Peste 10.000 de clujeni au protestat împotriva premierului: „Ponta zice că Ardealul dezbină țara, dar în realitate, chiar el face acest lucru”

Peste 10.000 de clujeni au protestat vineri, 14 noiembrie 2014, la Cluj-Napoca împotriva premierului Victor Ponta, înscris în cursa pentru prezidențiale. Mitingul a început la ora 18:00, în Piața Unirii și a durat patru ore, timp în care manifestanții înarmați cu bannere, baloane cu Mickey Mouse și vuvuzele, au marșăluit prin centru, dar și prin cartierul Mărăști. Nu au lipsit mesaje precum: „Ponta, nu uita, că Ardealul nu te vrea!”, „Victoraș, ești pe făraș”, „Nu alegem între candidați, ci între două lumi”, „Guvernul trădării a pus capăt trădării”, „Iohannis președinte, neamțul nu minte”, „România nu uita, votul este arma ta”, „Jos Pontachio, Ardealul nu te vrea! Diaspora nu te vrea!”, „Mulțumim diaspora”, „Klaus, Klaus, nu ne da la Mickey Mouse”, „Ponta suferă de Klaustrofobie”, „Pentru un vot blocat afară, convinge cinci votanți în țară”, „BORâților”, „Jos Ponta”, „Jos comunismul”.

Oamenii s-au adunat în Piața Unirii, care a devenit rapid neîncăpătoare. La un moment dat, clujenii au început să fredoneze imnul, după care au urmat diferite scandări precum: „Jos, Ponta, jos, că ești un mincinos!”, „Uniți salvăm toată România!”, „Solidaritate”, „Cine nu sare, nu vrea schimbare!”, „Afară, afară, PSD din țară!”, „Nu vă fie frică, Victor Ponta pică!”, „Ponta nu uita, Cluj-Napoca nu te vrea!”, „Ponta, ești mai rău ca Ebola!”, „În turul doi, Ponta la gunoi!”.

Unul dintre manifestanți a citit în piață, „Declarația de la Cluj”, document ce conține șapte puncte, șapte cerințe esențiale pentru cel care va ajunge președinte. După citirea fiecărui punct, cei prezenți au strigat în cor că sunt de acord cu măsura respectivă. În cadrul declarației i se cere viitorului preşedinte al României şi întregii clase politice să îşi asume reforma clasei politice, respectarea separării puterilor în stat şi limitarea imunităţii demnitarilor exclusiv la declaraţii politice, alocarea a 6% din PIB pentru sănătate şi a 6% pentru educaţie, oprirea defrişărilor ilegale, încetarea oricărui discurs separatist şi care instigă pe criterii rasiale şi de clasă.

Protestatarii au pornit în marș, traseul fiind următorul: Bulevardul Eroilor, Calea Dorobanților, Piața Mărăști, Strada Fabricii, Strada București, Bulevardul 21 Decembrie 1989, Strada Memorandumului și Piața Lucian Blaga. În Piața Lucian Blaga, manifestanții au blocat circulația complet pentru aproximativ 20 de minute.

În timpul marșului, tot mai mulți clujeni s-au alăturat manifestanților. „Dacă vă pasă, ieșiți din casă!”, „Haideți cu noi!” fiind doar câteva dintre „rugămințile” mulțimii către cei care îi priveau de la ferestre. La protest au participat atât copii, cât și oameni în vârstă, dar majoritari au fost tinerii. O altă categorie de protestatri a fost reprezentată de cercetătorii clujeni, care cu o zi înainte au intrat în gravă japoneză datorită lipsei de competiții pe plan național și a finanțării precare din acest domeniu de activitate.

De ce au ieșit clujenii în stradă? 

„Ar trebui să îi ardem pe rug pe 90% dintre politicieni sau să îi tragem în țeapă! Protestul a venit exact la fix! Ar trebui ca o dată pe săptămână să facem un protest pentru a îndrepta lucrurile! Ne nemulțumește faptul că mint, că sunt niște escroci, că fură! Toată lumea fură, dar să fure mai puțin! Să fie corecți! Nu e normal să fure tot ce prind și să fure și din ce nu se poate fura! Este o diagramă ce circulă pe internet care arată cât de repede se fac milioanele în România. În America un million de dolari se face în 20 de ani, în România 350 de milioane se fac într-un an. Asta e normal? Ăia sunt bani furați. Nu există prosperitate pentru oamenii de rând. Dacă am avea, am fi mult mai liniștiți, mai mulțumiți!” este de părere Corneliu.

„Vrem și cerem mai mult. Asta am făcut în seara asta. Mi-am dat seama că toți oamenii de aici, suntem niște oameni care nu putem fi descriși cum ne descriu ei. Nu suntem tineretul acela leneș, care nu își dorește mai mult, care nu știe ce merită. Știm ce merităm și asta am cerut în această seară și anume un președinte care să fie reprezentativ, care să scoată România din impasul acesta în care suntem, din văgăuna asta în care suntem și din felul în care suntem priviți în exterior. Vrem să ni se dea șansă să rămânem, vrem să avem o opțiune. Asta am cerut în această seară și sperăm să reușim prin votul de duminică. O democrație înseamnă egalitate de șanse, iar la noi nu există egalitate de șanse, de oportunități. Nouă ni se taie oportunitățile înainte de afi puși față în față cu ele. De asta alegem să plecăm, nu pentru că nu ne iubim țara. Ne iubim țara foarte mult. Și vrem să avem opțiunea de a rămâne.  Nu sunt locuri de muncă. Faci medicina, arhitectura, de exemplu și ajungi să lucrezi pe un salariu care nu îți permite un trai decent. Nivelul de trai este foarte scăzut și valoarea muncii noastre nu este apreciată, pentru că salariul nu este proporțional cu nivelul de efort pe care noi l-am depus în facultate și după facultate. Medicii trebuie să se descurce cu 1.200 de lei pe lună. E de înțeles că medicii aleg să plece. Noi vrem o altă șansă. Să ne fie bine printre ai noștri”, a spus Cristina.

„Nu vrem să avem o Românie colorată doar în roșu! Dorim să avem și puțină opoziție. Nu dorim un președinte care folosește mijloace murdare pentru a ajunge la putere, căruia îi e frică de o competiție cinstită, care apelează la preoți, la amenințări, la șantaje și alte astfel de mijloace. Ponta zice că Ardealul dezbină țara, dar în realitate, chiar el face acest lucru”, este de părere Bogdan.

Nu te vrem!

„Campania domnul Ponta a continuat și după terminarea campaniei. Stickerele lui s-au postat ca din senin, duminică dimineața, pe 2 noiembrie. Eu le-am curățat cu o zi înainte, ca un cetățean indignat, ca să nu fie murdară strada. Să văd și în ziua alegerilor un chip „minunat” și roșu, nu e tocmai ceea ce îmi doresc. Plus că o săptămână întreagă au avut loc dezbateri cu ambii și mi se părea normal ca toți românii să aibă acces la acele dezbateri. M-am trezit că nu am putut să urmăresc o dezbatere și a trebuit să caut pe internet interviul cu Klaus Iohannis, pentru că domnul Ponta nu a dorit să meargă la Digi 24 și s-a dus la Antena 3, unde este obișnuit să fie „pupat” de acei așa ziși jurnaliști. Acest om este imposibil. Vrea cu orice preț să ajungă președintele unor români care nu îl vor! Pentru mine e ceva fără sens. Lumea îți spune în față că nu te vrea. Nu te vrem! Pur și simplu, ar fi onorabil să te retragi dacă mai ai un minim de bun simț. Dar un om care își plagiază doctoratul, care dezconsideră cetățenii, care îi minte verde-n față, care s-a înscris în PSD pentru că au fost singurii care l-au acceptat, după cum a spus mama lui, un om avid de putere, nu mai are așa ceva.Vreau un președinte care să nu vorbească mult, ci care să facă mult! M-am săturat de carismatici și de „ești” care stau în jilțul acela de la Cotroceni cu senzația că de acolo nu îi poate scoate nimeni. Klaus Iohannis l-a provocat ca într-o săptămână să încerce să treacă o lege , să convoace Parlamentul, să facă ceva. A fost un om de onoare, care i-a propus să facă ceva. I-a dat dovadă că într-o săptămână se poate schimba ceva. A avut opreliști, era normal. A dat dovadă de curaj și de fapt. Mi-a plăcut acest lucru.”, a spus Christine.

Protestul a avut loc cu două zile înaintea turului II al alegerilor pentru prezidențiale. Oamenii au cerut mai cerut ca celor din diaspora să le fie respectat dreptul la vot și să li se asigure condițiile necesare pentru a face acest lucru în condiții optime. „Noi am ieșit în stradă pentru a fi solidari cu cei din diaspora. Meleșcanu nu a schimbat nimic, nu a făcut alte secții de votare, ci din contră, s-au mai închis unele secții, pentru că cică erau necesare în acele zone și pentru că sunt directive de sus ca cei din diaspora ar fi bine să nu voteze. Dacă nu se vor trezi din timp și nu vor merge să voteze, probabil că vom avea aceeași rușine și dezonoare ca în primul tur. Sper totuși să se schimbe ceva și să nu mai văd roșu în fața ochilor când mă gândesc la asta!”, a explicat Christine.

Protestul a fost organizat pe o rețea de socializare, fiind anunțat imediat după încheierea mitingului de sâmbăta trecută care a scos în stradă mai bine peste 8.000 de persoane. Manifestarea a fost una pașnică și nu s-au înregistrat incidente. Interesantă a fost aprecierea oamenilor legii în ceea ce privește numărul protestatrilor. „Nu știu ce să zic. Or fi 8.000, 7.000 sau … 3.000. Mai mult nu. Scrieți acolo ce doriți”, a spus unul dintre aceștia. Alți jandarmi cărora le-am cerut părerea, au spus că nu sunt mai mult de 5.000 de persoane în stradă.

Manifestații similiare au avut loc în București, Timişoara, Sibiu, Oradea, Târgu-Mureş, Arad, Iaşi,  Braşov, Craiova şi Galaţi.

***

Multumiri fotografului Andrei Niculescu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu