Sistemul de ticketing va fi pus în funcţiune în 9 septembrie. Primul automat va funcționa în stația Someșul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989

Staţia Someşul
eepurl.com

După aproape doi ani de aşteptări şi amânări, începând din această lună, la Cluj-Napoca va fi pus în funcțiune sistemul de ticketing implementat prin proiectul european „Modernizarea şi extinderea sistemului public de transport în comun în Zona Metropolitană Cluj – etapa I”.

”Am încheiat recepționarea aparatelor și a dotărilor din sistemul de ticketing, iar în momentul de față intrăm în etapa de punere în funcțiune. Este vorba despre 61 de automate care sunt pregătite să fie date în folosință și 87 de stații modernizate. Începând din luna septembrie, cele 61 de automate vor fi date în folosință treptat: primul automat va funcționa în stația Someșul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, urmând ca în zilele următoare să se pună în funcțiune și restul automatelor, circa 2-3 pe zi, astfel încât pe parcursul lunilor septembrie și octombrie să devină toate funcționale. Din luna octombrie, va începe și vânzarea cardurilor nenominale de la automate. O persoană va putea să își cumpere un card pe care să încarce o sumă de bani cu care să circule o oră, două ore, o zi, cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul. Începând cu luna noiembrie se vor deschide centrele de vânzare pentru carduri nominale, care vor înlocui actualele legitimații de călătorie din carton. Treptat, și abonamentele elevilor, studenților și pensionarilor vor fi înlocuite de pe suport pe hârtie pe acest suport nou specific sistemului de ticketing”, a explicat primarul Emil Boc.

Acest proiect finanţat din bani europeni include: modernizarea a 87 staţii de transport public, asigurarea iluminatului în 35 din staţiile modernizate, montarea de panouri de afişaj ce vor furniza informaţii legate de timpul estimat de sosire în staţie a mijloacelor de transport în comun (74 de panouri), implementarea tarifării orare şi posibilitatea folosirii titlurilor de călătorie pe orice mijloc de transport în comun şi pe o anumită perioadă de timp, indiferent de traseul parcurs şi montarea unui sistem automat, non-stop, de eliberare a legitimaţiilor de călătorie, amplasarea a 136 de validatoare a legitimațiilor de călătorie în staţii şi a 327 de validatoare în mijloacele de transport în comun.

Mijloacele de transport în comun sunt dotate cu validatoare duale care interacţionează cu cardurile contactless ale călătorilor şi biletele de hârtie, precum şi cu computerele de bord. Aparatele sunt monitorizate și supravegheate video.

Sistemul automat de eliberare legitimaţiilor de călătorie are la bază tehnologia contactless,  tehnologie care se regăsește în următoarele dispozitive inteligente: automate stradale pentru vânzarea titlurilor de călătorie; validatoare contactless ca modalitate de validare a legitimațiilor de călătorie; terminale portabile destinate controlului validităţii legitimațiilor de călătorie şi carduri contactless ca suport fizic pentru legitimațiile de călătorie.

Validatoarele contactless permit validarea cardului, dar pot fi folosite de călători şi pentru a interoga datele despre titlurile de călătorie de pe cardul contactless (de exemplu, timpul de călătorie rămas).

Cardul contactless este un card inteligent (echipat cu memorie locală şi microprocesor) care comunică wireless cu cititorul de carduri. Conţine o interfaţă de comunicaţie radio și memorie, este garantat pentru cel puţin 100.000 de cicluri încărcare-descărcare, iar retenţia datelor pentru cel puţin 10 ani. În aceste condiţii, se poate conta pe o durată medie de viaţă de 5 ani.

Actualul sistem de eliberare a legitimațiilor de călătorie va funcționa în paralel cu noul sistem de timp de aproximativ 12 luni.

Valoarea totală a proiectului este de 33.679.814, 16 lei cu TVA, din care valoarea totală nerambursabilă se ridică la 25.721.237, 74 lei. Firmele care s-au ocupat de lucrări şi dotări sunt SC Ramb Sistem SRL şi SC CS Vision SRL care şi-au atribuit contractul pentru suma de 26.107.319, 59 lei (cu TVA)

Postaţi un comentariu