Un lanț paneuropean, specializat în tratarea cancerului, a ajuns și la Cluj

Foto: Dan Bodea

Primul lanţ paneuropean specializat în radioterapie şi chimioterapie a deschis recent o clinică şi la Cluj. Este vorba despre al doilea Centru Amethyst deschis în România, primul funcţionând de câţiva ani în Bucureşti. Investiţia de la Cluj se ridică la circa 10 milioane de euro.
Centrul oferă expertiză atât în radioterapie externă şi internă, brahiterapie, oncologie, imagistică medicală, cât şi terapii de suport precum consiliere psihologică, grupuri de suport, sfaturi pentru o nutriţie adecvată şi tehnici de control ale durerii.

„Am venit la Cluj pentru că e un oraş destul de mare, pentru că aici există şi Institutul Oncologic cu care avem o colaborare bună şi pentru că piaţa din Cluj are nevoie de serviciile noastre. Dacă e să facem comparaţii, poate găsim un număr mai mare de dotări sau dotări mai bune în unele clinici din Bucureşti. Nu înseamnă că în clinicile din Cluj nu avem toate dotările de care avem nevoie, avem clinicile particulare şi de stat care sunt dotate la nivele ridicate. Dar este diferenţă foarte mare între serviciile oferite, vorbim de personalul care oferă servicii. În ceea ce ne priveşte, ne diferenţiază de alte clinici faptul că avem o comisie multidisciplinară care stabileşte tratamentul pacientului. Pacientul trebuie să poată beneficia de cel mai bun tratament pentru el, el trebuie să vadă şi să simtă aceasta nu doar să i se spună vă oferim un tratament la standarde europene”, explică managerul general al Amethyst Cluj, doctorul Ciprian Casian.

Gabriel Kasco / Foto: Dan Bodea

Gabriel Kacso / Foto: Dan Bodea

„Comunicarea onestă cu pacientul e esenţială. Nu tratăm maşini, tratăm oameni. Pacienţii care ne vin din alte părţi se plâng că sunt trataţi ca obiecte. Comunicăm cu ei ca şi cum ne-ar place şi nouă să se comunice cu noi. Dincolo de implicaţiile foarte profunde, toţi suntem mai mult sau mai puţin similari, reacţia în faţa stresului, frica sunt elemente comune şi, într-o frază, fiecăruia îi spui cât vrea să audă şi cât poate să înţeleagă. Unii au nevoie de mai multe întâlniri pentru a-şi dezvolta mecanismele de a se adapta la acest diagnostic, alţii sunt mai pozitivi de la început, în măsura în care simt că ajutorul este lângă ei. Încrederea aceasta e extrem de importantă”, a adaugă directorul medical al centrului, conferenţiar doctor Gabriel Kacso.

Tratament decis de o comisie multidisciplinară

„În România radioterapia şi chimioterapia se poate face în două modalităţi, spitalizare de zi şi continuă. Pentru pacienţii de radioterapie nu e obligatorie spitalizarea continuă, pentru chimioterapie, pacienţii complicaţi trebuie supravegheaţi şi noaptea. Noi nu avem decât spitalizare de zi. Încercăm cu aportul nutriţiei să stabilizăm pacientul încât să suporte cât mai bine tratamentul oncologic, fie iradierea, chimioterapia sau combinaţia dintre ele. În ce priveşte chimioterapia care se face la noi la centru, optăm pentru inserarea de port-a-cath-uri sau camere implantabile. Practic se face o mică tăietură subclavicular şi se introduce o cameră cu un cateter care merge direct în venă. Asta înseamnă că nu mai ardem venele periferice, înseamnă că dozele le administrăm direct în sistemul venos central, pacientul are riscuri mai mici de complicaţii (de exemplu tromboflebita). Având în vedere că avem aici anestezia pentru brahiterapie am preferat să inserăm noi şi camerele, şi dispunem de personal specializat, pregătit pentru aşa ceva”, a precizat doctorul Casian.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Acesta a adăugat că centrul colaborează şi cu Institutul Oncologic Cluj, o parte din personal provenind din institut „Noi am vrut un parteneriat cu IOC-ul unde numărul de pacienţi este în creştere şi unde din acest considerent sunt şi vor fi în continuare liste de aşteptare ca să fie absorbiţi pentru radioterapie. Deci nu suntem în concurenţă. Oferim o alternativă perfect viabilă, fără întârzieri sau pauze nedorite, în condiţii civilizate, cu tehnologie cel puţin la fel de bună ca cea existentă actual în Institut”, subliniază medicul clujean.

