Republicanul Donald Trump este noul preşedinte ales al Statelor Unite ale Americii

Republicanul Donald Trump este noul preşedinte al Statelor Unite, după ce a obţinut susţinerea a 10 electori în statul Wisconsin, anunţă Washington Post şi Associated Press, citate de News.ro.

Ulterior, el a mai obţinut susţinerea unui elector din Maine şi a 11 electori din Arizona, astfel că a ajuns la 289.

Pentru a deveni preşedinte, el avea nevoie de susţinerea a cel puţin 270 de electori.

Potrivit CNN, Hillary Clinton l-a sunat pe Trump pentru a-şi recunoaşte înfrângerea.

Ultimele secţii s-au închis la 8 ora României în Alaska, dar autorităţile numără încă voturile în mai multe state, printre care New Hampshire.

 

George Jiglău, politolog: „Alegerea lui Trump spune multe despre cum se raportează lumea la elitele politice, dar nu este atât de grav cum pare”

Politologul  George Jiglău este de părere că alegerea lui Donald Trump pentru funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii nu trebuie privită ca un moment dramatic, principala problemă fiind acum incertitudinea pe care acesta o ridică pe piețele economice, dar și în rândul adversarilor politici sau a partenerilor internaționali. Jiglău, cadru universitar la Universitatea Babeș-Bolyai, a mai explicat că pentru România nu vor exista efecte imediate ale acestui rezultat, preconizând că Donald Trump va deveni mult mai moderat decât a arătat-o în Campania electorală.

Politologul George Jiglău, cadru universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, că rezultatul alegerilor din SUA, castigate de către republicanul Donald Trump în detrimentul democratei Hillary Clinton, crează incertitudine și poate ridica numeroase probleme, însă situația nu este atât de dramatică.

„Nu m-aș îngrijora atât de mult cum se îngrijorează restul lumii pentru că până la urmă, principala problemă pe termen scrut ține acum de incertitudine. Asta o să fie și pe plan intern și pe plan extern și asta întotdeauna scoate la iveală temerile și pune pe toată lumea într-o stare de panică și reacții impulsive pentru că se simt amenințați. Asta o să se vadă și se vede deja pe piețe, o să se vadă la NATO și în UE, pentru că partenerii tradiționali ai SUA nu știu la ce să se aștepte. Vom vedea cum reacționează Rusia și vom vedea ce se întâmplă în privința acordului cu Iranul, un acord care nu a fost niciodată simpatizat de republicani. Dar dincolo de asta tot vorbim despre administrația Trump, dar este de fapt o administrație republicană. Vorbim de câteva mii de joburi care trebuie ocupate. Trump nu are o echipă foarte mare și e clar că partidul Republican va avea un cuvânt important de spus, inclusiv în procesul de plasare a oamenilor, iar în acest caz, partidul are multe de spus și va mai atenua din această incertitudine, care la început va fi o perioadă dură”, a explicat George Jiglău.

El este de părere că pentru România, dar și pentru celelalte state membre NATO, urmează o perioadă imprevizibilă, însă cel mai probabil, discursul lui Trump cu privire la faptul că SUA vor sprijini militar restul aliaților doar dacă aceștia cotizează mai mult la bugetul alianței este puțin probabil să se materializeze.

„SUA sunt membre NATO, ca oricine altcineva. Poate că va fi un moment de tensiune, dar pe de altă parte nu doar Trump hotărăște. Este aici latura politică și cea militară. Pe latura militară, americanii s-au mișcat masiv pe această direcție și poate au anticipat pe final de administrație Obama anticipând poate acest moment, astfel că au mutat masiv pentru a proteja flancul estic, atât cât s-a putut. La nivelul generalilor, cu toți cei care spuneau „Doamne ferește de unul ca Trump”, înseamnă multă influență. Ei sunt importanți și nu îi poți chema acasă pe toți pentru că o țară nu a plătit și apoi să îi trimiți înapoi când plătesc. Cred deci că ce se va întâmpla nu depinde doar de de creierul lui Trump. Republicanii, pe plan extern, au fost mult mai duri în trecut. Nu cred că ne abandonează rușilor, pentru că sunt o mulțime de interese și chiar dacă Rusia iese întărită din această poveste, nu este așa grav cum pare”, crede politologul clujean.

George Jiglău spune că una dintre marile provocări ale mandatului lui Donald Trump va fi să lucreze alături de Partidul Republican, care în numeroase rânduri s-a dezis de acesta, mulți lideri republicani retrăgându-și sprijinul politic pentru campania noul POTUS.

„În partidul Republican este clar o lipsă de conectare. S-a văzut la preliminare. La alegerile parțiale pentru Senat vorbim despre lideri locali, dar tocmai faptul că până acum partidul s-a dezis de Trump, dă speranțe. Republicanii cred că înțeleg că multe depind  de ei și aceasta este o șansă bună să arate că nu sunt atât de înapoiați în percepții așa cum îi vede multă lume”, crede Jiglău.

Politologul clujean este de părere că Donald Trump, în noua sa calitate, va deveni un președinte mult mai moderat.

„Cred că va fi mai moderat. Tonul lui pe partea de politici  s-a nuanțat mai mult după ce a schimbat echipa de consilieri, care a fost o mișcare bună. El, la alegerile preliminare a spus toate prostiile pentru a se distinge de restul republicanilor. Părerile celorlalți republicani nu erau de fapt cu mult diferite, erau poate chiar mai dure pe problema armelor, dar el a încercat să epateze cu chestiuni ca zidul. După ce a câștigat alegerile preliminare, el s-a mișcat spre centru, ceea ce nu era deloc greu având în vedere de unde venea Trump. Separația puterilor în SUA e bine înfiptă acolo, dar lucrurile o pot lua într-o direcție periculoasă. Ar fi fost însă mai grav dacă așa ceva s-ar fi întâmplat într-o altă țară. Anul viitor vin alegerile în Franța și Le Pen stă bine acolo. Pentru Trump este un moment foarte important. Acest moment ne spune multe despre cum se raportează lumea la elitele politice. El este candidatul anti-sistem clasic și peste tot în lume este o perioadă foarte bună pentru genul acesta de candidați. Au mai fost astfel de valuri și în Europa, poate chiar mai mult decât în SUA. Sunt valuri în care populismul crește, suntem pe o astfel de zonă care poate fi periculoasă, dar nu cred că dracul e atât de negru”, crede profesorul.

 Reacții

 [stextbox id=”alert” caption=”America a ajuns o glumă”]

Noiembrie 8, 2016. Ziua în care Statele Unite ale Americii ar fi trebuit să facă istorie pentru a doua oară. Prima femeie candidează pentru cea mai înaltă funcție din stat, poate din lume. Întreg mapamondul și-a îndreptat privirile spre Vest și așteaptă cu sufletul la gură deznodământul unei curse pentru președinție fără precedent în istoria SUA. Campania electorala a fost una murdară, folosesc acest termen pentru că nu găsesc altul mai la îndemână; în momentul în care candidatul republican și-a anunțat candidatura multă lume a crezut, pentru mult timp, că totul e o glumă. O persoană fără nici un fel de experiență politică, un om care disprețuiește drepturile femeilor, al minorităților și urăște schimbarea, acest om a primit mai mult de 50 milioane de voturi ale compatrioților săi.

Foarte mult noroi a fost împroșcat de către ambele tabere pentru a distrage atenția americanilor de la problemele esențiale cu care se confruntă țara lor și de la soluțiile oferite de cei doi candidați. De la WikiLeaks, la afirmații defăimătoare la adresa femeilor, imigranților sau cetățenilor de culoare, americanilor le-a fost servit circ și pâine și au auzit numai ce au vrut să audă. Mesajul candidatului roșu a fost unul de rebeliune, de schimbare, un mesaj care nu este ancorat în realitate și nici justificat în lumea reală; un mesaj care a rezonat cu mulți americani, majoritatea persoane fără o educație superioară, rasiști și xenofobi, neinformați și fără dorința de a se informa. În New Hampshire diferența dintre cei doi candidați a fost de 96 de voturi; mulți americani consideră că votul lor nu contează sau ca nu vor să voteze pentru răul cel mai puțin rău, astfel irosindu-și votul pe un candidat independent sau stând acasă. Experiența mea în ceea ce privește procesul de vot in SUA, de pe margine, a fost una destul de diferită față de ce am fost obișnuită în România. Secțiile de votare sunt numeroase, nu sunt cozi infernale, există opțiunea de a vota înainte de termen, sau de a-ți trimite votul prin poștă, voluntarii care lucrează la secțiile de votare îți explică tot ce trebuie să știi despre buletinul de vot, te ajută dacă ai întrebări și își fac timp sa te întrebe cum îți merge ziua. Sistemul este foarte bine organizat astfel încât sa îi ofere fiecărui cetățean oportunitatea de a-și exercita dreptul constituțional. Din păcate, așa cum s-a văzut în seara de 8 Noiembrie, mulți americani au ales să nu își exercite acest drept sau să își îndrepte votul spre un al treilea candidat.

America a făcut istorie, însă nu în felul în care se așteptau majoritatea americanilor. Locuind într-un stat albastru nu am avut nici un om apropiat mie partizan roșu. Concluzia acestei alegeri: America a ajuns un fel de glumă, alegerile din seara de 8, împreună cu Brexit-ul de la începutul anului sunt, desigur, pe placul Kremlin-ului; prietenul meu (american) și-a cerut scuze pentru concetățenii lui. Întrebarea e, cum se va simți un American în dimineața zilei de 9 Noiembrie, când va realiza că decizia conaționalilor săi le va afecta viața pentru următorii patru ani?

(Adriana Maria, Denver, Colorado, 31 de ani)

[/stextbox]

 [stextbox id=”alert” caption=” Haosul definişte situaţia din SUA”]

ana-1

Trump sau Hillary. Hillary sau Trump. Aceeaşi întrebare pusă de aproape un an încoace. Acelaşi joc pueril de “pase”, care se apropie într-un final de sfârşit.

Sunt de aproximativ 3 luni în State, iar până acum am ajuns la concluzia că subiectul preferat de discuţie al americanilor (care de cele mai multe ori ajunge la dezbatere sau chiar la o dezbatere mai violentă) sunt alegerile prezidenţiale. Fireşte, situaţia nu îmi era străină nici când eram acasă, în România. Şi acolo, precum oriunde altundeva în lume, de voie, de nevoie, după toată mediatizarea subiectului, ajungi la întrebarea “Oare..ce naiba se petrece în America?”, iar de când sunt aici, multe întrebări aparent imposibile au căpătat răspuns.

Întâi de toate, nu am cum să trec cu vederea faptul că majoritatea oamenilor sunt speriaţi, ba chiar îngroziţi de ce va urma după alegerea noului preşedinte. Nimeni nu poate să îşi explice cum s-a ajuns la situaţia în care poporul american să fie nevoit să aleagă între “baby Hitler” şi o “prefăcută”. Cu toate că cele două tabere sunt foarte tensionate şi competitive, majoritatea susţinătorilor nu par să voteze “pentru” un candidat, ci mai degrabă împotriva celuilalt, fapt ce reda perfect conceptul :”din două rele, alege pe cel mai mic”. Puţini sunt cei care au alte motive pentru a vota, iar şi mai puţini sunt cei care au argumente în favoarea deciziei lor. Majoritatea oamenilor cu care am discutat pe tema asta, aveau ca răspuns la întrebarea “De ce Hillary/Trump?” fie: “păi eu sunt republican/democrat şi vreau să-mi susţin valorile”, fie “păi doar nu vrei să votez cu celălalt”, răspunsuri pe care personal le consider a fi nesatisfăcătoare. Alte variante de răspuns au avut de-a face cu promisiunile făcute de către posibilii viitori preşedinţi, cum ar fi idea lui Hillary de a face învăţământul universitar gratuit. Evident, sună tentant, mai ales pentru adolescentul care acum termina liceul şi se gândeşte cu groază la suma de bani care trebuie pusă în joc pentru a primi accesul la o educaţie de calitate, însă acelaşi individ din păcate nu pare să realizeze că dacă facultatea devine “gratuită” pentru sutdenti, atunci taxele vor exploda, că doar până la urmă tot trebuie să găseşti o variantă alternativă a taxării studenţilor. Să nu mai menţionez faptul că dacă devine gratuit, atunci automat mersul la facultate va deveni irelevant şi subapreciat.

Haos este după părerea mea cuvântul care defineşte situaţia prezentă din SUA: oameni speriaţi, care nu au cu ce vota, oameni care se joacă de-a democraţia votând imptriva celorlalţi candidaţi şi oameni care pur şi simplu nu ştiu pentru ce votează. Dar până la urmă ce ştiu eu? Sunt doar Ana, o elevă de 16 ani cu părul mov care a plecat în SUA pentru un an într-un schimb de experienţe.

Ana Avram, 16 ani

[/stextbox]

 

 

viewscnt

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu