Cristian Delcea: Terorismul și-a schimbat tactica și lovește ținte precise

Demonstrație antitero, Cluj / Foto: Dan Bodea

Psihologul Cristian Delcea, cel care a pus bazele, la Cluj, primului Institut de Studii și Cercetări ale Terorismului, ar accepta provocarea de a aduce pe „calea cea bună” un terorist, doar discutând cu acesta. Vom afla în cele ce urmează cum anume l-ar convinge să renunțe la actele de violență, care sunt metodele de prevenire a terorismului, dar și care sunt principalii factori care îi determină pe oameni să ia viața unor persoane nevinovate.

Reporter: Ați înființat în 2004 primul și singurul Institut de Studii și Cercetări ale Terorismului din România. Care a fost motivul care v-a determinat să studiați acest fenomen?

Cristian Delcea: Motivul a fost cel pe care ar trebui să îl aibă fiecare cetățean român: ideea de a preveni și a combate acest fenoment. Fiecare cetățean poate ajuta autoritățile, printr-o contribuție științifică. Eu fac parte dintr-o elită idealistă care dorește să vină în ajutorul autorităților, dar și a   populației civile. Mă refer aici la descurajarea xenofobiei, a discriminărilor, inclusiv a acestui fenomen. Mă consider destul de îndreptățit pentru a face parte din această echipă ce dorește descurajarea tuturor fenomenelor antisociale. Nu am avut altă motivație decât aceea de a descuraja acest fenomen prin contribuție științifică și culturală.

R:Ați publicat o carte în 2006, „Psihologia terorismului. Studiu psihologic asupra teroriștilor”, dar și numeroase studii despre terorism în cadrul institutului. Care este profilul psihologic al teroriștilor? Care sunt factorii predominanți care îi determină pe teroriști să ucidă civili și oameni nevinovați?

Cristian Delcea: La baza tuturor acestor acțiuni pot sta mai mulți factori: tulburări de personalitate, tulburări mintale sau factorul cultural, din perspectiva intoleranței. În cazul atacurilor din Franța, a intolerenaței vizavi de caricaturile care înfățișau lideri religioși. Toleranța scăzută la așa ceva a dus la comportamente teroriste. Majoritatea teroriștilor, cu excepția celor care au tulburări mintale, mă refer aici la cei cu schizofrenie, au studii superioare, sunt bine pregătiți, sunt bogați, sunt oameni care au scris cărți, studii importante, oameni care au făcut bine, au deschis spitale, au fost implicați în acțiuni de voluntariat. Problema esențială este că au o toleranță extrem de redusă. Nu admit sub nicio formă anumite lucruri, iar din acestă cauză recurg la acte de terorism.

Cristian Delcea: „Terorismul şi-a schimbat tactica şi loveşte ţinte precise”

Cristian Delcea: „Terorismul şi-a schimbat tactica şi loveşte ţinte precise”

R: Există anumite „remedii” pentru a trata această lipsă de toleranță?

Cristian Delcea: Singura intervenție este aceea de a pregăti o națiune prin educație și prin informare. E singurul tratament, singura modalitate de a preveni terorismul. Nu avem altă soluție. Degeaba vine SRI-ul cu proiecte foarte bune, dar care ne îngrădește nouă tuturor libertatea. Cred că un rezultat mai bun ar avea proiectele de informare, de prevenire. În Danemarca este încurajată ideea de a „pârî” la Fisc pe cei care nu își plătesc impozitele, pe cei care lucreză la negru, fiind recompensați pentru acest lucru. Faptul că avem o societate pregătită pentru a identifica anumite probleme, e o dovadă în acest sens. În Israel, copii de 15, 16 ani umblă înarmați, dar nu recurg la violență. Umblă în autobuze cu arme în mână și nu omoară pe nimeni, fiindcă poporul e unul educat, instruit să nu reurgă la violență.

R: Care sunt cele mai periculoase grupări teroriste de pe glob și în jurul căror idei s-au format acestea?

Cristian Delcea: Toate sunt extrem de periculoase, în sensul că fiecare are obiective pe care dorește să le atingă. Hamas, de exemplu, este o grupare foarte periculoasă pentru Israel, dar nu și pentru noi. Fiecare grupare este foarte periculoasă pentru că în funcție de regiune, de obiectivele pe care și le stabilesc, ei știu să își atingă scopul criminal, terorist. Pentru mine toate sunt periculoase, indiferent de natură lor. Hamas nu e periculoasă pentru noi, dar e periculoasă pentru statul Israel.

R: Considerați că desenele, caricaturile publicației Charlie Herdo au fost adevărata cauză a atacurilor sau problema trebuie analizată mult mai profund?

Cristian Delcea: Nu este vorba doar de acele caricaturi. Vorbim despre oameni instruiți pentru a ucide, indiferent de provocările pe care le primesc. Interesant este că ei nu mai lovesc în civili. Nu mai iau ținte la întâmplare. Terorismul și-a schimbat tactica. Nu mai plasează bombe în guri de metrou, ci se îndreaptă spre anumite ținte. Ziarul respectiv s-a luat de noi, s-a luat de Mahomed o perioadă îndelungată, asupra lui ne îndreptăm. Mai rar prin anii 2000 să se întâmple așa ceva. Și în Isreal, țintele grupării Hamas sau chiar în Statele Unite ale Americii acele grupări mici teroriste au în vedere numai țintele, nu un obiectiv aleator, cum a fost până acum: arunc un turn în aer, un avion sau așa mai departe.

R: Din ce cauză credeți că s-a produs acestă schimbare? Au devenit teroriștii mai umani cu civilii sau intervine aici, deși e prea mult spus, educația de care spuneați?

Cristian Delcea: Nu sunt mai umani. Și-a schimbat tactica pentru a intimida, pentru a arăta supremația terorii, a fricii, a groazei. Prin mediatizarea excesivă, aceste atacuri au atins o cotă alarmant de mare în ceea ce privește teroarea, iar teroriștii exact asta au urmărit. Mediatizarea îi încurajează să meargă mai departe. Dacă am reușit aici, putem merge și în Germania și în Anglia și atunci câștigăm capital de imagine.

R: Credeți că vor continua atacurile, dacă presa continuă să publice caricaturi cu profetul Mahomed? Ieri, Charlie Herdo a publicat o nouă caricatură, chiar pe prima pagină a revistei. Profetul plânge și ține în mână un carton pe care scrie „Je suis Charlie”.

Cristian Delcea: Eu nu sunt de acord cu acea caricatură. Dacă în acea caricatură ar da un citat din Coran despre iubire, despre toleranță, despre acceptare, înțelegere, cred că ar câștiga mult mai mult. Dacă dau o nouă caricatură doar de dragul de a o da, nu știu dacă este o mișcare rațională. Acum vorbim despre evenimentele din Franța. Dar să luăm un al eveniment. De Crăciun, de exemplu, dăm citate din Coran. Papa de la Vatican a dat citate din Coran și a câștigat mult mai mult așa. A promovat ideea de înfrățire, toleranță, înțelegere. Nu ar mai fi comportamente atât de agresive dacă am folosi mai mult valorile celorlalți. Eu sunt împotriva demersurilor care îngrădesc libertatea.

R: Dacă atacurile din Franța aveau loc în România, considerați că acestea ar fi fost la fel de mediatizate? Ar fi avut același impact?

Cristian Delcea: Da, ar fi fost la fel de mediatizate. Cu toate acestea, nu cred că ne-ar veni în țară 50 de șefi de stat. Nu cred că am fi ajuns până aici, dar la fel de mediatizată era și povestea aceasta, încât consumatorii de media să înțeleagă că următoarea victimă poate fi chiar el. Da, cred că s-ar fi bucurat de o mediatizare de acest gen. Când vorbim de terorism, de agresiune sexuală, pedofilie, acestea sunt subiecte mediatizate excesiv, indiferent de regiunea în care se întâmplă.

R: În 2012, doi cetățeni străini care făceau parte din gruparea Al Qaeda au fost explulzați din România, primind 15 ani de interdicție pentru că ar fi plănuit atentate pe teritoriul țării. De asemenea, la momentul respectiv, existau informații conform cărora, cei doi încercau să coopteze persoane cunoscute ca susţinători ai structurii jihadiste, care să acţioneze împreună cu punctele de sprijin din România, iar aceștia nu au fost singurele persoane expulzate de-a lungul timpului. Este o practică încetățenită a teroriștilor aceea de a se infiltra printre români și de a-și câștiga adepți sau acționează mai mult pe cont propriu?

Cristian Delcea: Da, obișnuiesc să se infiltreaze. Doresc să își câștige adepți sau finanțatori. Nu e exclus ca și în acest moment să avem pe teritoriul țării teroriști care stau cuminți și așteaptă noi ordine. România nu are control asupra tuturor lucrurilor care se întâmplă. SRI își face datoria în cazul celor identificați, dar nu cred că nu există și alții. Lesch, de exemplu, teroristul din Timișoara, nu a plecat nicăieri. A stat în România, s-a pregătit, și-a comandat totul de pe internet. Ei sunt găsiți de obicei când sunt pe punctul de face ceva sau când au făcut deja.

R: Teroriștii își caută adepți sau, din contră, românii sunt cei care îi caută?

Cristian Delcea: Se întâmplă și așa și așa. Sunt oameni care îmbrățișează această doctrină, oameni care se identifică cu acest grupări, care le studiază și care se introduc în astfel de grupări. Nu cred că cineva te poate racola pe internet sau în offline. Nu, în general, majoritatea teroriștilor s-au dus de bună voie. Ei au fost evaluați, selectați, instruiți, puși la probe de lucru și apoi li s-a dat undă verde. Trebuie să fie demni să săvârșească un act de terorism. Nu e ca și când mergi să te angajezi și poți renunța oricând. Acești oameni ori au avut probleme mentale, ori au, ori se identifică cu o anumită doctrină.

Demonstrație antitero,   Cluj / Foto: Dan Bodea

Demonstrație antitero, Cluj / Foto: Dan Bodea

R: Există în România anumite zone predispuse unor acte de terorism?

Cristian Delcea: Orice zonă e predispusă. Când vorbim de terorism, orice e posibil, dar, pentru a atrage atenția, atacurile se desfășoară în orașele mari. Nimeni nu merge într-un sat, numai dacă are un interes precis acolo. O comunitate anume, de exemplu. Metropolele sunt cele mai vizate: Cluj, Iași, Timișoara, București. Depinde și de obiectivele grupării, dar când doresc să atragă atenția, acționează în orașele mari.

R: Cunoașteți cazuri de atentate sau tentative de atentate care au avut loc în Cluj?

Cristian Delcea: Din câte știu, în Cluj nu a fost niciun atentat. Dacă au fost anumite acțiuni, acelea au avut caracter secret sau au fost dejucate.

R: Ați studiat cazul primului român condamnat în 2006 pentru terorism, Florin Lesch, cel care a încercat să detuneze două butelii amplasate într-o mașină capcană în Timișoara. Acesta s-a convertit la islam. Este acest lucru o condiție sau o scuză pentru a face acte de terorism?

Cristian Delcea: Nu este o scuză, este un raționament. Pentru a atinge acest prag, de a lua viața cuiva, vorbim de procese decizionale. E nevoie de un raționament solid pentru a ucide pe cineva. În cazul lui Lesch, cumnatul lui a fost ucis de trupele americane, pentru că era sârb. Mama lui s-a împrietenit cu un arab în Franța, iar el ușor, ușor, s-a covertit la islam, neacceptând lucrurile pe care le făceau americanii, care, în perspectiva lui, puteau lua viața oricui. El s-a identificat cu acestă grupare teroristă pentru a se răzbuna pe acest „jandarm internațional”, Statele Unite ale Americii, dorind să le dea o lecție usturătoare.

R: Da, dar atacul lui era îndreptat asupra românilor, asupra studenților timișoreni.

Cristian Delcea: Am discutat cu el față în față. I-am luat un interviu pentru revista institutului. El avea acest raționament: acei studenți sunt români. Românii fac parte din NATO. NATO e supus doctrinei americane și prin urmare noi servim „Marelui Satana”, care este Statele Unite ale Americii. Lovind în noi, avea să lovească în Statele Unite ale Americii.

R: După ce a fost arestat, a regretat?

Cristian Delcea: Nu, nu a regretat nicio clipă și nu va regreta niciodată. De ce să regrete? Avea o justificare destul de logică, dacă e să o luăm așa. După el, românul e egal cu americanul și invers, în ceea ce privește luarea de vieților oamenilor nevinovați, fie că sunt palestinieni, musulmani sau alte nații. Noi am trimis trupe în Irak. De aici e întreaga poveste.

R: Dumneavoastră, ca psiholog, ați accepta provocarea de a aduce un terorist pe „calea cea bună”? Cum anume ați proceda?

Cristian Delcea: Pentru a-i modifica comportamentul, aș apela la filozofiile lui de viață culturale și religioase. Dacă ar fi musulman, aș aduce în discuție religia musulmană, pentru că în Coran există sfaturi și legi în care e precizat că oamenii trebuie să își iubească aproapele, chiar și dacă acesta nu e musulman. Aș veni cu acele valori pe care le crede, pe care le acceptă. Dacă e creștin aș lucra cu Biblia, dacă e Budist, la fel, cu doctrina respectivă. Aș apela la valorile pe care terorsitul le acceptă și cu care se hănește. I-aș spune așa:„De unde până unde acest Mahomed promovează, actele de terorism? Unde scrie așa ceva în Coran? Arată-mi un citat din orice carte sfântă care promovează așa ceva. Dacă găsești, sunt de acord cu tine.” La mine în cabinet am Coranul, Biblia, Tora șiTalmudul. Pentru mine aceste filozofii de viață sunt valori care trebuie operaționalizate în așa fel încât omul să își schimbe acel comportament agresiv.

R: Există și creștini care au săvârșit acte de terorism sau au fost pe punctul de a le săvârși?

Cristian Delcea:Nu am găsit în perioada noastră. Pe vremuri, cei care au participat la cruciade, da, putem spune că au fost teroriști, pentru că au omorât oameni nevinovați: femei, bătrâni, copii. Creștinii au promovat terorismul în numele crucii, pe vremuri. Tot terorism a fost și atunci, numai că nu s-a numit așa.

R: Există persoane care regretă și care să se „vindecat” de această gândire?

Cristian Delcea: Da, există multe cazuri. Sunt cărți de specialitate în acest sens. Sunt tineri care regretă sau mame care și-au îndrumat copii spre gruprile teroriste și care au realizat că au greșit.

R: Câți membri are în prezent institutul pe care îl conduceți și unde poate fi citită revista „Terorismul azi”? Ați realizat de-a lungul timpului, în cadrul Institutului o mulțime de acțiuni de prevenire a terorismului. În ce constau exact acestea?

În prezent avem aproximativ 40 de membri, dar în ultimul timp nu am mai avut activități din cauza lipsei de fonduri. Am pus mână de la mână pentru a avea un institut, pentru a publica o revistă anuală sau chiar de două, trei ori pe an. Am ținut conferințe, am publicat studii pentru descurajarea acestui fenomen. Am avut un proiect „Tu poți preveni terorismul”, care s-a desfășurat o perioadă destul de mare de timp. Revista se găsește numai în format print, deocamdată, și poate fi citită la bibliotecile din oraș. Multe numere au fost distribuite la inspectoratele de poliție. Avem doar articole de specialitate, scrise de profesori universitari, de oameni consacrați în domeniul antiterorismului.

[stextbox id=”custom”]

În 2012 un tunisian a fost expulzat de la Cluj

În urmă cu peste doi ani tunisianul Hassine Mohamed Amine, stabilit la Cluj Napoca, a fost ridicat de trupele speciale ale SRI si expulzat din România. Acesta a fost acuzat ca este adept al Al Qaida si ca promoveaza ideile organizatiei teroriste. “La data de 09 noiembrie 2012, urmare a măsurilor întreprinse de către autorităţile române competente, cetăţeanul străin Hassine M.A. a fost declarat indezirabil pentru o perioadă de 5 ani, prin sentinţa Curţii de Apel Bucureşti nr. 6386 din 09.11.2012. Despre cetăţeanul străin Hassine M.A. s-a stabilit cu certitudine că desfăşoară o serie de activităţi care, potrivit legii, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale. Astfel, Hassine M.A, adept al ideologiei extremist teroriste, a iniţiat şi permanentizat legături cu elemente radicale aflate în exteriorul României (ţări din Nordul Africii), acţionând activ pe linia promovării în ţara noastră a unor idei şi materiale propagandistice, inclusiv în mediul virtual, în favoarea unei mişcări cu orientare extremist teroristă, afiliate ideologiei Al Qaida”, precizau atunci reprezentanţii SRI.

Hassine era căsătorit cu o româncă, împreună cu care avea un copil, iar în urma expluzării soţia tunisianului a negat că acesta ar fi avut orice legătura cu Al Qaida. Hassine Mohamed Amine a venit în România în 2004, pentru a studia la Medicina. (Claudia Romitan)

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu