Performanță românească la Berlin: Radu Jude câștigă Ursul de Argint cu filmul „Aferim!”

Foto: www.procinema.ro

Radu Jude a câștigat Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin cu producția „Aferim!”, cel de-al doilea Urs de Argint pentru regie fiind obținut de Malgorzata Szumowska cu filmul „Body”.

Premiera mondială a filmului „Aferim!” în regia lui Radu Jude a avut loc în cadrul proiecțiilor din competiția internațională a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

„Dacă aș fi știut că voi câștiga un asemenea premiu, aș fi fost mai serios când l-am filmat”, a declarat Radu Jude pe scena Berlinalei. Regizorul român a subliniat că premiul aparține întregii echipe care a lucrat la acest proiect și că își dorește ca autoritățile române să susțină, în viitor, mai mult, filmul românesc de calitate.

Președintele juriului festivalului de la Berlin, în 2015, a fost regizorul Darren Aronofsky.

AFERIM_layered_28_Ianuarie_domesticPotrivit Agerpres, „Aferim!” este singurul film românesc selectat în Competiția Oficială a Berlinalei 2015, alături de producții precum „Queen of Desert” (regia Werner Herzog), „Taxi” (regia Jafar Panahi), „Knight of Cups” (regia Terrence Malick), „Eisenstein în Guanajuato” (regia Peter Greenaway). Considerat unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, „Aferim!” în regia lui Radu Jude este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Personajul principal, un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob țigan fugar (Cuzin Toma).

Din distribuție mai fac parte, printre alții, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sârbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul este semnat de Cătălin Cristuțiu, iar sound design-ul, Dana Lucreția Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanța Vintilă-Ghițulescu, iar producător, Ada Solomon. Premiera filmului în România va avea loc în 13.03.2015, scrie site-ul cinemagia.ro

Premiul Ursul de Aur la cea de-a 65-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, conform Reuters, a fost obținut de filmul regizorului iranian Jafar Panahi, intitulat ‘Taxi’, despre un șofer de taxi care cunoaște diferiți oameni în timp ce face curse prin Teheran.

Postaţi un comentariu