Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Ziua cuțitelor lungi”

Astăzi are loc în Comitetul Executiv al PSD prima rundă a înfruntării dintre Mihai Tudose şi Liviu Dragnea. PSD a arătat în nouă luni de guvernare că este complet impredictibil. Totuşi, din mai multe considerente, putem avansa că se prefigurează un deznodământ pe termen scurt care va fi relatat drept o victorie a premierului. Partidul va evita o nouă demitere de prim ministru care ar putea să-l coste guvernarea.

După ziua de joi, când se vor scoate şi cuţitele şi apoi puse la curea, partidul de guvernământ va funcţiona cu doi centri de putere. Energia politică şi administrativă a PSD se va concentra pe jocuri interne de putere. Într-un fel e mai bine, pentru că până acum PSD a arătat că dăunează grav economiei şi ţării, în ansamblu.

Miracolul populist, după model Caristas, al creşterii iraţionale a cheltuielilor publice, corelat cu reduceri de impozite şi taxe, are o durată de viaţă limitată, în funcţie desigur şi de evoluţiile pieţelor internaţionale. Aceasta va fi şi durata guvernării PSD. Până atunci, Liviu Dragnea şi partidul vor găsi răgazul să se delimiteze de guvern. Administrarea costurilor politicilor prezente nesăbuite ale PSD va cădea pe umerii celor care vor forma viitoarea guvernare şi vor administra recesiunea ce va veni. Criza din PSD nu e un pas înainte în evitarea crizei economice. Dimpotrivă, e semnalul că partidul conştientizează inevitabilitatea acesteia.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Sociologul Ioan Hosu: Guvernarea PSD e sinonimă cu termenul „criză”. Sociologul Ioan Hosu consideră că tensiunile existente între premierul Mihai Tudose, pe de o parte, şi PSD şi Liviu Dragnea, de cealaltă parte, sunt ceva obişnuit la social-democraţi şi că guvernarea PSD e sinonimă cu termenul „criză”, criză care, de fapt, e pentru societatea românească. (Marius Avram)

ACTUALITATE. Telenovelă fără sfârşit la aeroport. „Meciul” Tişe – Ciceo continuă. Disputele legate de modul cum va fi condus Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca după data „fatidică” de 17 octombrie par fără sfârşit. Sindicatul de la aeroport a anunţat că a suspendat protestul programat miercuri în faţa Consiliului Judeţean. Dar pe măsură ce data de 17 octombrie se apropie, războiul declaraţiilor între conducerea aeroportului şi cea a  Consiliului Judeţean Cluj se intensifică.

ADMINISTRAȚIE. Salarii de bugetari: un şofer peste 3.600 de lei. Primarul are salariu de peste 16.000 de lei. Primăria Cluj-Napoca a făcut recent publice veniturile salariale ale angajaţilor săi, de altfel, venituri extrem de atractive pentru bugetari ca urmare a ultimelor măriri salariale. Un poliţist local cu grad profesional superior sau un consilier juridic are un salariu de bază de 6.000 de lei, un arhivar aproape 4.000 de lei, o lenjereasă, circa 3.700 de lei, iar un şofer peste 3.600 de lei. Cel mai mare salariu este, cum e şi firesc, cel al primarului, care are un salariu de bază de 16.313 lei. (Claudia Romitan)

DOSAR.  Făget, victima nepăsării

  • La mormântul florii rare, un cartier de vile apare. „Am trăit mii de ani aproape de voi,  la câțiva pași de Cluj. Cum treci pădurea, a doua mlaștină pe stânga. Nu o știți, nu-i așa? Era o mlaștină plină de viață! Ziua ne pupam cu fluturii, iar seara ne cântau broaștele. Matis ne vizita din când în când și se emoționa când ne vedea. Nu i-am înțeles niciodată entuziasmul. Într-o zi însă, o insectă mare, galbenă, a aruncat, ca de nicăieri, o bucată zdravănă de pământ spre noi. Câteva au pierit pe loc. Apoi altele și altele. Eu sunt conștientă că degeaba încerc să mai rezist. Nu intrăm într-o nouă eră geologică, din păcate. Matis mi-a șoptit că la mormântul meu vor pune o casă. El nu îi lasă, dar crede că într-un final va fi una mare și frumoasă. Iar apoi…apoi… îmi spune încet, vor venii și alții…”. Peste ea se așterne o fundație. Un etaj și încă unul, o mansardă și atât. Nici un fluture să îi țină de urât. La mormântul ei au pus o casă. Nimeni nu o plânge, nimănui nu-i pasă. Întreaga zonă a fost rasă. Galbenul ei se regăsește acum doar în tencuiala de la casă. (Maria Man)
  • Mihai Racu, arhitect: „Clujul are 4.000 de hectare în oraș unde se poate construi. Ar fi o greșeală majoră să mai punem presiune pe alte zone”. „Omul poate stăpâni natura cât timp cât ține seama de legile ei” spunea Grigore Antipa. Când însă omul nu ține cont nici de legile naturale, nici de cele umane, haosul se dezlănțuie. Exact acest lucru se întâmplă în Pădurea Făget din Cluj-Napoca, unde continuă să apară peste noapte adevărate vile. Transilvania Reporter a discutat despre acest fenomen cu Mihai Racu, membru în Comisia de Urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca din partea Uniunii Arhitecților din România. (Maria Man)
  • Dan Tarcea: „În Făget este cel mai strict regim urbanistic din Cluj-Napoca”. Viceprimarul Dan Tarcea susţine că la primărie nu au ajuns în ultima perioadă sesizări din partea oamenilor din Făget cum că în zonă s-ar face construcţii ilegale. Viceprimarul Clujului a subliniat că, potrivit PUG-ului, în pădurea Făget există reglementări urbanistice foarte stricte, care nu permit defrişarea de terenuri pentru a se ridica clădiri de mari dimensiuni. „Este un regim foarte strict, este cel mai strict regim urbanistic din Cluj-Napoca. Sunt anumite zone în care POT-ul (procentul de ocupare a terenului) este de 5%, CUT-ul (coeficientul de utilizare a terenului) este de 0,3, deci sunt nişte indici urbanistici minimali şi cei care construiesc acolo trebuie să respecte anumite reglementări”, a precizat Tarcea. (Claudia Romitan)

CULTURĂ. Muzeul Virtual și Muzeul Documentar al Holocaustului din nordul Transilvaniei, inaugurate la Cluj. Institutul de Iudaistică și Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly” din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității ”Babeș-Bolyai” a marcat luni, 9 octombrie, comemorarea Zilei Holocaustului în România prin inaugurarea Muzeului Documentar și a Muzeului Virtual al Holocaustului din Nordul Transilvaniei. Acesta din urmă a fost inaugurat anterior și în luna ianuarie a acestui an. (Cristina Beligăr)

CULTURĂ. Jazz in the Street cheamă, din nou, artiștii în stradă (II). Cum ar fi dacă muzica, dansul, teatrul, pictura, fotografia ne-ar surprinde tot timpul în stradă? Asta s-a întrebat și echipa Fapte când a venit cu ideea unei noi ediții a evenimentului Jazz in the Street care își propune să susțină și să promoveze tinerele talente din rândul performerilor stradali ai Clujului, fie ei clujeni sau veniți din alte orașe pentru a se afirma în Cluj, punând în același timp bazele primei platforme de artă stradală din România. „Vrem să resemnificăm spațiul public clujean, precum și înțelegerea comunității locale asupra rolului  și a înțelesului artelor, creând întâlniri neobișnuite între artiști, locuri și public”, transmit organizatorii.

ECONOMIE. Fabrica Bosch din Jucu se pregătește de Industry 4.0. Bosch a deschis luni, în campusul din Jucu, județul Cluj, un Centru de Training dedicat pregătirii elevilor în sistemul educațional dual și dezvoltării continue a angajaților, investiția ridicându-se la peste 6 milioane de euro. Compania va oferi astfel peste 300 de sesiuni de training în fiecare an și va oferi tinerilor și angajaților șansa de a fi pregătiți pentru noua eră industrială Industry 4.0, în condițiile în care, deja, fabrica Bosch din Jucu este automatizată în proporție de peste 60%, fiind una dintre cele mai moderne din grupul Bosch la acest capitol. (Radu Hângănuț)

MICILE AFACERI ALE MARELUI ORAȘ. Cum a renăscut Planeta din propria-i cenușă. O afacere locală cu tradiție, relansată în 2011 și recunoscută deja prin cele trei magazine deschise în Cluj, Planeta reprezintă ceea ce înseamnă un model de business de succes. Este imposibil să nu fi trecut măcar o dată pe lângă magazinul situat pe strada Horea nr. 2, să nu fi zărit măcar unul din cele două magazine din incinta Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj, sau să nu fi fost „sedus” definitiv de unul dintre produsele din vitrină. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Circul decepțiilor în vremea legii animalelor: leii, prezenți doar pe afișe și la casierie. Începutul anului 2017 redeschidea în mod brutal problema animalelor de circ, după ce un incendiu izbucnit la o anexă a Circului Globus din București a ucis 11 animale exotice. Șase luni mai târziu, în iunie 2017, Camera Deputaților adopta o lege care interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri, cu excepția câinilor, cailor, delfinilor şi a unor păsări exotice. A fost un moment care a dat peste cap business-urile cu spectacole de circ și profiturile au scăzut chiar și cu 70%, după cum spune managerul Circului Németh, care recent a avut o săptămână de spectacole la Cluj-Napoca. Dar chiar și-așa, banii vin și business-ul merge: deși pe afișele din oraș circul anunța un show cu lei, tigrii sau zebre, publicul a primit spectacole cu ponei, cai, clovni și câteva reprize de acrobații executate de domnișoare îmbrăcate sumar. (Radu Hângănuț)

STAREA UNIUNII. Balet pe sârmă în Catalonia. Independența suspendată a regiunii din nord-estul Spaniei și reacția Madridului pun presiune pe UE pentru a interveni ca mediatoare între cele două părți. Liderii Uniunii Europene încearcă să calmeze spiritele încinse de la Barcelona, pe fondul unei desfășurări telenovelistice a confruntării dintre Madrid și guvernul catalan. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Freud, stăpânul viselor. De unde vin visele, ce înseamnă ele? Oare ne anunță ceva, sau sunt numai ”rămășițe” ale zilelor trecute? Sunt doar câteva întrebări pe care oamenii și le-au pus, la un moment dat, probabil încă din zorii civilizației. La început, ei erau convinși că visele sunt trimise de zei (sau de demoni, după caz); că aceștia le transmiteau mesaje, uneori de neînțeles. Așadar, se căutau simboluri și semnificații, indicii despre ceea ce ar fi putut să transmită acestea. Apoi a apărut un om pe nume Freud, care a spus că visele sunt chiar dorințele noastre, refulate. Și că ele ne păzesc somnul, sau că au mai multe componente. Freud a fost primul care a încercat să studieze visul, pe care îl considera esenţial în descoperirea mecanismelor psihice inconştiente, şi nu o întâmplare. (Mădălina Kadar)

SPORT. Ciprian Deac a marcat ”resetarea” României. Echipa națională de fotbal a României a terminat campania de calificare la Cupa Mondială din Rusia cu un rezultat important în Danemarca, scor 1-1. Chiar dacă pentru ”Tricolori” întâlnirea de la Copenhaga nu mai avea nicio miză, selecționerul Cosmin Contra a fost inspirat și atunci când i-a trimis în teren pe cei doi fotbaliști de la CFR, Ovidiu Hoban, respectiv Ciprian Deac, și la schimbările pe  care le-a impus în formula de joc. Eroul serii a fost mijlocașul CFR-ului, Deac, care a marcat primul lui gol în tricoul echipei naționale. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu