Psihoterapeutul Gabriel Diaconu, organizatorul acțiunii de intervenție posttraumatică în cazul victimelor de la Clubul Colectiv: „Suferința e molipsitoare”

Gabriel Diaconu

Premierul Victor Ponta şi-a depus demisia. De ce a făcut-o?  A conştientizat că tragedia din clubul Colectiv impune un astfel de gest? A tras concluzia, făcând un calcul de oportunitate, că e un moment  favorabil să se retragă? L-a obligat conducerea PSD să demisioneze pentru ca partidul să iasă din calea furtunii de stradă ce tindea să se transforme în uragan? Indiferent ce l-a motivat, gestul premierului Ponta era inevitabil.

În momente de tragedii naţionale, emoţia colectivă ordonă asumarea responsabilităţii la vârf.  Primul ministru al Coreei de Sud a demisionat când peste o sută de elevi au murit înecaţi la scufundarea unui feribot. La fel, premierul leton a părăsit funcţia după ce prăbuşirea tavanului unui supermarket a făcut mai mult de 30 de victime.

Premierul Ponta a ales să se poarte normal, dar nu a procedat întotdeauna la fel. În plan economic, prestaţia guvernului a fost bună. Ţara a ieşit din criză, cu creşteri economice confirmate, majorări salariale şi reduceri de impozite. În momentul tragediei din clubul bucureştean, serviciile guvernamentale s-au moblizat neaşteptat de bine. În acelaşi timp, modul cum premierul s-a agăţat de putere chiar şi atunci când a fost trimis în judecată pentru fapte asimilabile corupţiei a coborât prestigiul funcţiei mai jos chiar decât nivelul furiei imprecise a străzii.

Moartea celor care au ars pe ritmurile minunatei formaţii Goodbye to Gravity a readus în mod tragic gravitaţia în politica românească. Planete care până ieri se aliniau atât de sus încât căderea le era străină au constatat brusc că legile fizicii rămân universale. În decurs de o zi, întreaga structură de putere guvernamentală s-a prăbuşit. Iar soarele  luminează în sfârşit planeta prezidenţială, acolo unde un fizician aşteaptă de aproape un an să ia şefia laboratorului numit ţară. 

[do_widget “Easy Related Posts” ]

În dimineața zilei de 31 octombrie, ca urmare a tragediei de la clubul Colectiv, medicul psihiatru,   traumatolog, Gabriel Diaconu, a trimis o notificare către Colegiul Psihologilor (COPSI) în vederea organizării unei intervenții de criză în asistența psihologică a victimelor. Colegiul Psihologilor a girat acțiunea și în câteva ore psihologi și psihiatri din clinici de stat sau private, liberprofesioniști, în mod  voluntar s-au oferit să lucreze pentru o echipă de intervenție imediată în acordarea suportului psihologic necesar  supraviețuitorilor, familiilor victimelor, salvatorilor, medicilor. „Nimeni nu e scutit de efecte traumatice, răniții sunt cei care au cea mai mare nevoie de ajutor, dar și persoanele de la salvare, asistenții, medicii din spitale, chiar și jurnaliștii, toți pot fi  marcați și au nevoie de suport posttraumă.

Suferința este contagioasă. Halatul alb, microfonul sau furtunul de pompier nu te scutesc să fii afectat, să suferi. Ne confruntăm cu o situație foarte gravă, să vezi trupuri carbonizate nu e o imagine ușor de suportat. E important de știut că intervenția imediată nu lasă suferința să treneze și facem apel la toți cei care au nevoie să vină spre echipele noastre, colegii mei sunt bine pregătiți, sunt certificați de Colegiul Psihologilor, folosesc proceduri standard validate științific, realizează intervenții profesioniste”, a spus pentru revista Sinteza Gabriel Diaconu, coordonatorul acțiunii.

Intervenția este organizată în spitale, pe centre de lucru. În fiecare spital unde sunt răniți există un punct de intervenție – grupul pentru intervenție și sprijin psihologic – de care tot  personalul spitalului știe și unde sunt trimiși pacienții care au nevoie sau sunt solicitați psihoterapeuții să se ducă la patul bolnavului, în functie de dorința și starea acestuia. Tot acolo sunt îndrumați aparținătorii, familiile celor suferinzi, dar și personalul spitalului sau cel de intervenție dacă simt nevoia.

„Eu organizez sistemul de intervenție, nu mă ocup direct de lucrul cu pacienții în acest caz, colegii mei o fac. Dar pot să vă spun că toți cei care au nevoie de sprijin emoțional în aceste zile pot apela la noi, echipa  noastră este formată acum din aproape cincizeci de specialiști, și chiar dacă mai este nevoie de personal, am convingerea că ni se vor mai alătura și alții. Am avut plăcerea să constat că suntem uniți și pregătiți să facem față unor asemenea situații. Este un efort trans-instituțional aici, toți venim dintr-o instituție, dar aici nu reprezentăm instituția, ci ne facem treaba. Eu am mai organizat intervenția  psihologică posttraumatică în alte două cazuri, e vorba de familile copiilor arși la maternitate și după accidentul din Muntenegru. Pot să spun că am o oarecare experiență, organizarea  de data aceasta a mers mai ușor, dar, fiind vorba de mai multe victime, e nevoie de un volum de muncă mult mai mare. Un psihoterapeut nu va avea voie să lucreze cu pacienții mai mult de 3-4 ore pe zi pentru că intensitatea mesajelor îl pot afecta și pe el, de aceea vă spun că vom mai avea nevoie de psihoterapeuți voluntari”.

Cât privește intervenția posttraumatică, Gabriel Diaconu ne spune că este vorba de o ierahie a priorităților: „Mai întâi trebuie avută în vedere supraviețuirea, apoi funcționalitatea unui organism și abia apoi se va pune problema cicatricelor și aspectului cosmetic cu efectele lui derivate”. Dar în general, din experiența lui, psihoterapeutul spune că pacienții conștientizează că e foarte bine că au scăpat cu viață, iar psihicul are și el mecanisme sanogene care îl ajută să treacă este lucruri mai puțin importante cum ar fi aspectul pielii, amintirile urâte din trecut. „Sunt persoane care își privesc cicatricele cu mândrie, ca pe urme ale unei încercări prin care ei au trecut, au învins, alții se jenează de ele, dar cei mai mulți fac parte din prima categorie. Noi vom lucra cu pacienții cât va fi nevoie pentru intervenția de scurtă durată, apoi vom rămâne în contact cu ei dacă vor avea nevoie de psihoterapie pe termen lung. În acest moment important este să depășim efectul șocului.”

Psihoterapeutul Gabriel Diaconu ne-a mărturisit că intenționează să organizeze o celulă de intervenție psihoterapeutică și la IML pentru familiile victimelor, ceea ce ar fi o premieră la noi în țară.  Echipa de medici si psihologi va funcționa pe o perioadă nedeterminată, la spitalul Bagdazar Arseni, Spitalul de Arși , IML, Fundația Estuar și clinica MindCare. Dacă se vor mai înființa centre, ele vor fi comunicate. În acest moment organizatorii anunță că există acoperire de 100%.

Persoana de contact din partea COPSI: Gabriel Diaconu , medic psihiatru, psihotraumatolog – 0726.101.707

Distribuie:

Postaţi un comentariu