Veveriţele clujene, din ce în ce mai sociabile: “Cioc-cioc! Mariana, eşti acasă?”

Veveriţa "Mariana"/ Foto: Dan Bodea

Micuţe, agile, dar deloc sfioase, veveriţele care locuiesc în Parcul Detunata sunt de departe vedetele  cartierului Gheorgheni din Cluj-Napoca, unde, zi de zi, clujenii mici şi mari se bucură de spectacolul pe care acestea îl oferă în încercarea lor de a ajunge la nucile, alunele sau la celelalte bunătăţi puse la dispoziţie de prietenii lor.

“A zis cineva nuci? Acum venim!”/ Foto: Dan Bodea

Pentru a le chema, e suficient să ciocneşti două nuci de câteva ori. Ele cunosc acest cod şi coboră rapid, dar doar în anumite locuri şi doar în anumite momente ale zilei. Perioada în care acestea sunt de regulă dornice să socializeze este cuprinsă între orele 9:00 şi 15:00, cu precizarea că dimineaţa, porumbeii sunt la rândul lor foarte activi şi încearcă din răsputeri să le fure hrana. De îndată ce întunericul se lasă, veveriţele nu mai răspund chemărilor celor care le vizitează parcul, fie ele chiar şi foarte insistente şi generoase în hrană, dincolo de vorbele dulci care le sunt adresate.

Clujenii le îndrăgesc şi fac tot posibilul ca micilor mascote ale parcului să nu le lipsească nimic: nici mâncarea delicioasă, nici apa. Veveriţele, la rândul lor, cunoscute sub numele generic de Mariana, sunt tot mai sociabile pe zi ce trece. Unele dintre acestea vin şi îţi iau nucile chiar din mâinile trecătorilor, spre deliciul acestora şi în special al copiilor. Oamenii le oferă atât nuci sau alune cu coajă, cât şi miez de nucă. Ele se descurcă, indiferent de situaţie.

Fotoreporterul Dan Bodea a surprins “lupta” pentru hrană dintre veveriţe şi porumbei într-o dimineaţă răcoroasă de iarnă, dar şi spectacolul acrobatic prin care cele două reprezentate ale familiei de veveriţe au coborât pline de veselie la “apelul” cojilor de nucă.

“Hei! Nucile sunt ale mele!“/ Foto: Dan Bodea

“Multumesc pentru nucă!” / Foto: Dan Bodea

În Cluj-Napoca mai există câteva familii de veveriţe, dar care nu sunt nici pe departe atât de sociabile ca cea din Parcul Detunata. O familie trăieşte pe Cetăţuie, în copacii din imediata apropiere a Hotelului Belvedere. “Marianele” de aici însă, se lasă cu greu observate de trecători. Cele din Parcul Babeş sunt singurele care le fac celor din Detunata cu adevărat concurenţă, fiind blânde şi sociabile, dornice de joacă, în schimbul unei nuci savuroase.

În urmă cu câţiva ani şi Parcul Central “Simion Bărnuţiu” era populat cu veveriţe, dar în ultima perioadă acestea sunt din ce în ce mai puţine.

Urmăriţi în continuare o galerie foto realizată de fotoreporterul Dan Bodea:

_002W0A1296 26938151_1799803280092515_1379399314_o _02W0A6849 _0002W0A6850 002W0A9826 _02W0A1297 002W0A9811
<
>
Foto: Dan Bodea

 

 

Postaţi un comentariu