„Faptul că suntem parte a acestui lanţ paneuropean e ca şi cum ai face parte din NATO, adică îţi impune nişte standarde, care nu vor fi oricare, ci vor fi la nivelul Germaniei sau Franţei, de exemplu. Iar aceasta ne obligă, nu e deloc banal. Ne bucurăm că putem oferi această calitate concetăţenilor noştri”, a precizat conferenţiar doctor, Gabriel Kacso, directorul medical Amethyst Cluj.

Radioterapie minim-invazivă

În Centrul de radioterapie Amethyst se utilizează un echipament de ultimă generație ce lucrează pe baza tehnologiei IMRT-VMAT ( adică IMRT – radioterapie cu intensitate modulată cu fascicule de tratament fixe şi VMAT – arcterapie modulată volumetric) care are mai multe avantaje terapeutice, unul dintre acestea fiind timpul scurt al unei ședințe de radioterapie, de maxim 5-7 min/sesiune, funcție ce asigură acuratețea tratamentului dar și confortul pacientului. Acest echipament medical este cel mai avansat tehnologic atât în România cât şi la nivel european.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Cu tehnica rotatorie, cu modularea intensităţii, în afară de multiplicarea fasciculelor, a porţilor de intrare, sunt 100 şi ceva de fascicule, se modifică şi debitul fasciculelor şi, de asemenea, lamele de protecţie se mişcă în timp ce maşina se roteşte. Din cumularea acestor trei varianţii poţi să modulezi doza de tratament şi să ecranezi organele şi structurile care există în jurul tumorii asupra căreia acţionezi de fapt. Încercăm nu numai vindecarea, care rămâne prioritară, dar vrem să avem şi cât mai puţine efecte secundare. Cuvântul cheie este „precizie”. Ca şi cum ai avea o puşcă cu lunetă şi o puşcă cu alice. E important să tragi cu precizie şi să verifici şi ţinta. Verificăm tot timpul unde tragem, nu facem doar un plan pe hârtie, şi după aceea apăsăm pe buton. Nu suntem la fel de la o zi la alta. Trebuie să iei în calcul aceasta dacă vrei să ai precizia respectivă. Eficacitatea nu va fi sensibil diferită dar, toxicitatea va fi de două sau trei ori mai mică. Şi nu e acelaşi lucru pentru pacient să aibă efecte secundare care îl deranjează în fiecare zi sau nu”, explică directorul medical, doctorul Gabriel Kacso.

CAS decontează radioterapia

Tratamentul prin radioterapie IMRT este decontat şi de Casa de Asigurări de Sănătate. „CAS are un merit foarte important pentru că a reuşit să stabilească o plată de servicii pentru IMRT care până acum doi ani nu exista. Până acum 2 ani se plătea doar pentru 3D care se face în spitalele din România. Practic vorbim despre 640 de lei per şedinţă de IMRT. Deci casa plăteşte cam trei sferturi şi pacientul un sfert. Ce reprezintă acel cost suplimentar? Sunt măsurătorile, dozimetria şi verificările pe care noi le facem zilnic, ceea ce casa nu a inclus în preţul de decontare. Tratamentul include 30 de şedinţe per pacient şi se face zilnic”, spune medicul Ciprian Casian.

Ciprian Casian / Foto: Dan Bodea

Ciprian Casian / Foto: Dan Bodea

„Trebuie să ai opţiuni ca pacient. Până acum oamenii se duceau în Viena sau în Turcia şi continuă să meargă. Noi încercăm să le oferim această opţiune de terapie la ei acasă, vorbindu-le limba şi credem că e important pentru ei” subliniază şi directorul medical, doctorul Gabriel Kacso.
[stextbox id=”custom”]Creştere „ardelenească”

Centrul Amethyst de la Cluj face parte dintr-un lanţ paneuropean care include clinici în Polonia, Franţa, Germania. „În România deja am cumpărat terenul şi avem şi proiectul gata pentru un centru în Timişoara, apoi vrem să dezvoltăm un centru în Iaşi şi vrem să ajungem la 6 -7 centre în România”, a precizat managerul centrului din Cluj. Cât priveşte dezvoltarea centrului deschis la Cluj şi care are în prezent circa 25 de angajaţi planurile sunt clare. „Nu vrem să avem o creştere extrem de rapidă, pentru simplu motiv că nu vom face rabat la calitate. Până se va instala rutina, inclusiv în cazurile complicate, vom creşte încet dar bine, ardeleneşte. Am început cu 15 pacienţi în primele două săptămâni şi am crescut cu 10 pacienţi pe lună, suntem la 40, probabil vom continua în măsura în care primim a doua maşină în următoarele 3 luni, astfel încât să avem nu mai mult de 60 de pacienţi/maşină de iradiere”, a declarat directorul medical Amethyst Cluj.[/stextbox]

Urmăriți, în continuare, o galerie foto realizată de Dan Bodea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu