspicat edilul șef al comunei Căianu.

Foto: Radu Hângănuț

Foto: Radu Hângănuț

Paradoxal este faptul că, aparent, proiectul a început fără niciun elan. Întrebat care au fost motivele pentru care a acceptat să intre în proiect, până și promisiunile făcute în 2009 sunt în ceață: „Atunci ne-a spus că așa vom putea obține finanțări pentru că e o asociere intercomunitară, ca zona metropolitană, că o să putem depune proiecte”, își amintește foarte vag primarul.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, doar comuna Feleacu a părăsit ADI-ul. Celelalalte au rămas, privind de după dealuri cum municipiul Cluj-Napoca aduce bani europeni, în timp ce în propria ogradă bate vântul.

„Unii au mai vociferat că se retrag dacă tot nu îi ajută cu nimic. Eu nu am zis niciodată că mă retrag că apoi pierde și Cluj-Napoca finanțarea și ce am rezolvat? Să își facă ei.  Aștept să mă cheme să îmi spună <<uite mă, un milion de euro să îți faci și tu două drumuri>>. Nu se întâmplă, așteptăm degeaba. Dar ce să facem, că dacă plecăm toate comunele din asociație nu mai face nimic nici Clujul”, crede primarul Vasile Pop.

Distribuie:

Postaţi un comentariu