Tasin Gemil: Asia vine peste Europa, valul acesta de imigranţi este doar începutul

Directorul Institutului de turcologie şi studii central-asiatice, prof. dr. Tasin Gemil

Directorul Institutului de turcologie şi studii central-asiatice, prof. dr. Tasin Gemil, consideră că valul de imigranţi asiatici cu care se confruntă Europa în prezent este abia începutul unui fenomen care nu numai că va continua, dar care chiar va creşte în amploare.

„Ideea principală este că, vrem, nu vrem, Asia vine peste Europa. Acesta este însă începutul. Să vedeţi ce va fi cu China, cu India… Acum este apogeul, într-un fel. Dar este primul apogeu, zic eu, pentru că vor urma şi altele. După părerea mea (eu am afirmat-o de multă vreme, încă de la începutul anilor 90, şi, printre altele, şi acesta a fost scopul înfiinţării Institutului de turcologie şi studii central-asiatice la Cluj) România trebuie să fie pregătită, pentru că, aşa cum spuneam, Asia va veni peste Europa, vrem, nu vrem. Asta am afirmat-o încă din 90-91. Puţină lume a luat în seamă lucrul acesta. Asia vine peste Europa. S-a întâmplat treaba asta şi acum aproape 2000 de ani, 1.500-1.600 de ani, când timp de 1000 de ani, Asia a venit peste Europa. Nu sunt de părerea dlui Djuvara, care a spus la televizor că Imperiul Roman a decăzut din pricina asta; n-are nici o legătură. Este vorba de un decalaj care s-a produs între cele două continente, e vorba de decalaj economic şi de decalaj demografic. Şi, potrivit principiului vaselor comunicante, golurile trebuie să fie umplute. Această migraţie, spre deosebire de cea de acum 1500-1600 de ani, când s-a făcut cu arma în mână, acum se face cu bocceaua şi cu copilul de mână”, a spus, pentru Transilvania Reporter, Tasin Gemil.

Acesta a explicat că în această perioadă se simte mai acut valul de imigranţi pentru că Turcia, ţara care i-a absorbit până acum, nu mai poate să le facă faţă: „Până acum, refugiul acestor emigranţi a fost Turcia, care are acum 2-2, 5 milioane de imigranţi. Este peste capacitatea ei de a absorbi mai mult şi probabil că i-a îndreptat acum către Europa, le-a creat înlesniri să se scurgă către Europa. De fapt, şi dorinţa lor este nu să rămână în Turcia sau Grecia, ci să meargă către Apusul Europei. Părerea mea este că Turcia nu poate să mai suporte alţi imigranţi şi de aceea cred că a deschis căile de scurgere către Europa”.

Tasin Gemil susţine că Occidentul este principalul vinovat de acest fenomen de migraţie, dar că, pe de altă parte, tot Occidentul are nevoie de imigranţii asiatici, pentru mână de lucru. Oricum, el susţine că Occidentul n-ar nici un motiv să se teamă de cei care vin din zona Siriei: „Nu, Occidentul nu are nici un motiv să se teamă. În primul rând, are responsabilitate morală şi politică pentru declanşarea acestui fenomen. Oamenii aceia n-au plecat aşa… Să ştiţi că oamenii aceia trăiau destul de bine. În Siria se trăia foarte bine, cel mai bine poate din acea zonă. Aceşti oameni nu numai că şi-au pierdut averea, casele, şi-au pierdut tot în bombardamente, dar îşi pierd şi viaţa. Au murit acolo peste 200.000 de oameni. Oamenii aceştia care vin nu sunt săraci, au un anumit nivel de cultură, mulţi vorbesc engleza. De pildă, e chiar un general din armata siriană care e refugiat, deci sunt chiar demnitari sirieni refugiaţi.â

Ei au fost nevoiţi să fugă de acolo ca să-şi salveze vieţile. Aceşti oameni sunt necesari şi vor fi utili Occidentului. Ei nu sunt de la coada cămilei şi din deşert, sunt oameni capabili, oameni care au avut o anumită stare în ţara lor, care cred că vor încropi câte ceva acolo unde vor merge. Cred că occidentalii ştiu prea bine treaba aceasta şi germanii nu degeaba îi acceptă şi chiar au lansat aproape un milion de locuri de muncă pentru refugiaţi. Să nu facă pe mironosiţa Occidentul, pentru că are nevoie de aceşti oameni. La urma urmei, şi intrarea noastră în UE, la fel şi a Bulgariei şi a celorlalte ţări răsăritene s-a făcut tot pentru mână de lucru, nu de dragul nostru. Ei au nevoie acută de mână de lucru, că altfel sucombă. Şi sistemul de pensii, dar şi sistemul economic. În al doilea rând, Occidentul este vinovat de acest fenomen, pentru că războaiele care s-au declanşat în lumea arabă, în Libia, în Irak, în Siria, nu le-a provocat nici România, nici Bulgaria, nici Ungaria. Le-a provocat Occidentul, pentru interesele pe care le avea acolo, interese legate de sursele de energie. Aşa că Occidentul are responsabilitate faţă de aceşti oameni”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu