Vasile Maxim, „primarul” din Mănăștur: „Legea nu se respectă. Ca asociație avem o mulțime de probleme”

Vasile Maxim este președintele unei asociații de proprietari din cartierul clujean Mănăștur și în prezent are în administrare peste 500 de apartamente din trei blocuri de locuințe din zonă. Astfel, domnul Maxim este un soi de primar al zonei, și ca orice primar are și probleme pe măsura numărului mare de oameni de a căror soartă se îngrijește. Pe de-o parte, proprietarii au datorii și probleme cu băncile, în timp ce chiriașii nu au de fiecare data contracte cu gazdele lor, astfel că în curând Vasile Maxim ar putea avea probleme și cu ANAF-ul.

Noi tot timpul ne confruntăm cu probleme. În primul rând, avem problema cheltuielilor, care sunt mari și tot timpul cresc. Oamenii nu au bani și este foarte greu pentru ei. Sunt tot timpul restanțe mari, dosare care se judecă în instanță și unele dosare sunt și de prin 2009. Legea nu este lege și nu se respectă. De exemplu, apartamentele nu se vând cu datorii. Eu trebuie să emit o adeverință, pentru că așa cere și notarul, dar unii ocolesc treaba asta. Am avut apartament vândut de bancă, cu proprietar care avea datorii și la bancă, dar și la asociație. Noi am ipotecat apartamentul și noi ar fi trebuit să fim primii care ne recuperăm banii. Dar banca l-a vândut prin executor fără să ne anunțe și ne-a mai anunțat doar executorul”, explică Vasile Maxim, administrator de bloc.

Nici cu chiriașii nu e mai simplu. În urmă cu câteva luni, ANAF-ul anunța că asociațiile de proprietari trebuie să aibă situații clare care vizează numărul de persoane care au închiriat locuințele. O problemă cât se poate de complicată în contextual în care proprietarii, în cel mai bun caz, realizează contracte pe sume modice cu chiriașii, pe care nu le mai legalizează niciun notar.

Cu chiriașii e mai bine. Ei plătesc cheltuielile și datoriile. Unii au contracte și unii nu au. ANAF-ul poate cere, dar pe mine nu mă poate obliga nimeni să cer situații. Dacă cei de la ANAF vor să facă controale, atunci pot apela la ajutorul nostru, dar nu să verificăm noi. Acum oamenii fac contracte pentru că pare să le fie frică, dar nu e treaba mea, ca asociație, să văd ce se întâmplă”, crede Vasile Maxim.

Citeşte şi Georgiana Ghirca, RE/MAX Concept: „La Cluj, investițiile în apartamente ușor închiriabile au devenit un trend”

Cumpăr apartament cu chiriași

Indicele imobiliare.ro: Apartamentele vechi din Cluj, cel mai scumpe din țară

Distribuie:

Postaţi un comentariu